Politika

Božinović: Ne iznenađuje me zahtev Turske da se pridruži BRIKS-u

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

12:48

Božinović: Ne iznenađuje me zahtev Turske da se pridruži BRIKS-u
Milovan Božinović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović izjavio je , povodom održavanja Samita šefova BRIKS-a u Kazanju, da ga ne iznenađuje zahtev Turske da se pridruži BRIKS-u, zato što Turska ima potrebu da kaže šta misli, želi da bude pitana, i ima sposobnosti da reši stvari onda kada izgleda da nema rešenja.

On je za Tanjug podsetio da je upravo Turska bila domaćin sastanka mesec dana nakon početka rata u Ukrajini, koji je dao pozitivan rezultat i koji je čak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prihvatio, a koji je pokazao da je Turska znala u toj situaciju da bude dobar domaćin koji će ponuditi kompromise zaraćenim stranama.

Kako je naveo, BRIKS je oranizacija koja je u ranoj fazi nastanka i koja tek treba da ustanovi način kako će u budućnosti da funkcioniše.

Iako ima mnogo razloga za optimizam, Božinović kaže da je BRIKS organizacija koju ne treba žuriti već pustiti da prirodno sazreva, čega su, smatra on, i zemlje koje su ga osnovale i zamislile takođe svesne.

"Treba biti prijatelj Briksa i čekati pogodan momenat kada ćete se zvanično, sa određenim obavezama, toj organizaciji priključiti", poručio je on.

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da treba pažljivo ramotriti mogućnost proširenja, ali da ni jedna država koja je podnela zahtev ne bude odbijena, Božinović je ocenio da je cilj Putina, kada je razvoj BRIKS-a u pitanju, da svet dobije organizaciju koja će biti zasnovana na drugačijim vrednostima nego što je kolektivni Zapad, koja će biti inkluzivna, u kojoj će se respektovati razlike i tražiti putevi rešavanja problema na način koji će biti bolji od ovog koji danas postoji.

"Danas je svet u velikoj krizi i iz nje neko treba svežim idejama i novim snagama da taj svet izvede, inače će biti nevolje", napomenuo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija