Politika

Ako vam nije stigao paket, možda se nalazi na dnu okeana: Izgubljene pošiljke menjaju ekosistem u morima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2024

-

16:36

Ako vam nije stigao paket, možda se nalazi na dnu okeana: Izgubljene pošiljke menjaju ekosistem u morima
Ako vam nije stigao paket, možda se nalazi na dnu okeana: Izgubljene pošiljke menjaju ekosistem u morima - Copyright Tanjug AP/Claus Bjoern Larsen/Ritzau Scanpix via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi se proizvodi koje poručujemo onlajn našli u našim rukama, potrebno je da pređu dug put, od nekoliko hiljada kilometara. Roba, neretko iz Azije, se najčešće šalje transportnim brodovima, zbog čega se na Otvorenom moru u svakom trenutku može naći čak 20 miliona njih, a na uticaj oluje ili drugih nezgodnih okolnosti i više hiljada poručenih proizvoda na kraju završi na morskom dnu.

U okeanima se može naći mnoštvo metalnih kontejnera.

"Mislim da je to veliki problem.  A šta se dešava dole na morskom dnu? Ne možemo ni da zamislimo, ali problem isplivava i na površinu.  Sve više proizvoda koji plutaju morem, a dosta njih završi i na obalama", ističe Rus Levis, ekolog.

Stručnjaci kažu da olupine broda, kao i kontejneri koji su završili na morskom dnu, utiču na protok vode i sediment, kao i da potpuno menjaju mikro ekosistem oko sebe, utičući na biljne i životinske vrste morskog dna, koje naučnici još uvek otkrivaju. 

A sadržaj izgubljenih brodskih kontejnera često se vraća na kopnom,  pa ekolozi i decenijama kasnije na površinama prikupljaju najrazličitije stvari. 

"Ovi predmeti su deo izlivanja kontejnera koje se dogodilo u novembru 2020. godine. Počeli su da se pojavljaju godinu dana kasnije. Tu je mnogo plastičnih papuča, kaciga, rukavice, lopte, zaista mnogo stvari", dodaje Levis.

Većina svetskih sirovina i svakodnevne robe koja se premešta na velike udaljenosti, od majica do televizora, mobilnih telefona do bolničkih kreveta, spakovana je u velike metalne kutije veličine traktorskih prikolica i složena na brodovima. 

Ali ne stiže svaka kao što je planirano. Teretni brodovi mogu da izgube bilo gde od jednog kontejnera do stotine, odjednom na nemirnom moru. 

"Kada izgubite kontejnere na moru, morate da prijavite taj gubitak nekoj vrsti vladinog organa, jer je opasan za plovidbu. A to može nositi i opasnost od zagađenja u zavisnosti od toga šta je unutar tog kontejnera. Zbog toga će Međunarodna pomorska organizacija od 2026. zahtevati obavezno izveštavanje. Do sada prijavljivanje izgubljenog tereta zahtevaju samo države u blizini", naglašava Džo Kramek, predsednik Svetskog saveta za brodarstvo.

Tanjug AP/Jon Brack, Friends of Midway Atoll via AP

 

Oko 1500. kontejnera izgubi se svake godine, podaci su Svetskog saveta za brodarstvo. Ističu da industrija istražuje načine da smanji greške u utovaru i slaganju kontejnera, kao i u plovidbi brodova, kroz nemirne vode. Naučnici i zagovornici zaštite životne sredine kažu da bi trebalo učiniti više na praćanju gubitaka i isprečavanju izlivanja kontejnera i podsećaju da se procenjuje da u okeanima pluta više od 170 biliona komada plastike. 

Komentari (0)

Srbija