Politika

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog hapšenja Aleksandra Arsenijevića

Komentari

Autor: Euronews Srbija/A. Ćup

10/10/2024

-

13:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog hapšenja lidera Srpske demokratije, Aleksandra Arsenijevića, građani severnog dela Kosovske Mitrovice, održali su miran protest, koji su završili šetnjom do glavnog ibarskog mosta. Na čelu kolone, sa srpskom trobojkom, bila je Arsenijevićeva majka, Zorica Arsenijević.

Demonstranti su zatražili da lider Srpske demokratije hitno bude pušten na slobodu, kao i da prestane progon srpskog naroda od strane kosovskih institucija, kako lokalnih, tako i onih na centralnom nivou.

Zorica Arsenijević je rekla na protest da njen sin nikoga nije ugrozio, već je mirno izražavao svoje nezadovoljstvo, na šta ima potpuno pravo.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Podržavam svog sina maksimalno, uz njega ću da budem i mrtva ako treba. Ovo moraju majke da podrže i svi zajedno, mi moramo da se oslobodimo ovog jarma. Zašto ne idu da hapse teroriste, nego čoveka koji protestuje protiv nelegalno izabranog gradonačelnika? On fizički nikoga nije napao niti će napasti, niti traži da se fizički obračunava, traži miran demokratski protest da dokaže da smo mi ovde u jednom aparthejdu, gde nas jednostavno na sve moguće načine guše", rekla je Zorica Arsenijević.

Transparentima na kojima je pisalo "Da li je zabrinuta Evropska unija" i "Bravo Euleks, dobro ste ih naučili", Srbi sa severa Kosova i Metohije su podsetili da je Arsenijević uhapšen zbog legitimnog protesta protiv lokalnih i političara iz Prištine, duvanjem u pištaljku, što je kosovsko tužilaštvo okarakterisalo kao uznemiravanje i ugrožavanje njihove bezbednosti.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Ovde se ne radi o jednom čoveku, već o tome kako oni hoće da proteraju srpski narod na Kosovu. Juče su Aca uhapsili za pištaljku, sutra će sve nas da hapse, jer govorimo srpski jezik. Nemojte da mislite da preterujem, to će tako da bude", rekao je potpredsednik Srpske demokratije Stefan Veljković najavivši nastavak protesta ukoliko Arsenijević ne bude odmah oslobođen i ukoliko se ne dozvole legitimna sredstva protesta Srba.

Veljković je podsetio i na svakodnevne provokacije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Pretnje silovanjem, prebijanjem, ubijanjem. Policija bi na ovo morala da reaguje, ali ona je postala instrument za represiju, a ne obavlja svoj posao. Ne zanima ih ovo. Videli ste i kada albasnki civili ispred njih nas napadaju, oni ne rade ništa. Policija je represivni instrument", dodao je.

Aleksandar Arsenijević se trenutno nalazi u policijskom pritvoru u južnom delu Kosovske Mitrovice i očekuje se da danas ili sutra bude izveden pred sudiju. Njega je, kako Euronews Srbija saznaje, za uznemiravanje, prijavio šef kabineta albanskog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija