Politika

Vučić u Slovačkoj, sastao se sa Ficom i Orbanom: "Važna saradnja sa Slovačkom i Mađarskom u oblasti migracija"

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

09:48

Vučić u Slovačkoj, sastao se sa Ficom i Orbanom: "Važna saradnja sa Slovačkom i Mađarskom u oblasti migracija"
Vučić u Slovačkoj, sastao se sa Ficom i Orbanom: "Važna saradnja sa Slovačkom i Mađarskom u oblasti migracija" - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Slovačku, gde se sastaje sa premijerom te zemlje Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Sastanak je počeo u Novoj tvrđavi u Komarnu, malo posle 10.30 časova.

Vučić ocenio je danas da je za Srbiju uspostavljanje trilateralne saradnje u oblasti migracija sa, kako je istakao, prijateljskim zemljama Slovačkom i Mađarskom od velike važnosti. On je uoči Trilateralnog samita lidera Srbije, Slovačke i Mađarske u slovačkom gradu Komarnu izrazio nadu da će današnji susret biti samo prvi korak ka saradnji, koji će dati konkretne rezultate, kao što, podseća Vučić, Srbija već ima bilateralno sa Austrijom i Mađarskom.

"Uvek je zadovoljstvo sresti se sa dragim prijateljima Robertom Ficom i Viktorom Orbanom. Danas su u Slovačkoj pred nama važne teme, koje se tiču bezbednosti Evrope i našeg regiona" napisao je Vučić na svom Instagram nalogu. 

Na trilateralnom sastanku, koji će se održava u Novoj tvrđavi u Komarnu, oni će razgovarati o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, ali i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu. 

Jedna od vaznijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je kancelarija Slovačke vlade. 

Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom.

"Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom", saopštila je kancelarija.

Tanjug/Julija Bakić

 

Italija je postigla sporazum da se migranti procesuiraju u Albaniji, šema za koju su neke evropske zemlje rekli da bi se mogla koristiti kao model.

Ovim sastankom zemlje pokušavaju da ojačaju regionalnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i obezbede efikasniju zaštitu spoljnih granica EU. 

Razgovor između lidera Slovačke, Srbije i Mađarske mogao bi da dovede do konkretnih koraka za poboljšanje migracione situacije i minimiziranje ilegalnih migracijskih tokova ka Evropi.

Nakon trilateralnog sastanka, održaće se i zajednička konferencija za novinare Vučića, Fica i Orbana.

U delegacijama će biti i ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica, koji će održati zaseban sastanak, a Srbiju će predstavljati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Inače, Komarno je poznat kao najveći grad u Slovačkoj sa mađarskom većinom, a za srpsku istoriju, ovaj grad je važan kao jedino značajnije središte Srba na tlu današnje Slovačke.

Nekada brojna i bogata zajednica danas je gotovo nestala, ali je u gradu očuvana velika srpska pravoslavna crkva.

Komentari (0)

Srbija