Politika

Gujon: Švajcarski nedeljnik "Veltvohe" nazvao Srbiju "Čudom Balkana"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

16:17

Gujon: Švajcarski nedeljnik "Veltvohe" nazvao Srbiju "Čudom Balkana"
Arno Gujon - Copyright Tanjug/Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/Miljan Bosnić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon se zahvalio švajcarskom nedeljniku "Veltvohe" koji je u svom najnovijem broju objavio poseban dodatak "Srbija–čudo Balkana".  

Nedeljnik "Veltvohe", sa tradicijom drugom 91 godinu postojanja, ističe uspehe Srbije potkrepljene tekstovima o istaknutim ličnostima iz ekonomskog, političkog, kulturnog i javnog života, dok je posebna pažnja posvećena srpskoj istoriji, izazovima i žrtvama koje je srpski narod podneo tokom ratova 20. veka. 

Poseban deo je posvećen Kosovu i Metohiji, gde se navodi da je to kolevka nacije kao što je izvorna Švajcarska za Švajcarce.

List piše da su mnoge pravoslavne crkve i manastiri na Kosovu porušeni i spaljeni od strane albanskih ekstremista, a da su mnogi od tih objekata bili stari vekovima. 

"Ovakav objektivan i detaljan način predstavljanja Srbije doprinosi boljem razumevanju naše zemlje u međunarodnoj javnosti, posebno na nemačkom govornom području. Prepoznat je napredak Srbije u oblasti ekonomije, infrastrukture i digitalizacije. Posebno se zahvaljujem na isticanju istorijske borbe srpskog naroda za slobodu, kao i na pažnji posvećenoj ličnostima poput Nikole Tesle, Novaka Đokovića i Aleksandra Vučića koji svojim vrednim radom i talentom predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu", rekao je Gujon. 

U dodatku se podseća i na ekskluzivni intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je "Veltvohe" objavio početkom juna kada je izazvao veliku međunarodnu pažnju svetske javnosti. 

"Srbi junački narod"

Urednik i istoričar Kristof Mergeli napisao je autorski tekst pod naslovom "Srbi junački narod" u kojem objašnjava istorijske sukobe na Balkanu, od bitke na Kosovu, preko Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, do NATO agresije 1999. godine. Mergeli je takođe posvetio članak jednom od najvećih svetskih naučnika Nikoli Tesli, u kojem piše kako je srpski genije promenio svet. Osvrnuo se i na ulogu profesora Arčibalda Rajsa, švajcarskih lekara i medicinskih sestara i njihovu pomoć srpskoj vojsci i narodu u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. 

"Želim da se zahvalim našem ambasadoru u Bernu Goranu Bradiću i njegovom zameniku Bojanu Stojanoviću koji su uložili veliki trud i pružili sve potrebne informacije na nemačkom jeziku kako bi ovaj dodatak posvećen Srbiji bio kompletan. U narednom periodu Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju će  nastaviti dobru saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova sa ciljem da predstavimo na što bolji način Srbiju u svetu", zaključio je Gujon. 

Značajan deo ove publikacije posvećen je našem najboljem teniseru svih vremena Novaku Đokoviću. Iscrpan tekst napisao je novinar Tom Kumer, ističući njegove uspehe i karakter, nazivajući ga "teniskim ratnikom izuzetne snage". 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija