Fokus

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN: Neznatni porast cena hrane u aprilu

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

22:12

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN: Neznatni porast cena hrane u aprilu
Organizacija za hranu i poljoprivredu UN: Neznatni porast cena hrane u aprilu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Referentna vrednost svetskih cena prehrambenih proizvoda neznatno je porasla u aprilu, zato što je rast cena mesa, biljnih ulja i žitarica prevazišao smanjenje cena šećera i mlečnih proizvoda, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda, u četvrtom mesecu 2024. iznosio je 119,1 poen, što je za 0,3 odsto više nego u martu i za 9.6 odsto niže nego u aprilu prošle godine, napominje se u izveštaju.

Nakon tri meseca opadanja, cene žitarica su u aprilu porasle za 0,3 procenata u odnosu na mart.

Svetske izvozne cene pšenice stabilizovane su u aprilu, zato što je jaka konkurencija među glavnim izvoznicima nadjačala bojazan zbog nepovoljnih uslova za useve u delovima Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, napominje FAO.

Izvozne cene kukuruza su porasle pod uticajem velike potražnje usled logističkih problema izazvanim oštećenjem infrastrukture u Ukrajini i zabrinutosti oko proizvodnje u Brazilu uoči glavne žetve.

FAO indeks cena pirinča opao je za 1,8 odsto u aprilu u odnosu na mart, kada su cene biljnih ulja porasle za 0.3 posto, čime su dostigle najvišu cenu u proteklih 13 meseci.

Više cene suncokretovog i ulja od uljane repice neutralisale su nešto niže cene palminog i sojinog ulja.

FAO indeks cena mesa je u aprilu porastao za 1,6 posto u odnosu na prethodni mesec, budući da su međunarodne cene živinskog, goveđeg i ovčjeg mesa porasle.

Svetske cene svinjskog mesa neznatno su pale, odražavajući slabu unutrašnju potražnju u Zapadnoj Evropi i manju potražnju vodećih uvoznika, posebno Kine.

U aprilu su cene šećera opale za 4,4 odsto u odnosu na mart, dok je FAO indeks cena šećera za 14,3 odsto niži u poređenju sa aprilom 2023. godine, što je izazvano uspešnijom proizvodnjom u Indiji i na Tajlandu, kao i poboljšanjem vremenskih uslova u Brazilu.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda opao je za 0,3 odsto, čime je okončano šestomesečno uzastopno povećanje usporenjem potražnje za obranim mlekom u prahu i nižim svetskim cenama sira.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet