Politika

Sednica Skupštine grada Niša: Na dnevnom redu rebalans budžeta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

09:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine grada Ništa počela je danas nešto posle devet sati, a jedna od tačka dnevnog reda je rebalans budžeta. Planirano je da odbornici danas raspravljaju i o konačnom izveštaju prošlogodišnjeg budžeta, ali i o radu i finansijskom izveštaju javnih preduzeća u tom gradu.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, na sednici bi trebalo da bude izabran i novi direktor Javno-komunalnog preduzeća Medijana. Na dnevnom redu pred odbornicima je više od 30 tačaka, a kako izveštava dopisica Euronews Srbija, svakako će najviše pažnje privući rebalans budžeta, kojim je, ako bude usvojen, predviđeno da u gradskoj kasi bude nešto manje od 19 milijardi dinara, odnosno 17 miliona manje od prvobitno planiranog.

Prethodnih dana govorilo se o tome da će taj novac biti utrošen, između ostalog, za isplatu zaostalih zarada radnicima propalih društvenih preduzeća. Naime, njih je nešto više od 6.000 po dosadašnjim podacima iz više od 50 preduzeća, javlja naša dopisica.

Planirano je da ovim rebalansom za te namene bude izdvojeno 530 miliona dinara za isplatu prve od četiri jednake godišnje rate. Ta isplata bi trebalo da bude izvršena bez kamata, dok pojedini radnici traže da tu budu uračunate i kamate i sudski troškovi - sve ono za šta su oni tokom godina imali te troškove.

Ukoliko bude usvojen rebalans, kako dodaje naša dopisica, biće i više noca za dečiju i socijalnu zaštitu, uređenje zelenih površina. Biće i više novca za subvencije za energetsku efikasnost, kulturu, sport, ali će biti manje novca za životnu sredinu, kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, urbanizam, poljoprivredu i invalidska udruženja.

Nadležni su rekli jeste da će, recimo, taj novac koji se planira da se da radnicima biti preraspoređen sa nekih drugih pozicija koje nisu potrošene, recimo od kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, s obzirom da je sada kraj građevinske sezone.

Inače, odbornici opozicije su tražili da danas jedna od tačaka dnevnog reda bude i tema rudarenja. Podsetimo, australijska kompanija, nedaleko od Niša, na lokaciji Studena, počela je istraživanja u potrazi za bakrom i srebrom. 

Kako javlja dopisica Euronews Srbija, u međuvremenu, mašine su se povukle, a odbornici su insistirali da građani dobiju informaciju o čemu se radi, da li imaju sve dozvole, da li mogu da kopaju radi istraživanja na mestu gde je, nedaleko odatle, izvorište pijaće vode.

Kako danas protiče sednica Skupštine grada Niša pogledajte u videu iznad teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija