Politika

uživo POSETA KRALJA MSVATIJA III SRBIJI: Vučić: Danas smo sa našim prijateljima iz Esvatinija potpisali pet važnih dokumenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2024

-

10:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

KraljPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin kralju Esvatinija, Msvatiju III, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić je lidera afričke Esvatinija dočekao ispred Palate Srbija uz počasnu gardu Vojske Srbije i intoniranje himne.

Kralja Esvatinija, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla.

Oko 12.20 je obavljena ceremonija potpisivanja sporazuma u prisustvu predsednika Srbije i kralja Esvatinija.

Nakon ceremonije izjave su dali predsednik Vučić i kralj Msvati III.

Dva lidera su posle toga govorila na okruglom stolu "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta", zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu.

Uoči okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" predstavljene su dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono-komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Posetu kralja Msvatija III Srbiji pratite uživo na našem blogu. 

Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

17.08 Kraljica Esvatinija LaZuma i Tamara Vučić posetile Narodni muzej u Beogradu

Kraljica Esvatinija LaZuma i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetile su danas Narodni muzej u Beogradu. One su u pratnji direktorke Narodnog muzeja Bojane Borić Brešković obišle arheološku postavku, koja uključuje i neke od najstarijih artefakata u Evropi, poput predmeta iz kulture Lepenskog vira. One su imale priliku da vide i neke od najreprezentativnijih predmeta praistorijskih kultura na prostoru Srbije, poput ženskih figura koje predstavljaju simbole plodnosti.

16.45 Kraljica Esvatinija LaZuma posetila Konak Kneginje Ljubice u Beogradu

Kraljica Esvatinija LaZuma, koja boravi u poseti Beogradu, obišla je danas Konak Kneginje Ljubice, zajedno sa suprugom predsednika Srbije Tamarom Vučić. Kraljica Esvatinija je imala priliku da u ovom spomeniku kulture od izuzetnog značaja vidi kako je izgledao gradski život u vreme prve vladavine Kneza Miloša Obrenovića, u doba kada je Kneževina Srbija prelazila sa orijentalnog na srednjoevropski način života.

Za kraljicu je upriličena prezentacija proslave srpske slave Sveti Nikola, porodične slave Obrenovića, sa demonstracijom slavskih običaja - paljenjem sveće, služenje mžita, lomljenjem kolača i postavljanjem posne slavske trpeze.

Kraljica Esvatinija i supruga predsednika Srbije obišle su Konak i njegove salone, a u delegaciji kraljice Esvatinija bile su i princeze ove Kraljevine.

13.35 Čadež: Afrika je kontinent budućnosti i rasta globalne privrede

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je poseta kralja Esvatinija Msvatija III i delegacije te zemlje veoma važna za Srbiju jer otvara nove perspektive.

Čadež je, na okruglom stolu "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta", koji se održava u Palati Srbija, rekao da je Afrika kontinent prijateljstva i poštovanja, odnosno kontinent budućnosti i rasta globalne privrede.

On je naglasio da je današnji forum veoma bitan za Srbiju, ne samo zbog tržišta koje Esvatini predstavlja za našu zemlju, već i zbog zajedničke saradnje sa više od 50 afričkih zemalja do kojih možemo da dođemo kroz zajedničke projekte.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Mi imamo dosta predloga šta možemo da radimo zajedno, počev od naših rudarskih instituta koji mogu itekako da pomognu našim prijateljima, pa do poljoprivrede, poljomehanizacije, kao i hemijske industrije", rekao je predsednik PKS.

On je dodao i da su neke kompanije poput Galenike, Eliksira za veštačka đubriva i biocide, pa do onih koje se bave dezinfekcijom i prečišćavanjem voda iz Srbije već pokazale interes za saradnju.

"Posebno sam ponosan što smo juče imali prilike da vidimo delegaciju kraljevine Esvatini kod nas u Centru za digitalnu transformaciju i što danas razgovaramo upravo ovde o novim tehnologijama i o primenama novih tehnologija kroz zajedničke projekte", rekao je Čadež.

13.25 Vučić: Danas smo sa našim prijateljima iz Esvatinija potpisali pet važnih dokumenata

Vučić je tokom svog obraćanja rekao da su Srbija i Esvatini potpisali pet važnih dokumenata.

"Danas smo sa našim prijateljima iz Esvatinija potpisali pet važnih dokumenata kojima utiramo put intenzivnoj budućoj saradnji u oblastima internet komunikacije, tehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede, inovacija, digitalne transformacije, preduzetništva i start-upova, unapređenja kapaciteta i obrazovanja, trgovine, investicija, turizma, ali i neposredno povezujemo naše naučno-tehnološke parkove, institute i univerzitete. Inovacioni ekosistem Kraljevine Esvatinije sa nekoliko desetina reaktivnih start-upova ima potencijale za razvoj u oblastima kao što su agrotehnologija, digitalne finansije, zdravstvo, a mi smo spremni da podelimo svoja iskustva kako bi on nastavio da raste i razvija. Takođe želim da kažem da možemo da pomognemo Kraljevini Esvatiniji da učvrsti svoje kapacitete za istraživanje i razvoj, da se promoviše preduzetništvo i da se dodatno zaposli mlada radna snaga", naveo je predsednik.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Vučić je zatim istakao da je Srbija jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda u celom IKT sektoru.

"Iza toga stoji domaća pamet, obrazovanje, ali i odlučnost države i njenih institucija da pruže istrajnu podršku", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je kralj Esvatinija Msvati III, koji boravi u poseti Srbiji,  prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamena temeljca strategije Esvatinija, baš kao i Srbija.

"Zajedničkim radom i našeg obrazovnog sistema, Vlade, kao i same industrije, razvijamo i srpski startap ekosistem koji je dostigao vrednost od jedne milijarde dolara i koji danas broji preko 750 kompanija, od kojih je 40 odsto stvoreno samo u poslednje dve, odnosno tri godine. Za kratko vreme smo izradili četiri naučno-tehnološka i jedan industrijsko-tehnološki park, 23 regionalna inovaciona start-up centra, 15 mejkers labova i 14 inovacionih inkubatora", naveo je Vučić. 

Dodao je da je osnovan i fond za inovacionu delatnost i da smo izgradili najmoderniji u regionu državni data centar u kojem je instaliran superkompjuter najnovije generacije sa platformom za razvoj veštačke inteligencije.  

"Srbija je prva zemlja u regionu istočne i južne Evrope koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju kojem će predsedavati iduće godine. Prvi smo u regionu usvojili razvojnu strategiju, u toj oblasti još 2019. osnovali istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju kao i nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju", istakao je Vučić. 

Dodao je da Srbija ima BioSense institut koji je evropski centar izvrsnosti za agrotehnologiju, a gradi se Bio4 kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedno od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi, čime će se Srbija još znažnije pozicionirati kao zemlja inovacija.  

"Prihvatanjem novih tehnologija i razvijanjem sistema obrazovanja koje je stavljeno u funkciju potreba nacionalnih ekonomija gradimo bolju budućnost za našu zemlju i sve njene građane", naglasio je predsednik Srbije. 

13.07 Počeo okrugli sto  "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta"

Kralj Msvati III je u govoru tokom okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta"  istakao koliko je bitan ovaj forum, koji ima za cilj proširenje investicionih mogućnost između dve zemlje. Takođe je istakao značaj izgradnje partnerstava koja će dovesti do povećanog ekonomskog rasta i razvoja i za Esvatini i za Srbiju.

"Zaista cenimo odnose koje su uspostavljene između Republike Srbije i Kraljevine Eswatini koji se zasnivaju na uzajamnom poverenju i dobroj volji. Naša poseta je ovde samo potvrda naše namere da jačamo saradnju. Širina trgovine je zaista ključni stub u odnosima između Esvatini i Srbije, a nudi jedinstvene mogućnosti za oba naroda da pokrenu i iskoriste veći ekonomski potencijal" rekao je kralj Msvati III i dodao.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Mi zaista smatramo i želimo da zagovaramo da se ovi sporazumi isprate od strane našeg tehničkog osoblja kako bi se postigli željeni ciljevi. Esvatini se pozicionirao da bude konkurentno proizvodno tržište u južnom delu Afrike. Mi zaista imamo velika interesovanja za određene prioritete u okviru kontinentalnih tržišta na afričkom kontinentu i Srbija to može da iskoristi sa Esvatini kao bazom. To obuhvata automobilsku industriju, farmaceutsku industriju, vrednosne lance, prehranbeni sektor i druge industrijske sektore. Mi želimo da zaista potvrdimo i da pozdravimo prisustvo kompanija koje su već angažovane u poslovanju sa Esvatinijem i koje su izdvojile vreme da dođu i podele svoja iskustva na ovom forumu. Nadamo se da će od ovih zajedničkih iskustava moći mnogo da se nauči i o Esvatini, a i mi se takođe radujemo da prepoznamo oblasti kojima je potrebno unapređenje kako bi se olakšalo poslovanje u samom kraljevstvu". 

Lider Esvatinija je rekao da bi želeo da se iskoriste prilike za poslovanje.

"Ako  mogu da zaključim sa jednim uverenjem, da će naše vlade nastaviti da podržavaju investicione interese u Esvatiniji, a čak će i omogućiti neke podsticaje i omogućiti da imate ulazak na tržište bez nekih prepreka. Mi takođe želimo da iskoristimo prilike za poslovanje u specijalnim ekonomskim zonama za industrije koje su izvozno orijentisane. Još jednom hvala vam i želim da ovaj seminar donese plodne ishode", kaza je kralj i zalkjučio:

"Radujem se da vas ugostim u Esvatiniju, zemlju velikih mogućnosti". 

12.41 Kralj Msvati III: Mi smo zaista zadivljeni izuzetnim napredkom i rastom koji smo videli u Srbiji

Kralj Msvati III je u svom obraćanju rekao da je napravljen čvrst temelj za saradnju dve zemlje, kojije ojačan uzajamnom podrškom na međunarodnom planu. Takođe je izrazio divljenje napredkom Srbije, posebno kada je reč o infrastrukturi.

"Časni ministri, ekselencije, vladini zvaničnici, predstavnici svih medijskih kuća, dame i gospodo, dozvolite mi da iskažem duboku zahvalnost Vašoj ekselenciji, predsedniku Aleksandru Vučiću, vladi i narodu Republike Srbije na srdačnoj dobrodošlici i izuzetnom gostoprimstvu koje mi je ukazano i ne samo meni, već i celoj delegaciji iz Kraljevine Esvatini. Mi smo zaista zadivljeni izuzetnim napredkom i rastom kada je reč o razvoju infrastrukture koji smo videli od našeg dolaska ovde u Srbiju. To pokazuje da je zemlja pod snažnim liderstvom koje stremi većim visinama. Zaista je privilegija što smo iskusili tu čuvenu srpsku darežljivost i gostoprimstvo koje krasi bogata kultura i nasleđe. A to je nešto što krasi obe naše nacije", kazao je kralj Msvati III.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

On je zatim rekao da napravljen jedan zaista  čvrst osnov i temelj za odnose između naših dveju zemalja, koji su ojačani uzajamnom podrškom, koju Esvatini pruža i drugima i međunarodnoj areni.

"Odajem priznanje ovom prilikom i poseti prve dame Srbije, Tamare Vučić, Esvatiniju. Njeno saosećanje i obećanje da pomogne izgradnju kuća za porodice koje su ugrožene u našoj zemlji je samo jedno svedočanstvo tog duha solidarnosti koji definiše naše odnose. Naše vlade zaista su uključile velike oblasti kada reč o saradnji, tehnologiji, turizmu, poljoprivredi. Mi smo podstaknuti uzajamnom ambicijom i novim putevima za saradnju koji će biti na dobrobit obema našim nacijama. Zahvalni smo na čvrstim temeljima naših odnosa koji odlikuju potpisivanje opšteg okvirnog sporazuma uz postavljanje zajedničkih bilateralnih komisija za saradnju", naveo je lider Esvatinija.

12.25 Vučić: Esvatini pružio podršku Srbniji u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja smeo da se isprsi

Predsednik Vučić obratio se nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, ističući međunarodnu podršku Srbiji od strane Esvatinija, posebno pred Ujedinjenim nacijama.

"Vaše Veličanstvo, uvaženi ministri u Vladi Kraljevine Esvatini, u Vladi Republike Srbije, želim da iskažem izrazito zadovoljstvo činjenicom da je kralj Msvati III u poseti Republici Srbiji. Želim vam da se, dragi prijatelji, osećate kao kod svoje kuće i želim nekoliko važnih stvari da istaknem. Za one koji ne znaju, Esvatini je zemlja na jugu Afrike, okružena Južnom Afrikom i Mozambikom. Divna zemlja i divan narod, slobodarski, koji je pokazano u nelakim trenucima, podržavajući norme Ujedinjenih nacija, podržavajući i Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja želeo da pokaže solidarnost i smeo da se isprsi o zaštiti međunarodnog javno-pravnog poredka, i kada je u pitanju teritorijalni integritet Republike Srbije, i kada su u pitanju rezolucije koje su bile predlagane i donošene protiv interesa našeg naroda i naše zemlje", rekao je predsednik i dodao da je zato je njegova zahvalnost kralju Msvatiju III bezgranična.

Poseban tekst o govoru predsednika Vučića pročitajte OVDE.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

12.20 Održana ceremonija potpisivanja sporazuma u raznim oblastima

Srbija i Kraljevina Esvatini razmenili su danas memorandume o međusobnoj saradnji u više oblasti, u prisustvu predsednika Srbije i kralja Msvatija III.

Razmenjen je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o saradnji u trgovini i investicijama, a potpisnici su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Manoba Kumalo. 

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini razmenili su ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar obrazovanja Oven Numalo. 

Tanjug

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija  Srbije i nadležnog organa Esvatinija iz oblasti informacionih, komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije, razmenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva turizma i omladine Srbije i Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Kraljevine Esvatini o saradnji u oblasti turizma, razmenili su ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar spoljnih poslova Polile Šakantu.  

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija o saradnji u oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga, digitalnih veština i drugo, razmenili su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija. 

Tanjug

Memorandum o razumevanju između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Kraljevskog naučno-tehnološkog parka Esvatini i Komisije za komunikacije Esvatinija u oblasti veštačke inteligencije, uključujući velike jezičke modele i generativne tehnologije veštačke inteligencije, razmenili su direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Srđan Kolaković, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk, zamenik direktora Univerziteta Evatin Džastis Tvala i direktor Departmana za informatiku Univerziteta Esvatini Andile Metula.

11.20 Počeo sastanak Vučića i Msvatija III u Palati Srbija

Počeo je sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III u Palati Srbija, nakon koga će se održati plenarni sastanak delegacija dve zemlje koji će predvoditi dva lidera.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

 

11.10 Vučić: Dobro došli u Srbiju, Vaše Veličanstvo

Predsednik Aleksandar Vučić se oglasio na Instagram nalogu nakon što je ugostio Njegovo Veličanstvo kralja Msvatija Trećeg od Kraljevine Esvatini.

"Dobro došli u Srbiju, Vaše Veličanstvo. Poseta kralja Msvatija III simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija i otvoriće vrata za unapređenje svih vidova saradnje. Razgovaraćemo o ključnim temama kao što su ekonomija, nauka, inovacije i tehnološki razvoj. Očekujem da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti naše odnose", napisao je predsednik.

 

 

 

10.40 Kralj Msvati III dočekan uz najviše državne počasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija kralja Esvatinija Msvatija III, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 22. oktobra. Kralj Esvatinija dočekan je uz najviše državne počasti- crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dve zemlje. 

Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

Njega su pored predsednika dočekali i ministri Marko Đurić, Maja Popović, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Jelena Begović, Aleksandar Martinović, Dejan Ristić, Husein Memić.

 

Tanjug

 

Komentari (0)

Srbija