Politika

Reprezentativni sindikati GSP demantovali navode o gašenju pogona, privatizaciji i neispravnosti vozila

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

11:45

Reprezentativni sindikati GSP demantovali navode o gašenju pogona, privatizaciji i neispravnosti vozila
Reprezentativni sindikati GSP demantovali navode o gašenju pogona, privatizaciji i neispravnosti vozila - Copyright FoNet/Sofija Vukajlović

veličina teksta

Aa Aa

Samostalni sindikat GSP Beograd i Sindikat radnika zaposlenih u GSP-u demantovali su danas navode o gašenju nekih pogona GSP-a, privatizaciji, neispravnosti vozila i otpuštanju zaposlenih u narednom periodu.

"Više ljudi koji se predstavljaju kao zastupnici interesa zaposlenih u GSP, niti rade u GSP, niti su ikada radili u GSP i zastupaju ukupno 42 radnika i iznose teške laži, uznemiravajući zaposlene i javnost", ističe se u saopštenju.

Samostalni sindikat GSP Beograd i Sindikat radnika zaposlenih u GSP ističu da kao jedina dva reprezentativna sindikata, koja predstvaljaju više od 4.700 zaposlenih u GSP ili preko 85 odsto zaposlenih, žele da demantuju laži i kažu istinu. 

"Vodi se prljava politička kampanja protiv GSP-a i grada Beograda na razne načine, a jedan od njih je forsiranje lažnih predsednika sindikata u medijima, koji iznose neistine i izmišljotine, a zauzvrat dobijaju ozbiljnu finansijsku nadoknadu", navode u saopštenju.

Dodaju da su, posle "određenih nesporazuma", uspostavili dobru saradnju sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem i njegovim kabinetom, da ona traje i unapređuje se već više od godinu i po dana.

Samostalni sindikat GSP Beograd i Sindikat radnika zaposlenih u GSP-u ističu da su neistinite tvrdnje o gašenju pogona, otpuštanju zaposlenih, privatizaciji preduzeća, neispravnosti vozila i da te tvrdnje dovode do straha zaposlenih i putnika za bezbednost.

Sindikati ističu da su kroz socijalni dijalog sa rukovodstvom grada i menadžmentom preduzeća uključeni u sva bitna dešavanja u vezi sa preduzećem GSP i da su kroz to postigli da se obnavlja vozni park, ističući da vozila nikada nisu bila novija.

"U GSP stiže 150 novih, gasnih autobusa, a očekujemo da će iduće godine biti nabavka još 250 novih autobusa", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se očekuje isporuka 25 novih tramvaja, od kojih će prvi stići već na proleće 2025. godine, a uskoro se raspisuje tender za još 100 novih tramvaja, navodi sindikat GSP i da će uskoro biti raspisan i tender za još 100 novih tramvaja.

Ističu i da je zarada vozača više puta uvećana, a da se najnovije povećanje od početka ovog meseca odnosi na radnike održavanja i još neke kategorije zaposlenih usko vezane za saobraćaj, kao što su dispečeri i instruktori.

Dodaju da je u planu i povećanje plata za otpravnike i još neke kategorije zaposlenih od januara iduće godine.

"Sva ova povećanja su mimo onih povećanja koja propisuje država, odnosno kolektivni ugovor", navode sindikati.

Ističu da nisu u potpunosti zadovoljni i da će biti još razgovora o povećanju zarade, kako vozači ne bi masovno odlazili iz Srbije, jer je to zanimanje deficitarno.

"U preraspodeli linija, ukupan broj vozila GSP-a biće nešto manji jer je to jedini način da vozači imaju dva slobodna dana i voze odmorni, dakle optimizovan je broj u skladu sa resursima preduzeća", ističe se u saopštenju i dodaje da će se dolaskom novih vozila povećati broj vozila GSP-a na ulicama.

Samostalni sindikat GSP Beograd i Sindikat radnika zaposlenih u GSP-u poručili su zaposlenima da ne brinu i da neće biti gašenja pogona i otpuštanja, već samo mnogo novih vozila, povećanja zarade i poboljšanja uslova rada.

Komentari (0)

Srbija