Politika

Dačić i Pinter se sastali na pelazu Horgoš: Saradnja srpske i mađarske policije na visokom nivou

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

17:18

Dačić i Pinter se sastali na pelazu Horgoš: Saradnja srpske i mađarske policije na visokom nivou
Dačić i Pinter se sastali na pelazu Horgoš: Saradnja srpske i mađarske policije na visokom nivou - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je danas, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom na Horgošu, da je stanje po pitanju iregularnih migracija na srpsko-mađarskoj granici stabilno i da zajedničke aktivnosti na njihovom suzbijanju daju odlične rezultate.

"Želim da konstatujem da, kao što su odnosi Srbije i Mađarske generalno u jednojveoma uzlaznoj liniji, na veoma visokom nivou, da su i odnosi i saradnja izmeđudva ministarstva unutrašnjih poslova i dve policije na veoma visokom nivou. Ta saradnja je, naravno, raznolika zato što naša ministarstva pokrivaju širokspektar nadležnosti, od policije, borbe protiv kriminala, bilo da je opštikriminal u pitanju ili organizovani, borbe protiv terorizma, iregularnihmigracija. Zatim obuhvatamo i vanredne situacije, graničnu i saobraćajnu policiju i sve druge segmente i, kao što vidite, i ovde na ovom mestu veoma je bitno dapostoji dobra saradnja i komunikacija između naša dva ministarstva“, rekao jeDačić, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Ministar je još jednom istakao da je saradnja dva ministarstva izuzetno uspešna.

"Ona se ogleda u značajnim rezultatima u borbi protiv kriminala. Koja su dvaizazova koja su pred nama stalno, zato što su to teme koje su promenljivogkaraktera, odnosno sa promenljivim sadržajem. Jedno je pitanje iregularnihmigracija. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je od strane evropskihzvaničnika svuda na svakom mestu istican kao pozitivan primer upravo rezultatkoji su zajednički postigla dva ministarstva i dve policije u zaustavljanju velikogmigratornog talasa i velikom smanjenju broja iregularnih migranata. Nama najvećibroj ilegalnih migranata dolazi iz Bugarske, više od 50 odsto, i malo manje, oko 30-40 odsto iz Severne Makedonije. Praktično smo uspeli da zaustavimo ovu rutu.I dalje ima ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali je tajbroj daleko, daleko manji u odnosu na period od pre nekoliko godina“, naglasio je Dačić.

Ministar je istakao da je pitanje ilegalnih migracija i biznis za organizovanekriminalne grupe.

"Zato oni traže druge rute i zato su sada drugi pravci opterećeniji i to za naspodrazumeva naročito veće kontrole granica. Mi imamo i veoma dobrubilateralnu saradnju, ali održavamo i trilateralne sastanke na ovu temu sa Austrijom. Takođe, kod nas na granici prema Severnoj Makedoniji ima 20-30pripadnika i mađarske i austrijske granične policije koji pomažu našimpolicajcima", istakao je Dačić.

Sa Pinterom o unapređenju procedura na graničnim prelazima

Ministar je rekao da je sa Pinterom razgovarao i o unapređenju procedura na graničnim prelazima.

"Drugi izazov su granični prelazi, odnosno da učinimo kako da to bude efektivnije,da bude što manje zadržavanje za protok ljudi, robe, putničkih i teretnih vozila, amoramo da govorimo i o železničkom saobraćaju. Imamo zajedničke predloge kakoda unapredimo rad", rekao je Dačić i dodao da je na sastanku bilo razgovora i oprojektu za kontrolu ulaska u Evropsku uniju, imajući u vidu da je to trebalo dapočne 10. novembra.

Ministar Pinter je rekao da je sastanak bio uspešan i da se razgovaralo o višetema.

"Imali smo uspešan sastanak. Saradnja dva ministarstva ima dobre rezultate.Želimo da postignemo da naši građani bez bilo kakvih prepreka mogu brže dapređu iz jedne države u drugu. Govorili smo i o ekonomiji, kako možemo da ubrzamoteretni saobraćaj, carinske postupke, da teretna vozila brže prolaze", objasnio jePinter.

MUP Srbije

 

Ministar Pinter je naveo da je cilj da koridor koji prolazi kroz Srbiju iMađarsku bude efikasan, kao što je i sada, da nema nikakvih prepreka na tomkoridoru, da ga kompanije koriste i dalje.

"To se odnosi i na drumski i na železnički saobraćaj. Svakako želim da navedemželezničku prugu iz Beograda do Budimpešte koja će u budućnosti imati jako važanzadatak", istakao je Pinter i dodao da je saradnja između dva ministarstvaunutrašnjih poslova na visokom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija