Politika

Vulin u Kazanju: Samit BRIKS-a pokazao da nada u bolji svet jeste moguća

Komentari

Autor: Euronews

24/10/2024

-

21:00

Vulin u Kazanju: Samit BRIKS-a pokazao da nada u bolji svet jeste moguća
Vulin u Kazanju: Samit BRIKS-a pokazao da nada u bolji svet jeste moguća - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji kao lični izaslanik predsednika Aleksandra Vučića predvodi delegaciju Srbije u Kazanju, prisustvovao je danas plenarnoj sednici samita BRIKS-a kojom je predsedavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Potpredsednik Vulin je, obraćajući se učesnicima samita BRIKS-a, preneo pozdrave predsednika Vučića i izrazio zahvalnost ruskom predsedniku što je omogućio Srbiji da se obrati na velikom i važnom skupu.

Tanjug/STR

 

Istakao je da se svet menja i da nas je unipolaran svet doveo do praga globalnog uništenja.

"Neograničena vlast jedne sile pokazala se kao veliki zločin kada je NATO 1999. godine izvršio agresiju na Srbiju. NATO tada nije pitao ni Ujedinjene nacije ni bilo koga od vas, sila je bila dovoljno opravdanje. NATO je tada pokušao da ubije Srbiju ali Srbija je preživela. Ipak uspeo je da ubije međunarodno pravo. Međunarodno pravo nije preživelo."

Potpredsednik Vulin je naglasio da BRIKS ima istorijsku ulogu da povrati izgubljenu ravnotežu i uspostavi ponovo sistem jasnih međunarodnih pravila, da okupi slobodne ljude i uspostavi pravila koja će nas sačuvati od sveopšteg uništenja.

Tanjug/STR

 

"Globalni jug i Globalni zapad nisu geografske odrednice, da jesu ne bi Srbija bila bombardovana kao zemlja u srcu Evrope. Globalni jug i Globalni zapad su lozinke za skup vrednosti koje nas određuju i razlikuju. Nas za ovim stolom okupljaju zajedničke vrednosti a ne granice ili geografija. Unipolatni svet ne priznaje slobodu za bilo koga ko ne pripada eliti Zapada."

"BRIKS ima istorijsku obavezu da opravda nadu koju je probudio, da uspostavi svoje institucije i ponudi savez ravnopravnih. Da ponudi rad na jačanju saradnje u oblastima energetike, poljoprivrede, zdravstva ali i bezbednosti kroz saradnju naših službi u oblasti borbe protiv terorizma, svih oblika ekstremizma ali i svih oblika"obojenih revolucija" kojima kolektivni zapad poništava svaku demokratsku vrednost i na vlast dovodi poslušnike koji od svojih zemalja dobrovoljno prave kolonije. Šesnaesti samit BRIKS-a je pokazao da nada u bolji svet jeste moguća, baš kao što je pokazao da je veoma glupo misliti da se Rusija može izolovati, da se Kina može uplašiti ili da se Srbiji može zabraniti da sama bira svoje prijatelje", poručio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija