Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

03/06/2024

-

09:07

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed, Enas Rami, Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik premijera Benjamina Netanjahua, Ofir Falk, potvrdio je u nedelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o suzbijanju rata u Gazi koji predlaže američki predsednik Džo Bajden, iako ga je opisao kao manjkav, dodajući da je potrebno dosta rada na finalizaciji tog plana. Uži ratni kabinet Izraela zasedao je sinoć zbog najnovijeg predloga SAD, koji bi u tri faze trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponovnu izgradnju Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti, prenosi Times of Israel. Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanjahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ključni događaji:

  • Spasioci pronašli još 50 tela u Džabaliji na severu Gaze
  • Očekuje se zvanični odgovori Izraela i Hamasa na predlog Džoa Bajdena o prekidu vatre u Gazi
  • Makron podržao Bajdenov predlog 
  • Na ulicama Tel Aviva 120.000 ljudi tražilo ostavku Netanjahua i povratak talaca
  • Galant: Izrael radi na pronalaženju zamene za Hamasovo upravljanje Pojasom Gaze

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.28 Lideri G7 podržali Bajdenov plan

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) podržali su danas plan za primirje u Pojasu Gaze koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden. 

G7 je saopštio da u potpunosti podržava i da će stajati iza sveobuhvatnog sporazuma koji je izneo Bajden prošle sedmice, a koji bi doveo do trenutnog prekida vatre u Pojasu Gaze, oslobađanja svih talaca koje drži Hamas, kao i značajnog povećanja humanitarne pomoći za palestinsku enklavu i do trajnog okončanja sukoba, uz davanje bezbednosnih garancija za Izrael i za civile u Gazi. 

"Ponovo potvrđujemo našu podršku putu ka miru koji vodi ka rešenju koje podrazumeva uspostavljanje dve države", ističu lideri G7.

Oni su pozvali Hamas da prihvati taj predlog, kao i zemlje koje imaju uticaja na tu palestinsku militantnu grupu da pomognu da to učini.

23.13 Opozicija u Slovenji traži referendum o priznanju Palestine

Najveća opoziciona stranka u Sloveniji, Slovenačka demokratska stranka (SDS), podnela je predlog za raspisivanje referenduma o priznavanju Palestine, saopšteno je danas iz te stranke. 

Time će se odložiti odlučivanje o priznanju, koje je bilo predviđeno na sutrašnjoj vanrednoj sednici skupštine.

Na sednici će se razgovarati o vladinom zaključku o priznanju, ali se o tome neće glasati, piše slovenačko Delo.

Grupa od 24 poslanika SDS između ostalog navodi da vlada zaključkom o priznanju Palestine nanosi dugoročnu štetu Sloveniji, "jer pruža podršku terorističkoj organizaciji Hamas".

"Osim toga, prema proceni predlagača, birači imaju pravo da odlučuju o tako važnom spoljnopolitičkom pitanju koje će, prema njihovim rečima, imati dugoročne posledice po Sloveniju. Takođe je tu i pitanje bezbednosti", navodi se u saopštenju grupe poslanika.

Prema predlogu, referendumsko pitanje bi glasilo: "Da li ste za to da Državni zbor (nacionalna skupština) Slovenije donese zaključak o priznanju nezavisnosti i suverenosti države Palestine?'

22.55 Huti tvrde da su ispalili raketu "Palestina" na Izrael

Jemenski Huti saopštili su da su danas ispalili balistišku raketu nazvanu "Palestina" u napadu na južni izraelski grad Eilat.

"Jemenske oružane snage će nastaviti vojne operacije u podršci i solidarnosti sa potlačenim palestinskim narodom dok se agresija ne zaustavi i dok se ne ukloni opsada nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze," naveli su Huti, prenosi Al Džazira.

Rano jutros, izraelska vojska je saopštila da je oborila raketu iznad Eilata. 

22.33 Bajden traži od katarskog emira da "pritisne" Hamas

Američki predsednik Džozef Bajden apelovao je danas na katarskog emira, šeika Tamima bin Hamada al Tanija, da "pritisne" Hamas da prihvati najnoviju ponudu za primirje.

Kako je saopštila Bela kuća, dvojica lidera su razgovarala telefonom i potvrdili da je na stolu sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, a bi sledeći korak trebalo da bude da da Hamas to prihvati.

U saopštenju se navodi da je Bajden potvrdio spremnost Izraela da se krene napred s uslovima koji su sada ponuđeni Hamasu. 

Dodaje se da je on pozvao je Al Tanija da iskoristi sve odgovarajuće mere kako bi pomogao da Hamas prihvati sporazum i istakao da je palestinska grupa sada jedina prepreka potpunom primirju i olakšanju za ljude u Gazi.

"Bajden je naglasio da je ovo najbolja moguća prilika za dogovor i da bi dalje odbijanje Hamasa da oslobodi taoce samo produžilo sukob i odbilo olakšanje za ljude u Gazi", dodala je Bela kuća, prenosi Hil.

Takođe je potvrdio da će SAD, Egipat i Katar "raditi na osiguranju punog sprovođenja sporazuma".

22.24 Stejt department: Jedino što sprečava momentalno primirje je Hamas

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je večeras da je trenutni predlog primirja u Gazi "skoro identičan onom za koji je Hamas rekao da bi prihvatio pre samo nekoliko nedelja" i dodao da je "jedino što sprečava momentalno primirje" Hamas.

On je dodao da SAD i drugi posrednici "još nisu dobili zvaničan odgovor na predlog od militantne grupe."
"Svet bi trebalo da zna, palestinski narod bi trebalo da zna, da je jedino što sprečava momentalno primirje danas Hamas", rekao je Miler, prenosi ABC njuz.

22.20 Hezbolah lansirao grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji

Libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je lansirala grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji.

Ovakav vazdušni napad Hezbolaha je prvi te vrste od početka sukoba sa Izraelom izazvanog ratom sa palestinskom militantnom grupom Hamas u Pojasu Gaze, prenosi Reuters.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala tvrdnje Hezbolaha, ali su se sirene danas oglasile tri puta na severu Izraela kao upozorenje na napade iz Libana. 

21.24 SAD negiraju da u Bajdenovom mirovnom planu ima praznina 

Bela kuća i Stejt department saopštili su danas da je predlog o primirju u Pojasu Gaze koji je objavio predsednik SAD Džozef Bajden prošle sedmice iznela izraelska vlada i da u njemu nema nikakvih praznina, demantujući na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da je predlog izraelske vlade uključivao potpuno uništenje Hamasa.   

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji je predložio Bajden, "tačno odražava" plan koje su SAD sačinile sa Izraelom i da ne zna da je bilo šta izostavljeno iz tog predloga.

"Bajdenova administracija je uverena da navedeni predlog "tačno odražava" predlog na kojem je 

20.57 Iran odbio Bajdenov predlog primirja u Gazi

Vršilac dužnosti ministar spoljnih poslova Irana Ali Bageri Kani odbio je danas predlog primirja u Gazi koji je predstavio američki predsednik Džo Bajden i upozorio Izrael da se uzdrži od "pokretanja totalnog rata protiv Libana", insistirajući na tome da SAD treba da prekinu da šalju pomoć Izraelu.

"Ako Amerikanci budu iskreni, umesto što predlažu planove pod nazivom primirje, moraju da preduzmu jedan korak, a to je da prekinu da šalju pomoć izraelskoj strani. Samo tada Izrael neće imati čime da vrši zločine nad Palestincima i rat će prestati", rekao je Bageri Kani tokom posete Bejrutu, u prvoj zvaničnoj poseti od nedavne smrti svog prethodnika Hoseina Amira Abdolahijana.

Bageri Kani je istakao da će Izrael "upasti u živo blato" ukoliko pokrene totalni rat protiv Hezbolaha u Libanu, zemlji koju je nazvao "kolevkom otpora", prenosi Al Džazira.

16.52 Sprečen teroristički napad Hamasa u Izraelu 

Izrael je saopštio da je osujetio nedavni pokušaj Hamasa da izvrši samoubilački napad u Izraelu u režiji pripadnika terorističke grupe u Turskoj.

Prema bezbednosnoj agenciji Šin Bet, 15. marta, Anas Šurman, Palestinac poreklom iz grada Tulkarem na Zapadnoj obali, koji trenutno živi u Jordanu, priveden je u Nablusu zbog sumnje da je umešan u organizovanje bombaškog napada, objavio je danas Tajms of Izrael.

Kako je navedeno, ispitivanjem Šurmana u decembru, otkriveno je da ga je regrutovao Imad Abid, operativac Hamasa koji živi u Turskoj, ali, koji je, takođe, poreklom sa Zapadne obale.

16.31 Netanjahu: Nema kraja rata dok se ne ispune tri cilja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je danas Komitetu za spoljne poslove i odbranu Kneseta da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok ne ostvari svoja tri ratna cilja - uništenje Hamasovih vojnih i civilnih sposobnosti upravljanja, oslobađanje svih talaca i obezbeđivanje da Gaza ne predstavlja pretnju po Izrael.

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je za Tajms of Izrael da je Netanjahu na sastanku Komiteta rekao da Izrael neće pristati na drugu fazu sporazuma, koja uključuje potpuni prekid rata, kako je rekao američki predsednik Džozef Bajden, ako se kosi sa nekim od ta tri cilja.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

15.49 Izrael: Bajden objavio delimičnu verziju plana za Gazu

Portparol izraelske vlade Dejvid Menser citirao je premijera Benjamina Netanjahua koji je rekao da je američki predsednik Džozef Bajden objavio samo neke od detalja plana za obustavljanje rata u Gazi.

"Rat će biti zaustavljen radi povratka talaca, a onda ćemo nastaviti sa drugim razgovorima", rekao je Menser, citirajući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

15.42 Netanjahu: Glavni prioritet Izraela u Gazi je uništenje Hamasa

Najvažniji prioritet Izraela u Gazi je uništenje Hamasa, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu, dodajući da će se to sprovoditi zajedno sa povratkom talaca koje drži Hamas. On je rekao da su oba ta cilja deo plana za prestanak rata koji je odobrio ''najviši nivo'' njegove vlade, prenosi Rojters.

''Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu'', rekao je Netanjahu. Izraelski kabinet sinoć je u užem sastavu razgovarao o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.

AP/Abir Sultan

 

16.05 UN: Uništeno više od pola svih obejakata u Gazi 

Oko 55 odsto svih građevinskih objekata u Pojasu Gaze uništeno je ili oštećeno ratom, podaci su preliminarne satelitske analize, koju je izvršio Satelitski centar Ujedinjenih nacija (UNSOAT).

Kako prenosi Aldžazira, analiza, koja je ispitala 137.000 zgrada u enklavi, pokazala je 36.591 uništenih objekata 16.513 teško oštećenih objekata, 47.368 srednje oštećenih objekata i 36.825 mogućih oštećenih objekata.

Grad Deir el-Balah u centralnom Pojasu Gaze i grad Gaza na severu, pretrpeli su najveću štetu između 1. aprila i 3. maja, saopštio je UNOSAT.


12.28 Hamnei: Napad Hamasa 7. oktobra stavio Izrael na put koji vodi uništenju

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnei izjavio je danas da je "Al Aksa oluja", napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, stavio Izrael na put koji vodi ka uništenju.

"Al Aksa oluja stavila je cionistički režim na put na kraju kojeg nema ničega osim raspada i uništenja. Oluja je uništila veliku međunarodnu zaveru za region Zapadne Azije. To je čudo Al Aksa oluje", poručio je Hamnei tokom obeležavanja 35 godina od smrti osnivača Islamske Republike Irana, imama Homeinija.

On je ocenio da je Izrael pretrpeo poraz u Gazi i da su tragični događaji u toj enklavi cena koju plaća palestinska nacija za svoje oslobođenje, prenosi IRNA.

profimedia

 

11.46 Izraelski napadi na centralni deo Gaze

U izraelskim udarima u centralnoj Gazi poginulo je najmanje 11 ljudi, navode palestinski zdravstveni zvaničnici. Među poginulima ima i dece, prenosi Asošiejted pres. Navodi se da su u napadu na kuću u izgrađenom izbegličkom kampu Bureij kasno uveče u nedelju uveče poginule četiri osobe, uključujući troje dece. U drugom napadu, u ponedeljak rano ujutru, navodno je ubijeno sedam ljudi, uključujući jednu ženu, u izbegličkom kampu Nuseirat.

11.40 Egipatski šef diplomatije: Rafa ne može da funkcioniše bez palestinske administracije

Egipat je odbacio mogućnost izraelskog prisustva na prelazu Rafa sa Gazom, rekao je ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri. 

"Teško je da prelaz Rafa nastavi da funkcioniše bez palestinske administracije", rekao je on na konferenciji za novinare sa svojim španskim kolegom u Madridu.

Izrael je zauzeo prelaz na strani Gaze krajem prošlog meseca tokom svoje ofanzive na grad Rafa duž južne ivice enklave, što je razbesnelo Egipat koji je rekao da će prestati da sarađuje sa Izraelom na ključnoj arteriji za pomoć u pojasu i evakuaciju iz nje. Dok je Egipat omogućio ulazak pomoći preko prelaza Kerem Šalom krajem maja, ponovno otvaranje Rafe je ključno jer humanitarne agencije upozoravaju na glad koja se preti u Gazi, prenosi Gardijan.

11.30 Pojas Gaze nakon vazdušnog napada

Associated Press

11.07 Izraelska vojska gađala ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni avioni pogodili su tokom noći raketni bacač i zgrade koje koristi Hezbolah u Nakuri, Marun al-Rasu i Kjamu na jugu Libana, saopštila je izraelska vojska. Napadi su usledili nakon serije raketnih i napada dronovima koje je libanska grupa juče izvela na sever Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Jehad Alshrafi

 

Izraelska vojska je u odvojenom saopštenju navela da je presrela raketu zemlja-zemlja koja je ispaljena ka Izraelu iz pravca Crvenog mora. Balistička raketa, za koju se veruje da su je lansirali jemenski Huti koje podržava Iran, bila je usmerena na najjužniji izraelski grad Eilat, navodi Tajms of Izrael. Izraelska vojske je saopštila i da su njeni borbeni avioni tokom proteklog dana pogodili oko 50 ciljeva u Pojasu Gaze. Mete su uključivale infrastrukturu i zgrade koje pripadaju militantima Hamasa, kao i skladišta oružja, navela je izraelska vojska.

10.55 U Izraelu pronađeno telo muškarca za koga se verovalo da je talac Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je u Izraelu pronašla telo Doleva Jehuda, volonterskog medicinskog radnika u kibucu Nir Oz na jugu Izraela, za koga se do sada smatralo da ga je militantna grupa Hamas uzela za taoca prilikom napada 7. oktobra prošle godine.

Jehuda, star 35 godina, tokom napada Hamasa napustio je svoj dom kako bi pomogao drugima i ubijen je u tom napadu, prenosi Tajms of Izrael. Novi identifikacioni testovi, zajedno sa informacijama o lokaciji na kojoj je pronađeno telo, potvrdili su da ranije neidentifikovano telo pripada Jehudu. Mnoga tela žrtava Hamasa nisu mogla da budu identifikovana zato što su spaljena ili na neki način oskaćena, navodi Tajms of Izrael. Jehudova sestra Arbel stara 28 godina i dalje je talac Hamasa u Pojasu Gaze.

AP Photo/Jehad Alshrafi

 

10.23 Više od milion ljudi primorano da se iseli iz Rafe

Palestinska agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da je prinudno raseljavanje primoralo više od milion ljudi da se isele iz Rafe u Pojasu Gaze. Kako je UNRWA saopštila, Rafa, grad na južnom delu Pojasa Gaze, bio je sklonište oko milion Palestinaca koji su pobegli zbog izraelskog bombardovanja. Od početka maja, izraelska vojska sprovodi ono što piše da je "ograničena operacija" u Rafi kako bi iskorenila militantnu grupu Hamas.

Izraelska vojska je apelovala na civile da odu u "proširene humanitarne zone" od kojih su neke udaljene i oko 20 kilometara. Mnogi Palestinci smatraju da ne mogu da pobegnu od izraelskih napada gde god da odu. UNRWA je saopštio da se hiljade porodica trenutno nalaze u oštećenim i uništenim objektima u Kan Junisu, gde pomenuta agencija pruža osnovne usluge uprkos svakodnevnim izazovima. "Uslovi su neopisivi", ocenila je agencija.

10.10 Beni Ganc: Povratak talaca prioritet

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je u razgovoru sa američkim džavnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je povratak talaca prioritet za Izrael. Kako prenosi Gardijan, rekao je da će Izrael učiniti "sve što je potrebno" da postigne ovaj cilj.

AP Photo/Mark Schiefelbein

 

09.05 Blinken: Hamas da "prihvati dogovor bez odlaganja"

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael i Hamas da se dogovore o prekidu vatre i prihvate sporazumu o taocima, nakon novih napada na Rafu rano jutros. Blinken je pozvao člana izraelskog ratnog kabineta Benija Ganca i ministra odbrane zemlje Joava Galanta da razgovaraju o sporazumu, navodi Stejt department. U pozivima, Blinken je "pohvalio" Izrael zbog predloga primirja i naglasio da Hamas treba da "prihvati dogovor bez odlaganja", prenosi Gardijan.

07.00 "Al Jazeera": IDF uništila centar za dijalizu u Indonežanskoj bolnici na severu Gaze

Izraelska vojska uništila je centar za dijalizu u Indonežanskoj bolnici u blizini Džabalije na severu Pojasa Gaze, javila je "Al Jazeera".

Lekar u toj bolnici rekao je da je izraelska vojska uništila drugi i treći sprat te zdravstvene ustanove i da je srušila spoljašnju ogradu.

Lekar je naveo da su u bolnici našli detonatore koji su bili namenjeni dizanju cele bolnice u vazduh, ali da se, na sreću, to nije dogodilo.

Profimedia

 

06.33 Hiljade učesnika parade za Izrael u Njujorku zahtevale oslobađanje talaca u Gazi

U Njujorku je danas održana tradicionalna godišnja parada za Izrael na kojoj su hiljade učesnika zahtevale oslobađanje talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Parada je održana uz pojačano policijsko obezbeđenje, skoro osam meseci nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ta palestinska militantna grupa ubila 1.200 ljudi i uzela oko 250 talaca, preneo je AP.

Godišnja parada ranije se zvala "Slavimo Izrael", ali su organizatori rekli da će ove godine atmosfera biti ublažena s obzirom na rat u Pojasu Gaze i da Hamas i dalje drži taoce, kao i na pojavu antisemitizma širom sveta.

Učesnici parade su uzvikivali "Odmah ih vratite kući!" i mahali su izraelskim zastavama dok su marširali Petom avenijom na Menhetnu.

Mnoštvo posmatrača i stotine policajaca stajali su i posmatrali paradu, a duž trotoara su postavljene čelične barikade.

Tanjug AP/Maya Alleruzzo

 

06.16 Počeo sastanak ratnog kabineta Izraela o predlogu za oslobađanje talaca

Uži ratni kabinet Izraela započeo je sastanak na kojem razgovara o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.

Predlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponove igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti, prenosi "Times of Israel".

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanijahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Prethodno je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Glavni spoljnopolitički savetnik Netanijahua Ofir Falk izjavio je da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden. 

06.10 Vafa: Spasioci pronašli još 50 tela u Džabaliji

Hitna pomoć i ekipe civilne zaštite pronašle su još 50 tela u Džabaliji na severu Gaze, čime je ukupan broj pronađenih tela poslednjih dana dostigao 120, prenosi novinska agencija Vafa.

Spasioci nastavljaju da tragaju za desetinama ljudi koji su nestali u toj oblasti, iz koje su se izraelske snage delimično povukle u četvrtak nakon tronedeljne operacije.

 

Komentari (0)

Svet