Politika

Stranka Srbija centar (Srce) o litijumu: Srbija sve dalje od EU, neprihvatljiva kampanja iz nekih zemalja članica

Komentari

Autor: FoNet

22/10/2024

-

12:12

Stranka Srbija centar (Srce) o litijumu: Srbija sve dalje od EU, neprihvatljiva kampanja iz nekih zemalja članica
Stranka Srbija centar (Srce) o litijumu: Srbija sve dalje od EU, neprihvatljiva kampanja iz nekih zemalja članica - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik stranke Srbija centar (Srce) Mihailo Brkić izjavio je danas da stepen ekonomske razvijenosti nije nikada bio ključni preduslov za pristupanje Evropskoj uniji (EU), već je to uvek bila politička odluka, zbog čega evropski zvaničnici ne bi trebalo da se pozivaju na ekonomiju ako žele da kažu Srbiji da je daleko od EU.

Brkić je naveo u pisanoj izjavi i da je posebno neprihvatljiva kampanja, koja iz nekih zemalja EU dolazi zbog njihovih privrednih potreba, da će Srbiji iskopavanje litijuma i drugih ruda po Jadru i širom zemlje doneti navodno ekonomsko blagostanje, saopštila je ta stranka.

"To dodatno učvršćuje stav srpskog javnog mnjenja da je naša zemlja sve dalje od EU", naveo je Brkić, reagujući na izjavu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea da će Srbiji biti potrebno i do 70 godina da prevaziđe razvojni raskorak sa EU.

Brkić je podsetio da je prosečan BDP po stanovniku u 2023. godini u EU iznosio 34.163 dolara, a da je srpski bio 11.361 dolara, dakle oko 30 odsto evropskog, i nije bio mnogo manji od bugarskog, koja je, kao članica EU, prošle godine imala BDP po stanovniku od 14.580 dolara.

Brkić je podsetio i da su neke, sada već "stare" članice EU, u momentu prijema imale BDP po stanovniku koji je bio tek nešto malo veći od BDP bivše Jugoslavije.

Portgal je pristupio EU 1986. godine, a njen tadašnji BDP po stanovniku bio je 3.775 dolara, dok je jugoslovenski bio 3.446 dolara, naveo je Brkić, predsednik resornog odbora za finansije i ekonomiju stranke Srce.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija