Politika

Jubilarni Samit Berlinskog procesa: Potpisana Derklaracija u vezi sa regionalnim tržištem

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

13:33

Jubilarni Samit Berlinskog procesa: Potpisana Derklaracija u vezi sa regionalnim tržištem
Jubilarni Samit Berlinskog procesa: Potpisana Derklaracija u vezi sa regionalnim tržištem - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

U Berlinu je danas potpisana Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionlano tržište, a jedan od potpisnika je i premijer Srbije Miloš Vučević.

Dokumenta su, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, potpisali i premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Borjana Krišto, predsednik vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Posle potpisivanja dokumenata, Vučević se sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a prethodno je prisustvovao panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Vučević danas prisustvuje 10. jubilarnom Samitu Berlinskog procesa, a dočekao ga je domaćin skupa Olaf Šolc.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i od tada se Samit održavao u raznim gradovima, u Londonu, Parizu, Beču, Poznanju i drugim gradovima. Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.  

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

 

Berlinski proces je uspostavljen kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesa pristupanja EU. Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo. Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva i Forum o rodnoj ravnopravnosti.

Šolc: EU kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.

On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vreme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

"Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Idalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put - potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže", rekao je Šolc.

Vučević je uoči Samita rekao da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje, te da je Srbiji važno sve što doprinosi stabilizaciji regiona, sve što nas udaljava od sukoba i što donosi benefit za građane, što stvara uslove za rast plata i penzija.

On je dodao da u Berlin ide, ne sa strahom, već sa dozom opreza, jer, kako je rekao, uvek postoji opcija da neko i taj skup iskoristi za neku optužbu na račun Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija