Politika

Konstituisana delegacija EP za Srbiju, Furlas: Srbija je važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.M.

03/10/2024

-

09:27

Konstituisana delegacija EP za Srbiju, Furlas: Srbija je važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima
Konstituisana delegacija EP za Srbiju, Furlas: Srbija je važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima - Copyright Euronews/Nemanja Milutinović

veličina teksta

Aa Aa

U Evropskom parlamentu u Briselu konstituisana je delegacija Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Za predsednika 15-člane delegacije izabran je Kipranin Lukas Furlas koji dolazi iz redova Evropske narodne partije (EPP). Furlas je u izjavi za srpske medije, nakon izbora, ocenio da se nalazimo u značajnom trenutku za politiku proširenja i Zapadni Balkan.

Euronews/Nemanja Milutinović

Lukas Furlas

"Srbija je važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima, ali i velikim izazovima, a mi ćemo biti ovde da se suočimo sa izazovima. Moj cilj će biti da sredstvima kojima raspolažemo zajedno sa našim prijateljima u Skupštini Srbije doprinesem da Srbija napravi važan napredak na svom evropskom putu", rekao je Furlas.

Za potpredsednike ovog tela Evropskog parlamenta izabrani su Aleksandra Moreti, koja je prethodno bila na čelu interparlamentarne delegacije za odnose sa Srbijom i Grk Đorđos Aftijas iz EPP-ja.

Poslanici su birali između Aftijasa i Anamarije Viček iz Mađarske (Grupa Patriote za Evropu), nakon čega je Viček izrazila nezadovoljstvo što predsednik i potpredsednik dolaze iz iste političke grupacije, ocenjujući da su pojedine političke grupe diskriminisane.

Interparlamentarna delegacija Evropskog parlamenta razvija odnose i dijalog sa parlamentima i drugim zainteresovanim stranama u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Delegacije evropskog i srpskog parlamenta sastaju se redovno dva puta godišnje - jednom u Strazburu, a jednom u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija