Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni deo Rafe, u granatiranju poginulo osam osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, The Guardian, BBC

19/06/2024

-

07:40

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni deo Rafe, u granatiranju poginulo osam osoba
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni deo Rafe, u granatiranju poginulo osam osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael i SAD definitvno više nisu na istim talasnim dužinama. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da se američki državni sekretar Entoni Blinken obavezao da će ukinuti ograničenja na isporuke američkog oružja Izraelu. Takoreći odmah ragovala je Bela kuća i demantovala izjavu izraelskog premijera. U međuvremenu, na svoj način uključio se i Pentagon, izjavom da Sjedinjene Američke Države ne žele širenje regionalnog sukoba na Bliskom Istoku. Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je video snimak za koji tvrdi da je snimljen pomoću drona i da prikazuje lokacije na severu Izraela, uključujući pomorske i vazdušne luke u gradu Haifi, dok je ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo da je od početka rata ubijeno najmanje 37.372 Palestinca.

Ključni događaji:

  • Traju protesti na ulicama Izraela
  • Pentagon ne želi proširenje rata na region
  • Netanjahu tvrdi da mu je Blinken obećao američku pomoć u oružju, Bela kuća demantuje
  • Hezbolah se hvali snimcima dronom iznad severa Izraela
  • Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo Gutereša
  • Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo da je do sada ubijeno najmanje 37.372 Palestinca
  • Šef UN-a za ljudska prava tvrdi da se situacija na Zapadnoj obali se drastično pogoršava

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.00 Američka vojska ubila visokog zvaničnika Islamske države u Siriji

Američka vojska ubila je u Siriji visokog zvaničnika Islamske države (ID) Usamu Džamala Muhamada, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTCOM).

U saopštenju objavljenom na platformi X navodi se da će njegova smrt poremetiti sposobnost ID da osmišljava i sprovodi terorističke napade. „Nema naznaka da je u ovom napadu povređen ijedan civil", kaže se u saopštenju.

20.27 Devet Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu dok su čekali humanitarnu pomoć

Devet Palestinaca ubijeno je danas kada je u izraelskom napadu pogođena grupa građana i trgovaca u južnom delu Pojasa Gaze dok su čekali kamione sa humanitarnom pomoći koja dolazi preko prelaza Kerem Šalom, javlja Rojters pozivajući se na izvore iz medicinskih službi.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je tokom vikenda da je uvela dnevne "taktičke pauze vojnih aktivnosti" na području od prelaza Kerem Šalom do puta Salah al-Din.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu kritikovao je te planove i, prema rečima neimenovanog zvaničnika, pozvao svog vojnog sekretara i "jasno mu stavio do znanja da je to za njega neprihvatljivo".

20.08 Hagari: Hamas ne može da bude uništen

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari ocenio je danas da je cilj iskorenjivanja terorističke grupe Hamas "nedostižan".

"Hamas je ideja. Oni koji misle da se može naterati da nestane greše", rekao je Hagari u intervjuu za Kanal 13 i ocenio da svako ko tako nešto obećava "obmanjuje javnost", prenosi Tajms of Izrael.

Prema njegovim rečima, ukoliko vlada ne pronađe neku drugu alternativu, Hamas će ostati u Gazi.

18.23 Hezbolah: Ako izbije širi sukob sa Izraelom vodićemo rat bez pravila i bez granica

Vođa libanske militantne, pro-iranske organizacije Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, upozorio je danas da će njegova oružana grupa voditi rat "bez pravila" i "bez granica" ukoliko izbije širi sukob sa Izraelom.

On je poručio da nigde u Izraelu neće biti sigurnih zona od napada Hezbolaha, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da to uključuje i moguće ciljeve na Sredozemnom moru. 

15.27 Bela kuća:Nismo otkazali sastanak sa izraelskim zvaničnicima posle izjave Netanijahua

Bela kuća demantuje izveštaj da je otkazala sastanak na visokom nivou sa izraelskim zvaničnicima u znak protesta zbog tvrdnje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da Vašington zadržava isporuke oružja Izraelu.

"Kao što smo rekli na jučerašnjem brifingu, nemamo pojma o čemu premijer govori, ali to nije razlog za odlaganje sastanka", rekao je zvaničnik Bele kuće za Tajms of Izrael.

On je naveo da su radili na tome da pronađu vreme da zakažu sledeći sastanak, ali da još nisu u potpunosti finalizirali detalje tako da ništa nije otkazano.

"U međuvremenu, sastanci sa izraelskim zvaničnicima održavaju se tokom cele nedelje na stručnim i višim nivoima o nizu tema", dodao je on.

13.40 Izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni deo Rafe, poginulo osam osoba

Izraelski tenkovi potpomognuti ratnim avionima i dronovima napredovali su danas dublje u zapadni deo grada Rafa u Pojasu Gaze, pri čemu je poginulo osam osoba, naveli su žitelji Rafe i palestinski lekari.

Stanovnici su kazali da su izraelski tenkovi posle ponoći ušli u pet naselja, preneo je Rojters. Snažno granatiranje i pucnjava pogodili su šatore raseljenih porodica u oblasti Al-Mavasi, rekli su oni. Lekari i Hamasovi mediji navode da je osam Palestinaca ubijeno u Al-Mavasiju i da su mnoge porodice u panici pobegle na sever.

Oni nisu identifikovali poginule, a izraelska vojska je navela da razmatra izveštaj. Stanovnici su kazali da su snage izraelske vojske digle u vazduh nekoliko domova u zapadnom delu Rafe. Izraelske snage su opustošile veći deo Gaze i zauzele veći deo palestinske teritorije, ali tek treba da postignu zacrtani cilj da unište Hamas i oslobode izraelske taoce, navela je agencija.

11.00 Situacija u kampu Nuseirat nakon napada izraelske vojske

Associated Press

10.45 Grčka predlaže da EU privremeno prihvati decu pogođenu ratom u Gazi

Evropa ima dužnost da prihvati decu povređenu i traumatizovanu ratom u Gazi sve dok traje sukob, izjavio je danas grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis. On je u potrazi za partnerima za ovaj projekat, koji se odnosi na privremeno dovođenje dece u Evropsku uniju i za Rojters je rekao da je o toj ideji razgovarao sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom ove nedelje.

profimedia

 

"Moramo se vrlo jasno suočiti sa ovom tragedijom", rekao je Gerapetritis.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da bude otvorena za povređene ljude iz Gaze, ali i za decu koja se sada suočavaju sa glađu ili drugim vrstama opasnosti. On nije rekao koliko bi ljudi mogla da primi Grčka ili EU, ali je rekao da se o tom pitanju razgovara sa palestinskim vlastima. Gerapetritis je naglasio da ta inicijativa nije povezana sa regularnom migracijom, koja je postala politički osetljiva u Evropi i kojoj se oštro suprotstavlja desnica.

"Ovo je očigledan poziv na humanitarnu pomoć. Ovde ne govorimo o ekonomskim migrantima ili drugim vrstama iregularnih migracija", rekao je on.

Grčka je ranije ovog meseca izabrana za člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period 2025-2026, a Gerapetritis veruje da joj istorijske veze sa arapskim svetom daju kredibilitet da deluje kao mirovni posrednik.

Associated Press

09.42 UN: Izrael je možda više puta prekršio zakone ratovanja u vojnoj operaciji u Gazi

Izraelska vojska je možda više puta prekršila temeljna načela zakona ratovanja i nije uspela da napravi razliku između civila i boraca tokom svoje vojne operacije u Pojasu Gaze, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

U izveštaju, u kojem je analizirano šest izraelskih napada koji su izazvali veliki broj civilnih žrtava i razaranje civilne infrastrukture, navodi se da su izraelske snage "možda sistematski kršile" principe razlikovanja civila od boraca i mere predostrožnosti za smanjenje broja žrtava prilikom  napada, preneo je "Reuters".

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ističe da izraelska vojska prilikom vazdušnih napada na Pojas Gaze nije preduzimala mere da se izbegnu ili minimalizuju civilne žrtve.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je prošle sedmice da ubistvo civila tokom izraelske operacije oslobađanja četvoro talaca u centralnom Pojasu Gaze može predstavljati ratni zločin.

Kancelarija je navela da se ratnim zločinom može smatrati i to što palestinski militanti drže taoce u gusto naseljenim područjima.

U izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj ofanzivi do sada je ubijeno više od 37.400 Palestinaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

08.30 Aksios: SAD otkazale sastanak s Izraelom o Iranu zbog Netanijahuove izjave

Bela kuća je otkazala američko-izraelski sastanak na visokom nivou o Iranu koji je bio zakazan za četvrtak nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u utorak objavio video u kojem tvrdi da SAD ograničavaju isporuke vojne pomoći Izraelu, rekla su  dva američka zvaničnika za "Aksios".

Američki izaslanik Amos Hohštajn preneo je tokom razgovora sa Netanijahuom po povratku iz posete Bejrutu da su glavni savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena bili besni zbog video snimka izraelskog premijera, rekla su dva američka i izraelska izvora.

Pojedini izraelski zvaničnici su već bili na putu za Vašington kada je sastanak otkazan.

Dva američka zvaničnika rekla su za Aksios da je sastanak otkazan kako bi se poslala poruka da SAD nisu saglasne sa Netanijahuovom izjavom.

Treći zvaničnik je tvrdio da je sastanak odložen, a ne otkazan, zbog problema u vezi sa rasporedom.

Netanijahu je u video snimku rekao da je "nezamislivo da je u poslednjih nekoliko meseci administracija (SAD) zadržala isporuke oružja i municije Izraelu".

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer napomenula je da je samo jedna pošiljka oružja Izraelu bila pauzirana od početka rata, dok je, kako je navela, isporuka oružja vrednog milijarde dolara tekla nesmetano.

"Mi zaista ne znamo o čemu on (Netanijahu) govori", rekla je Žan-Pjer.

Izraelski zvaničnik je potvrdio da je Bela kuća obavestila Izrael o odluci da sastanak o Iranu bude otkazan.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan ipak će se sastati sa svojim izraelskim kolegom Cahijem Hanegbijem koji je već otputovao u SAD, prema izraelskom zvaničniku.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant takođe bi trebalo da poseti SAD početkom sledeće sedmice, kažu izraelski zvaničnici.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

07.45 UKMTO: Teretni brod potonuo u Crvenom moru nakon što su ga napali Huti

Teretni brod koji je plovio pod zastavom Liberije i bio u grčkom vlasništvu, potonuo je u Crvenom moru nekoliko dana nakon napada jemenskih pobunjenika Huta kada je poginuo jedan mornar na brodu, saopštila je jutros Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO).

UKMTO navodi da su pronađeni delovi potonulog broda, kao i izlivena nafta na poslednjoj lokaciji na kojoj je bio prijavljen brod "Tutor", preneo je AP. Huti su napali taj brod pre oko nedelju dana pomorskim dronovima u Crvenom moru.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da je u napadu ubijen član posade sa Filipina. Vojska SAD saopštila je u utorak da je uništila osam dronova koje su lansirali Huti u Jemenu i jedan iznad Adenskog zaliva za poslednja 24 sata, preneo je Rojters. Centralna komanda američke vojske objavila je na platformi X da nije bilo povređenih, kao i da nije pričinjena šteta na brodovima.

Associated Press

07.25 Izraelska vojska odobrila planove ofanzivne borbe za Liban

Izraelska vojska saopštila je danas da je odobrila planove ofanzivne borbe za Liban, nakon što su nedavno intenzivirani prekogranični sukobi Izraela sa libanskom militantnom grupom Hezbolah.

Izraelska vojska je saopštila da su šef severne komande izraelske vojske, general-major Ori Gordin i načelnik Uprave za operacije general-major Oded Basjuk u utorak izvršili procenu situacije i da su odobreni operativni planovi za ofanzivu na Liban, preneo je "Times of Israel".

Vodeći komandanti su takođe doneli odluke o "ubrzanju pripravnosti snaga na terenu", navodi vojska.

Izrael je upozorio da više ne može da toleriše prisustvo Hezbolaha duž svoje granice i da će,  ukoliko se ne postigne diplomatsko rešenje, pokrenuti vojnu akciju da bi potisnuo tu libansku militantnu grupu ka severu.

profimedia

 

Nakon što je izraelska vojska odobrila operativne planove za napad na Liban, Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države ne žele širenje regionalnog sukoba na Bliskom Istoku.

"Neću ulaziti u hipotetičke scenarije i spekulacije o tome šta bi moglo da se dogodi, osim što ću reći da niko ne želi širenje regionalnog rata", rekao je portparol Pentagona general-major Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi "Reuters".

SAD i Francuska su angažovane u diplomatskim naporima da se sve intenzivnija neprijateljstva između Izraela i libanske miliitantne, pro-iranske grupe Hezbolah okončaju pregovorima, međutim Hezbolah je saopštio da neće obustaviti napade na Izrael sve dok traje rat u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je u utorak uveče saopštila da je izraelska protivvazdušna odbrana oborila sumnjivu bespilotnu letelicu iznad mora nedaleko od obale na severu Izraela, u blizini Libana.

Vojska je takođe saopštila da su borbeni avioni pogodili nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

"Veoma smo blizu trenutka kada ćemo odlučiti da promenimo pravila igre protiv Hezbolaha i Libana", upozorio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac u utorak u saopštenju iz svog kabineta.

Kac je naveo da će u totalnom ratu Hezbolah biti uništen, a da će Liban biti teško pogođen.

07.06 Niko ne želi širenje regionalnog rata na Bliskom Istoku, saopštio Pentagon

Nakon što je izraelska vojska odobrila operativne planove za napad na Liban, Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države ne žele širenje regionalnog sukoba na Bliskom Istoku.

"Neću ulaziti u hipotetičke scenarije i spekulacije o tome šta bi moglo da se dogodi, osim što ću reći da niko ne želi širenje regionalnog rata", rekao je portparol Pentagona general-major Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi "Reuters".

Tanjug/AP/Charles Dharapak

 

SAD i Francuska su angažovane u diplomatskim naporima da se sve intenzivnija neprijateljstva između Izraela i libanske miliitantne, pro-iranske grupe Hezbolah okončaju pregovorima, međutim Hezbolah je saopštio da neće obustaviti napade na Izrael sve dok traje rat u Pojasu Gaze.

06.55 Bela kuća demantovala Netanijahua 

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer izjavila je da Bela kuća "nema pojma o čemu govori premijer Benjamin Netanjahu" kada kaže da je američki državni sekretar Entoni Blinken pristao da otkloni "zastoj" nakon više meseci kašnjenja u isporukama američkog oružja i municije Izraelu.

"Iskreno, mi zaista ne znamo o čemu on govori. Jednostavno ne znamo", rekla je portparolka Bele kuće Karine Žan Pjer tokom konferencije za štampu kada su je pitali o Netanjahuovoj tvrdnji, prenosi "Times of Israel" pozivajući se na AP.

06.32 Netanjahu tvrdi da se Blinken se obavezao da će ukinuti ograničenja na isporuke američkog oružja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se američki državni sekretar Entoni Blinken obavezao da će ukinuti ograničenja na isporuke američkog oružja Izraelu.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Netanjahu je rekao da je preneo Blinkenu tokom njegove nedavne posete Izraelu da duboko ceni podršku SAD, ali da ne može da shvati da je Vašington tokom nekoliko meseci ograničio isporuku oružja i municije Izraelu.

Netanjahu ističe da je nakon toga dobio od Blinkena uveravanja da američka administracija radi 24 sata da se otklone ta ograničenja.

06.02 Hezbolah objavio snimak dronom, nastao navodno sa severa Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je  video snimak za koji tvrdi da je snimljen pomoću drona i da prikazuje lokacije na severu Izraela, uključujući pomorske i vazdušne luke u gradu Haifi.

 
Video snimak traje devet i po minuta, preneo je "Reuters". Haifa je udaljena 27 kilometara od libanske granice. 

Komentari (0)

Svet