Politika

Gradonačelnikove ideje izazvale varnice između SNS i SPS: Kaju li se socijalisti zbog podrške Šapiću?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Dušan Ilić

16/10/2024

-

15:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Antikomunističke ideje gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića naišle su na otpor koalicionih partnera iz Socijalističke partije Srbije. Deo socijalista kaže da se kaje zbog podrške Šapiću, dok vrh stranke poručuje da problema u gradskoj skupštini nema. 

Ideja da se Tito izmesti sa Dedinja, a da se Draži postavi spomenik u centru Beograda prouzrokovala je nove varnice između dugogodišnjih koalicionih partnera. 

"Ne znam odakle gospodinu Šapiću takva razmišljanja da će Socijalistička partija Srbije, ne sa jednom, nego sa dve ruke glasati za izmeštanje groba Josipa Broza Tita", rekao je funkcioner SPS Aleksandar Antić. 

Kasnije je reagovala i potpredsenica stranke.

"Da vam kažem nešto pošteno, ja se debelo kajem zbog podrške koju smo dali kandidatu za gradonačelnika, kog smo izabrali", istakla Snežana Paunović.

Situaciju smiruje lider socijalista, ali ipak naglašava da za revizionističke ideje nema mesta. 

"Sigurno da SPS ne podržava takve zahteve, ali svako ima pravo da iznosi svoje mišljenje. I ne bih ulazio oko toga u sukobe bez ikakve potrebe i bez razloga da oko toga pravimo neku priču da postoji problem ili nerazumevanje u funkcionisanju gradske skupštine. Što se tiče odnosa između naše dve partije u gradskoj skupštini, nema nikakvih problema.", rekao je lider SPS Ivica Dačić.

Istorija naprednjačko-socijalističkih trzavica posledica je borbe za biračko telo, kaže za Euronews politikolog Aleksandar Ivković. I pretpostavlja da je Šapić lakša meta za SPS, jer ne deluje u koordinaciji sa stranačkom centralom, već politički nastupa kao slobodan strelac. Zbog zajedničkog nastupa na poslednjim lokalnim izborima, dodaje da je SPS ušao u rizik da izgubi stranački identitet. 

"Mislim da je ovo bila reakcija i u tom kontekstu, da ipak moraju negde da stave granicu i odgovore na neke stvari koje se neće svideti njihovim glasačima. Znamo da je biračko telo SPS-a jugonostalgičarsko i znamo da verovatno onda ovakve komentare Aleksandra Šapića im ne prijaju. I onda oni ipak moraju da pokažu da čuju i tu vrstu nezadovoljstva oko eventualnog gubitka identiteta SPS-a", rekao je Aleksandar Ivković iz Centra za savremene politike.

Hipotetički, čak i ako bi želeli da smene gradonačelnika, socijalisti to ne bi mogli da učine samostalno, jer imaju pet odbornika. Gradska uprava ima podršku 65 odbornika, a za upravljanje gradom je potrebno 56. Zbog toga bi im za takav potez bila potrebna ili podrška drugih vladajućih partija leve orijentacije ili podrška samih naprednjaka, od kojih komentar na ovu temu nismo uspeli da dobijemo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija