Politika

Testiranje brze pruge od Novog Sada do Subotice: Vučić najavio otvaranje 24. novembra, "imaćemo velike vesti za Srbiju"

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

13:54

Testiranje brze pruge od Novog Sada do Subotice: Vučić najavio otvaranje 24. novembra, "imaćemo velike vesti za Srbiju"
Testiranje brze pruge od Novog Sada do Subotice: Vučić najavio otvaranje 24. novembra, "imaćemo velike vesti za Srbiju" - Copyright Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje, zajedno sa suprugom Tamarom, testiranju nove deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice. On je rekao da će pruga biti otvorena 24 novembra, da će se putovati 200 kilometara na sat, što znači da će se od Beograda do Subotice stizati za sat i 10 minuta.

"Imali smo danas tešku diskusiju sa misijom MMF-a, ali smo na dobrom putu. I imaćemo sutra ili prekosutra velike vesti za Srbiju. To je ono čemu smo se nadali decenijama", rekao je Vučić.

U specijalom vozu za testiranje su i ministar građevinarstva Goran Vesić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, direktorka  Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković, gradonačelnik Novog Sada Milan Djurić, kineski ambasador u Srbiji Li Ming, predstavnici kineskog izvođača radova, kao i predstavnici medija.

Vučić će u Subotici obići završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice. Vožnja od Novog Sada do Subotice traje oko 40 minuta. 

Novoizgrađena deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, čija je dužina 108,2 kilometara, u fazi je testiranja i očekuje se da bude otvorena za saobraćaj, kako je ranije najavljeno, od 20. do 25. novembra na Dan prisajedinjenja (Vojvodine Srbiji).

Tada će moći da se stige brzim vozom od Beograda do Subotice za sat i deset minuta. Brzi voz će moći da ide na pruzi Novi Sad - Subotica gotovo sve vreme 200 kilometara na sat.

Rekonstrukcija stanice u Subotici

Rekonstrukcija stanice u Subotici predstavljala je jedan od najsloženijih radova za deonicu Novi Sad - Subotica projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd - Budimpešta. 

Sa Kinezima o izgradnji banatske pruge 

Vučić je izjavio da će sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom razgovarati o izgradnji banatske pruge od Pančeva do Subotice

Stanica u Subotici nalazi se u samom centru tog grada i podeljena je na dva dela: putničku i teretnu. Predstavlja i čvorište na granici između Srbije i Mađarske. 

Radovi na rekonstrukciji stanice obuhvatali su rekonstrukciju teretnih i putničkih terminala, kao i radove na zameni koloseka šest sporednih koloseka. 

Rekonstruisano je ukupno 23 kilometara koloseka i 113 skretnica. 

Inače, projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd - Budimpešta predstavlja projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a to je ujedno i prvi projekat povezivanja kineske železničke tehnologije i opreme sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti železnica Evropske unije.

Putovanje brzim vozom do Novog Sada

Ranije je Vučić naveo na instagramu da putuje brzim vozom iz Beograda do Novog Sada, odakle će put nastaviti do Subotice, novom deonicom brze pruge.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Vučić je na Instagramu napisao da je sa suprugom samo jedanput putovao vozom, a da im je danas drugo zajedničko putovanje.

"Za to postoji i poseban razlog, jer ćemo, ovoga puta, putovanje nastaviti do Subotice u takozvanim test vagonima. Tamara kaže da je kafa dobra, a moja zero kola je hladna baš kako treba. Valjda ćemo stići da popijemo do Novog Sada", napisao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija