Politika

Lajčak: Vreme je da ozbiljno počnemo implementaciju sporazuma o normalizaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2024

-

19:57

Lajčak: Vreme je da ozbiljno počnemo implementaciju sporazuma o normalizaciji
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da se obavljaju pripreme za predstojeći sastanak glavnih pregovarača 24. oktobra u Briselu, kao i da je "vreme da ozbiljno počne implementacija" sporazuma o normalizaciji.

"Proteklih nekoliko dana uglavnom je bilo u vezi sa pripremama za predstojeći sastanak glavnih pregovarača 24. oktobra u Briselu. Imao sam produktivnu posetu Beču, gde sam se uključio u duboku i pronicljivu diskusiju sa prvim zamenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem o koracima potrebnim za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji. Vreme je da počnemo ozbiljno sa implementacijom", napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Lajčak je u objavi na društvenim mrežama sumirao prethodnu nedelju, koju je završio u Londonu, sastankom sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan Lordom Pičem, zvaničnicima FCDO i stručnjacima za zapadni Balkan.

"Vrhunac prošle nedelje bilo je prisustvo godišnjici samita Berlinskog procesa u Berlinu na poziv kancelara Šolca. Bio je to dobar podsetnik kako se stav EU o proširenju evoluirao tokom protekle decenije. Danas je EU spremnija nego ikada, ali uspeh podjednako zavisi od posvećenosti Zapadnog Balkana da se uhvati u koštac sa teškim reformama".

Poslednji put glavni pregovarači Beograda i Prištine sastali su se 17. septembra sa Lajčakom u Briselu, ali tada nije održan trojni sastanak u okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković tada je rekao da do trojnog sastanka sa Prištinom nije došlo jer je to odbio glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primene sporazuma i predstavila mere za zaštitu srpskog naroda. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija