Fokus

Huti uhapsili 11 službenika Ujedinjenih nacija u Jemenu, UN traže hitno oslobađanje

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

23:19

Huti uhapsili 11 službenika Ujedinjenih nacija u Jemenu, UN traže hitno oslobađanje
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Snage bezbednosti jemenskih pobunjenika Huta uhapsile su 11 službenika Ujedinjenih nacija u Jemenu tokom protekla tri dana, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik, navodeći da svetska organizacija traži njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

Dižarik je istakao da su UN veoma zabrinute zbog hapšenja svoga osoblja i da su tražile od Huta da saopšte razlog zbog kojeg je hapšenje izvršeno, preneo je Rojters.

Dižarik je naveo da je reč o dve žene i devet muškaraca koji rade za pet različitih agencija UN i izaslanik svetske organizacije za Jemen i da UN žele da dobiju pristup uhapšenima.

"Tražimo sve dostupne kanale da obezbedimo bezuslovno oslobađanje svih njih što je pre moguće", rekao je Dižarik.

Regionalne vlasti su prethodno saopštile da su Huti uhapsili najmanje devet jemenskih službenika u agencijama UN pod nerazjašnjenim okolnostima.

Regionalni zvaničnici su za AP potvrdili hapšenja osoblja UN, navodeći da su uhapšeni i radnici drugih organizacija. Oni su naveli da se među uhapšenima nalazi osoblje Agencije UN za ljudska prava, razvojnog programa, Svetskog programa za hranu, kao i zaposleni koji radi za kancelariju specijalnog izaslanika UN, kao i supruga jednog radnika. Aktivisti i advokati su pozvali Hute da oslobode uhapšene.

Hapšenja dolaze nakon što su pobunjeničke vlasti uvele novu jemensku banknotu radi održavanja ekonomije, a međunarodno priznate jemenske vlasti u egzilu optužile su Hute za falsifikovanje.

Blumberg je u četvrtak objavio da SAD planiraju da dodatno pojačaju ekonomski pritisak na Hute blokiranjem njihovih izvora prihoda, uključujući planiranu isplatu Saudijske Arabije od 1,5 milijardi dolara za pokrivanje plata vladinih službenika na teritoriji koju drže pobunjenici.

U ratu u Jemenu je od 2014. godine poginulo najmanje 150.000 ljudi, a tokom rata je zatvoreno hiljade osoba. Huti su ranije uhapsili četiri druga službenika UN, dvojicu 2021. i još dvojicu 2023, koji su i dalje pritvoreni.

Komentari (0)

Svet