Politika

Delegacije Srbije i Esvatinija o saradnji u oblasti nauke i informacionih tehnologija

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

17:10

Delegacije Srbije i Esvatinija o saradnji u oblasti nauke i informacionih tehnologija
Delegacije Srbije i Esvatinija o saradnji u oblasti nauke i informacionih tehnologija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa
 
Delegacija Srbije razgovarala je danas sa delegacijom Esvatinija, predvođene kraljem Msvatijem Trećim, o saradnji u oblasti nauke i informacionih tehnologija, a predstavljeni su i rezultati koje je Srbija ostvarila u oblasti digitalizacije.
 
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je novinarima nakon sastanka, da su članovi srpske delegacije kolegama iz Esvatinija predstavili Državni data centar u Kragujevcu.
 
Delegaciji su prethodnih dana ovdašnje kolege prikazale deo našeg naučnog eko sistema, dodala je ministarka.
 
"Pokazali smo kako mi to u Srbiji radimo, dokle smo došli sa razvojem nauke, kako nauka utiče na razvoj ekonomije. Ponudili smo, naravno, svu našu pomoć kako bi i Esvatini mogla da mnogo brže napreduje u ovim oblastima", rekla je Begović.
 
Ministarka informaciono-komunikacionih tehnologija Kraljevine Esvatini Savana Mazija rekla je novinarima da su oni zainteresovani za sve informacije i razmenu informacija koje dobijaju od delagacije Srbije.
 
"Potpisali smo ovih dana više dokumenata koji sada treba da se izvrše, između ostalog u sferi informacionih tehnologija, gde ćemo gledati kako da podelimo i razmenimo informacije koje imamo, u okviru data centara koji postoje", rekla je Mazija.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je ocenila da je važno da mladi ljudi iz obe zemlje mogu da razmenjuju i dele iskustva i uče jedni od drugih.

 
"Važna je razmena podataka i suverenitet informacija koje imamo, to se nalazi u osnovi našeg razvoja", naglasila je ministarka Mazija.
 
Istakla je da potpisani Memorandum o razumevanju treba tek da se sprovede, ali da postoji i niz ugovora i sporazuma koji treba da se realizuju.
 
"Sa radošću to očekujem", zaključila je Mazija.
 
Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić novinarima je rekao da sastanci sa delegacijom Esvatinija pokazuju da se Srbija ne umrežava samo sa država sa evropskog kontinenta, već i sa svim država koje imaju potrebu da sarađuju u oblasti informacionih tehnologija.
 
On je naveo da je Srbija u prethodnih desetak godina iznenadila čitav region pokazavši da imamo kapacitete da izgradimo infrastrukturu i okupimo vrhunske stručnjake, uložimo značajna sredstva u naučno-tehnološke parkove, institut za veštačku inteligenciju i državni data centar.
 
"Koristim priliku da prenesem impresije i kralja Msvatija Trećeg prezentacijom koju je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović predstavio delegaciji Esvatinija. Radujemo se saradnji sa tom zemljom", istakao je Ristić.
 
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu je rekao da je saradnja sa Esvatinijem krenula danas u skladu sa memorandumima, potpisanim pre nekoliko dana u oblasti informacionih tehnologija.
 
"Već smo krenuli da razmatramo mogućnosti da naši stručnjaci i inženjeri pomognu u razvoju i unapređenju njihovog državnog data centra, ali i o mogućnosti da svoje podatke čuvaju ovde u Srbiji", rekao je Jovanović.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija