Politika

Šolc na otvaranju Berlinskog procesa: Evropska unija je kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

10:40

Šolc na otvaranju Berlinskog procesa: Evropska unija je kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom
Berlinski proces - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.

On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vreme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

"Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Idalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put - potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže", rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

Tanjug AP/Michael Kappeler/Pool Photo via AP

 

"Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU", rekao je Šolc.

On je istakao da ministri spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane u svim našim zemljama, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

 

"Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspešna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost", zaključio je on.

Fon der Lajen: Na Berlinskom procesu o dostignućima i budućnosti u kojoj je Zapadni Balkan deo EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će se tokom samita Berlinskog procesa razgovarati o dosadašnjim dostignućima, ali i budućnosti u kojoj su svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo EU. Fon der Lajen je na društvenoj mreži Iks istakla da se ovogodišnjim samitom obeležava 10 godina Berlinskog procesa i poručila da je zato "dobro biti u Berlinu sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana".

"Da se ​​osvrnemo na naša dostignuća, ali posebno da gledamo napred. Ka budućnosti u kojoj su svih šest zapadnobalkanskih partnera deo naše Unije", poručila je Fon der Lajen. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

 

Varhelji: Pristupanje geopolitički prioritet, radimo na ubrzanju procesa

Pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji danas je geopolitički prioritet, poručio je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, koji učestvuje na Samitu Berlinskog procesa.

Varhelji je na društvenoj mreži Iks naveo da EU, sa svim svojim instrumentima, radi na ubrzanju procesa pristupanja kako bi se on ostvario u bliskoj budućnosti. On je dodao da je doputovao u Berlin na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca radi obeležavanja desetogodišnjice Berlinskog procesa.

"Danas je pristupanje Zapadnog Balkana geopolitički prioritet. Sa svim našim instrumentima radimo na tome da ubrzamo proces kako bi on postao realnost u bliskoj budućnosti", naglasio je Varhelji. 

Jubilarni samit Berlinskog procesa

U Berlinu će danas biti održan samit "Berlinskog procesa" na kojem će učestvovati predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a domaćin skupa biće nemački kancelar Olaf Šolc. Današnjim samitom u Berlinu obeležava se i deset godina ovog procesa, a na jubilarnom skupu učestvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šolc će, kako se očekuje, zvanično otvoriti Samit zajedno sa Ursulom fon der Lajen, a potom će održati dva radna sastanka i radni ručak na kojima će sa učesnicima razgovarati o temama kao što su regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište, zelena agenda za Zapadni Balkan, a tema će biti i budućnost Berlinskog procesa.

Vučević je stigao u Berlin, gde ga je dočekao nemački kancelar, a premijer Srbije će učestvovati na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici. Predviđeno je, prema najavi iz nemačke vlade, da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju. Vučević će tokom posete Berlinu imati i biletaralne sastanke.

Komentari (0)

Srbija