Evropa

Prva grupa migranata spasenih na moru odvedena u dva italijanska centra u Albaniji

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

14:34

Prva grupa migranata spasenih na moru odvedena u dva italijanska centra u Albaniji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prva grupa migranata spasenih na moru odvedena je u dva italijanska migrantska centra u Albaniji gde će biti obrađeni njihovi zahtevi za azil po ubrzanoj proceduri, rekli su izvori za agenciju ANSA.

Izvori su naveli da migrante ka Albaniji prevozi brod mornarice "Libra". Migrantski centri u Šenđinu i Đaderu na severu Albanije postali su operativni prošle sedmice.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi izjavio je u subotu da će prvi migranti stići ove sedmice u dva migrantska centra koja je Italija izgradila na teritoriji Albanije. Pjantedozi je rekao novinarima da neće biti svečanog otvaranja centara za migrante, navodeći da će centri u Albaniji biti slični onima u Italiji sa režimima "blagih pritvora".

"Nema bodljikave žice, postoji zdravstvena zaštita", istakao je Pjantedozi.

Prema njegovim rečima, svi migranti mogu da podnesu zahtev u tim centrima za dobijanje međunarodne zaštite i mogu da je dobiju u roku od nekoliko dana.

U dva migrantska centra u Albaniji biće smešteni migranti koji su spaseni iz međunarodnih voda, a koji brodovima i čamcima pokušavaju da stignu do Italije, a procene su da mesečno i do 3.000 ljudi pokušava da se domogne italijanske teritorije.

Prema najavama, u tim centrima neće biti žena, dece, kao ni ranjivih grupa. Jedan centar je u Šenđinu na severu Albanije, a drugi u obližnjem Đaderu, na prostoru bivše vojne baze. Centrima će u potpunosti upravljati italijanska vlada koja je i platila njihovu izgradnju.

Komentari (0)

Evropa