Fokus

Prvi rezultati izbora u Južnoj Africi: Vladajući Afrički nacionalni kongres osvojio manje od 42 odsto glasova

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

09:26

Prvi rezultati izbora u Južnoj Africi: Vladajući Afrički nacionalni kongres osvojio manje od 42 odsto glasova
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) osvojio je 41,77 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Južnoj Africi održanim u sredu, pokazuju rezultati na osnovu prebrojanih glasova sa 8,5 odsto biračkih mesta koji su objavljeni jutros.

Izborna komisija je saopštila da je Demokratski savez (DA) osvojio 27,52 odsto glasova, dok je partija Boraca za ekonomsku slobodu (EFF) osvojila 7,72 odsto glasova, preneo je Reuters.

Agencija navodi da trenutni rezultati ukazuju da bi ANC prvi put za 30 godina vladavine bila primorana da sklopi dogovor sa jednom ili više stranaka o formiranju vladajuće koalicije jer sama nema većinu.

ANC je pobeđivao na parlamentarnim izborima koji se održavaju svakih pet godina od izbora 1994. koji su označili kraj aparthejda i izbor Nelsona Mandele na mesto predsednika.

Podrška ANC-u je opala zbog velike nezaposlenosti, kriminala, čestih nestanaka struje, kao i korupcije, navodi britanska agencija.

Na izborima su birane pokrajinske skupštine u svakoj od devet pokrajina zemlje i novi nacionalni parlament koji će onda izabrati sledećeg predsednika Južne Afrike. Pravo glasa na izborima imalo je oko 27 miliona građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet