Politika

Gosti Euronews Srbija o značaju posete Erdogana: Šta "zlatno doba" znači za odnose Srbije i Turske u budućnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

22:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan završio je posetu Srbiji, tokom koje je bilo reči o ekonomiji, geopolitici, regionu, Bliskom Istoku i Ukrajini. U okviru posete održano je i četvrto zasedanje Visokog saveta za saradnju, a u prisustvu Erdogana i prdsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisano je i 11 sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji u oblastima privrede, energetike, socijalnih pitanja, unutrašnjih poslova, informisanja, turizma i sporta. Održan je i Biznis Forum Srbije i Turske na kojem je učestvovalo više od 300 firmi iz obe zemlje. 

Erdogan je rekao da su odnosi Srbije i Turske toliko dobri da se može reći da je nastalo novo zlatno doba i to je poruka koja je obeležila ovu posetu.

Kao i tokom prethodnih poseta, i ove godine se sa obe strane govorilo o velikom prostoru za unapređenje saradnje sa posebnim akcentom na polju ekonomije. 

O tome na šta misli kada se kaže da su srpsko-turski odnosi u "zlatnom dobu" i na koji način se može pojačati ekonomska saradnja su govorili gosti emisije Euronews veče dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Turske Vojislav Lalić i Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put", dok se iz Istanbula direktno u emisiju uključio politički analitičar Onur Erim.   

Lalić kaže da se očekivalo da će dvojica predsednika sigurno naći zajednički jezik o međusobnoj saradnji dve zemlje, koja je inače uspostavljena već duže vreme.

"I ovo je zapravo nastavak te saradnje koja je počela još pre nekoliko godina. S tim što sam isto tako očekivao da će se tokom razgovora ipak to pitanje oko koga dve zemlje ne mogu da imaju isti stav i usaglašen stav, a to je status Kosova. U ovoj situaciji očigledno oni ne mogu da nađu zajednički jezik oko rešavanja krize na Kosovu iz prostog razloga što Erdogan čvrsto stoji iza Prištine i on to otvoreno kaže", rekao je on. 

Euronews Srbija

 

Jedno vreme, kako kaže Lalić, ta razlika u stavovima oko Kosova je jako opterećivala odnose Srbije i Turske.

"Dvojica državnika su očigledno shvatili, ajmo da razgovaramo ono o čemu možemo da razgovaramo, a da ne opterećujemo taj deo odnosa sa onim gde ne možemo da razgovaramo", rekao je Lalić.

Tu dve zemlje, dodaje, očigledno ne mogu da nađu zajednički jezik, ali su zato otvorili razgovor u drugim oblastima i ti odnosi su stvarno u velikom usponu.

Rašeta kaže da je akcenat posete svakako na tom zlatnom dobu koji možda nije tačan, ali nije ni pogrešan izraz.

On je precizirao da od skromnih miliona dolara turskih investicija u Srbiji, one su dostigle 400 miliona, a kako je rekao predsednik Vučić, očekuje se da robna razmena dostigne nivo od 2,6 milijardi evra.

Euronews Srbija

 

"Tako da svakako na tim ekonomskim odnosima vidimo da oba lidera nisu opterećena vrednosnim sudovima", rekao je Rašeta i dodao da su dvojica lidera u mogućnosti da se fokusiraju na te pragmatične odnose koje postoje između dve države. 

On smatra da će Turska igrati sve bitniju ulogu gde bi Balkan trebalo da bude to tržište za proizvode iz Turske, za investicije. 

"Ukoliko se ekonomija Turske bude oporavila, to će se i desiti", dodaje Rašeta. 

Lalić je, povodom izjave o "zlatnom dobu" u saradnji dve zemlje, rekao da Erdogan voli da upotrebljava krupne reči, ali da u svakom slučaju ovo jeste prekretnica u saradnji dve zemlje.

Ta prekretnica je, dodaje, počela poslednjih pet godina, kada su pre svega u Turskoj shvatili da je Srbija nezaobilazan faktor na Balkanu i da moraju sa njom da sarađuju.

Kakve su poruke o saradnji u oblasti namenske industrije?

Politički analitičar Onur Erim kaže da je u turskim medijima propraćena poseta Erdogana Beogradu i Balkanu. 

"Široko je pokrivena ta poseta i predsednik Erdogan je stavio veliki naglasak na odnose sa svim zemljama Balkana, uključujući naravno Srbiju. Zbog naše dugogodišnje istorije i veza u brojnim poljima, istorijskim, kulturnim i drugim, on naime veruje i vrlo slobodno o tome govori da Turska mora da ostane u najbližem mogućem odnosu sa svim susedima i saveznicima na Balkanu. I Srbija je definitivno gotovo sigurno na samom vrhu te liste kada je reč o zemljama Balkana", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Erim kaže da se odnosi Srbije i Turske ne samo da se šire, već se produbljuju u proteklih nekoliko godina.

"Prema mom mišljenju, predsednik Erdogan stavlja veliki naglasak na Balkan, solidarnost i saradnju na Balkanu", naveo je on.

Uoči Erdoganove posete u medijima se učestalo govorilo i o produbljivanju vojno-bezbednosne saradnje dve zemlje. Ova tema je takođe bila na dnevnom redu, ali bez konkretnih detalja za razliku od ostalih oblasti saradnje o kojima se govorilo.

Predsednik Vučić je naglasio da postoji obostrana želja za unapređenje saradnje na vojno-bezbednosnom planu i da je vlada formirala tim koji bi trebalo da radi na tome.

Sa druge strane, Erdogan je istakao da su razgovarali o turskim dronovima, ali bez ikakvih detalja. 

Postavlja se pitanje šta se može naslutiti iz odgovora dvojice predsednika u vezi sa saradnjom namenske industrije.

Rašeta je rekao da iz donekle nejasnih odgovora što se tiče saradnje u namenskim industrijama može zaključiti  da će postojati neki politički uslovi koji će morati biti ispunjeni da bi do te saradnje došlo. 

Onur Erim kaže i da je njegov utisak da su odgovori dvojice predsednika, kada je reč o namenskoj industriji bili prilično opšte prirode.

"Sve što sam ja čuo, svi komentari u Turskoj govore o tome da će se preći na viši nivo, jedan strateški odnos Srbije i Turske narednih dana, da ulazimo u neku narednu fazu strateškog odnosa sa Srbijom i vrlo verovatno sa još nekoliko zemalja na Balkanu ako ništa drugo zarad regionalne saradnje", rekao je on.

Kompletnu emisiju Euronews veče posvećenu poseti turskog predsednika Srbiji možete pogledati u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija