Fokus

Novi posao Marka Rutea neće biti dosadan: Pet izazova koji ga čekaju kada postane generalni sekretar NATO-a

Komentari

Autor: Fonet

20/06/2024

-

19:57

Novi posao Marka Rutea neće biti dosadan: Pet izazova koji ga čekaju kada postane generalni sekretar NATO-a
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada se Mark Rute useli u kancelariju generalnog sekretara NATO, neće imati mnogo vremena na medenom mesecu, piše danas "Politiko", uz ocenu da sledeće poglavlje Ruteove političke karijere "neće biti šetnja parkom" jer će morati da se pozabavi sa pet teških tema.

Kampanja odlazećeg holandskog premijera za generalnog sekretara okončana je danas kada je obezbedio podršku svih 32 saveznika u NATO, pri čemu je Rumunija poslednja koja najavila svoju podršku. Mandat aktuelnog čelnika NATO Jensa Stoltenberga završava se 1. oktobra.

Rute, koji već 14 godina vodi petu po veličini ekonomiju u EU, naširoko je hvaljen kao efikasan graditelj konsenzusa, a istovremeno pokazuje odlučnost u podršci Ukrajini, uključujući nedavne napore Holandije u obuci ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F-16, podseća "Politiko".

Prvi izazov: Izbori u SAD

Među pet najvećih izazova za Rutea "Politiko" je na prvo mesto stavio američke predsedničke izbore jer će četiri nedelje nakon što holandski političar započne svoj novi posao, Amerikanci izaći na izbore i mogu ponovo da izaberu Donalda Trampa, koji je skeptičan prema NATO.

Tokom kampanje, Tramp je zapretio da će prekinuti američku pomoć Ukrajini ako se vrati u Belu kuću. Ako on to uradi, to bi moglo da nanese ozbiljan udarac kredibilitetu NATO saveznika u pomaganju Ukrajini u odbrani od Rusije, s obzirom da su SAD daleko najveći donator vojne pomoći Kijevu, konstatuje "Politiko".

Drugi izazov: Ukrajina

Drugi izazov za Rutea biće odnos prema Ukrajini, jer čim Rute stupi na funkciju, Kijev će ga zvati u pomoć jer se približava zima.

Poslednjih meseci Rusija je pojačala napade protiv ukrajinskih termoelektrana i brana — infrastrukture kojoj su potrebni meseci, ako ne i godine da se potpuno popravi.

profimedia

 

Ključ, kaže odlazeći šef NATO Stoltenberg, leži u više sistema protivvazdušne odbrane koji bi mogli zaštititi dobavljače energije, kao i osoblje za održavanje koje radi na popravci oštećenih objekata.

Zemlje NATO se takođe bore da pošalju — ili, u slučaju Ruteove Holandije, izgrade — sisteme protivvazdušne odbrane. Ali, Evropa nema toliko toga da pošalje, napredak u SAD je odložen u Kongresu, a zemlje bliske Rusiji manje su nego voljne da se odreknu svojih vazdušnih štitova u ovom opasnom trenutku, ističe Politiko.

Finansijski problem i odnos saveznika prema Holandiji

Rutea čeka i finansijski problem jer je NATO ove nedelje proslavio rekordan broj saveznika - 23, koji su dostigli cilj od dva procenta BDP za potrošnju na odbranu, što znači da trećina te vojne alijanse još ne postiže cilj, uprkos tome što je to obećanje dato pre 10 godina, a južnoevropske nacije su među najgorim prestupnicima, primećuje u analizi "Politiko".

Kao četvrti izazov s kojim će se suočiti Rute sledi konstatacija da zemlje članice NATO koje se graniče sa Rusijom nisu najveći navijači budućeg generalnog sekretara.

Bili su ljuti zbog niske potrošnje Holandije za odbranu, a posebno su uznemireni što je glavna uloga u NATO uvek išla na ruku zapadnih ili severnoevropskih država, iako su zemlje istočnog boka u alijansi već četvrt veka.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Jedan od prvih zadataka Rutea biće da, kao šef NATO, imenuje zamenika, a očekuje ga pritisak da na to mesto posatvi nekoga iz istočnih zemalja, članica alijanse, ocenjuje u analizi "Politiko".

Peti izazov: Jačenje desnice

Peti zadatak Rutea biće da ubedi samo Trampa da NATO "ostane živ i zdrav" jer širom Evrope jačaju NATO skeptične i krajnje desničarske stranke koje vole Putina.

Francuska je, na primer, na pragu parlamentarnih izbora koji bi, kako navodi Politiko, mogli da dovedu do velikih dobitaka za krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje — što bi primoralo Stoltenberga da uputi molbu Parizu da "održi NATO jakim".

Jedne stvari Rute ne treba da se plaši: njegov novi posao neće biti dosadan, konstatuje "Politiko". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet