Politika

Đurić: Investicioni rejting Srbije daće novi impuls ekonomskoj razmeni sa Češkom

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

13:14

Đurić: Investicioni rejting Srbije daće novi impuls ekonomskoj razmeni sa Češkom
Tanjug/Jovana Kulašević - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas, posle sastanka sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskim, da očekuje da će investicioni rejting koji je Srbija nedavno dobila dati novi impuls ekonomskoj razmeni sa Češkom.

Đurić je novinarima rekao da je privredna razmena između dve države u porastu, paralelno sa razvojem Srbije.

"U našoj generaciji ubrzani ekonomski razvoj Srbije u velikoj meri znači i priliku za bolju ekonomsku saradnju imeđu srpskih i čeških kompanija. Naša privredna razmena je u porastu, paralelno sa ekonomskim rastom i razvojem Srbije", rekao je ministar.

Đurić je rekao da je za Srbiju odnos sa Češkom jedan od ključnih partnerskih odnosa sa državom članicom Evropske unije (EU), navodeći da dve države veže vekovno prijateljstvo i saradnja koja je izdržala test vremena.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

On je zahvalio Češkoj na podršci evrointegracijama Srbije, navodeći da će do 2027. Srbija završiti kompletan proces unutrašnjih strukturnih reformi za članstvo u EU.Đurić je istakao i da je svog češkog kolegu upoznao sa naporima koje Srbija ulaže kada je reč o stvaranju novih političkih odnosa u regionu.

"Uveren sam da delimo interes da Jugoistok Evrope bude region uspeha, region koji se možda u ekonomskom smislu najdinamičnije razvija na čitavom evropskom kontinentu", naveo je Đurić.

On je istakao da je sa Lipavskim razgovarao i o situaciji na AP Kosovu i Metohiji, kao i da mu je preneo da je Beograd opredeljen za poštovanje rezultata Briselskog dijaloga i najviših stepena i standarda kolektivnih ljudskih, ekonomskih i političkih prava.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

"Evropske države, nama prijateljske i među njima i Češka, mogu da računaju na Srbiju kao pouzdanog partnera i očuvanju mira i stabilnosti", rekao je Đurić.

On je istakao da mu je drago što češka zajednica u Srbiji čini organski deo društva. Šef češke diplomatije rekao je novinarima da je u prošloj godini međusobna trgovinska razmena dve zemlje bila veća od dve milijarde evra, izražavajući očekivanje da će ti brojevi u narednom godinama da budu još bolji.

On je rekao da su na sastanku razgovarali i o proširenju EU, navodeći da je ta tema važna i za članice EU i za zemlje koje su započele proces evrointegracija. Lipavski je istakao da Češka podržava dijalog koji vode Beograd i Priština i da veruje da će odnosi biti normalizovani, ocenjujući da će time biti poboljšan život građana.
 

Komentari (0)

Srbija