Politika

"Vučić ima moć da izmeni tako važan dokument": Minić za Euronews Srbija o dometima samita o Ukrajini u Dubrovniku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

22:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Dubrovniku je održan samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", na kojem je Srbiju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić i na kojem je usvojena deklaracija. Glavni cilj dubrovačkog sastanka je iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini. Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija uspela da izmeni nekoliko bitnih tačaka deklaracije tako da više ne piše da se zemlje obavezuju, već da se podstiču da se usklade sa merama EU. On je rekao da Srbija podržava integritet Ukrajine u skladu sa Poveljom UN, ali da će Srbija ostati bez uvođenja sankcija Rusiji.

Govoreći o dometima tih regionalnih okupljanja, kao i porukama koje se šalju, Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji rekla je za Euronews Srbija da smisao tih samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" jeste pružanje podrške Ukrajini iz našeg regiona, ali i šire.

"Ono, obuhvata i Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Moldaviju, Hrvatsku i Sloveniju i zemlje Zapadnog Balkana. Cilj toga je da se i taj region nekako deklariše posebno, mada mnoge od nabrojenih zemalja su članice Evropske unije, ali i da se zemlje Zapadnog Balkana jasno deklarišu kao zemlje koje podržavaju Ukrajinu, jer mi smo sastavni deo evropske priče, bar bi trebalo da budemo", rekla je ona i dodala da je sastanak zaista bio na visokom nivou.

Usvojena deklaracija na tom samitu, kako kaže Minić, polako se okreće i ka obnovi Ukrajine, jer je to tema koja dolazi.

"I to će biti nezamislivo veliki posao za koji, nažalost, moram to da konstatujem, poslovno za to će svi biti zainteresovani, uključujući i Srbiju", rekla je ona. 

U deklaraciji se ne pominju sankcije Rusiji 

U usvojenoj deklaraciji se ne pominju sankcije Rusiji, kaže Minić i dodaje da se pominje usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

"Predsednik Vučić je to isto uradio i na ovom prethodnom sastanku u februaru u Tirani, on je zapravo menjao ovu deklaraciju. Drugo, tražio je da se pomenu svi oblici pomoći, da to ne bude samo vojna, da ne bude toliko specificirana, jer u prethodnoj verziji je bilo humanitarna, vojna itd. On je tražio da to budu svi oblici pomoći Ukrajini. I treće, da se ne izdvaja Krim kao posebna teritorija, nego da se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekla je Minić. 

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Ona je navela da neko ko može da utiče na izmenu dokumenta u kome je učešće dalo 12 zemalja i 12 zemalja ga je prihvatilo već, budući da se poslednjeg trenutka nije znalo da će doći predsednik Srbije, ima veliki uticaj i veliku moć u tom regionu i na tu temu.

Minić je rekla da je deklaracija praktično bila gotova pre nego što je Vučić sinoć najavio da će doći u Dubrovnik.

"Tako da očigledno on ima moć da izmeni tako važan dokument", rekla je Minić. 

O podršci Mađarske proširenju EU  

U glavnoj debati tokom današnjeg plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta, koja se odnosila na program mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, Viktor Orban, premijer Mađarske, zemlje koja predsedava Savetu EU, istakao je kao možda i jedan od najvećih prioriteta njihovog predsedavanja Savetu proširenje i tu je posebno istakao Srbiju. 

Na pitanje šta je Srbija dobila u ovom periodu dok je Mađarska predsedavala EU, Minić je rekla da je Srbija uvek dobijala podršku od Mađarske, ali da ne vidi ništa materijalizovano.

"Još uvek je to na nekom deklarativnom nivou, jer ta grupacija oko Orbana nije toliko jaka u EU da bi mogla da neki preokret izvede i da sad Srbija odjednom uđe u EU bez ispunjavanja uslova", kaže ona.

Ta podrška Mađarske, kako je navela, jeste neki trajni faktor, ali "nažalost to je uglavnom podrška od režima koji imaju prilično autoritarni karakter, čak i u Evropi".

"Tu je i Slovačka, tu je sada i Austrija, tu je i Italija. To su zemlje koje spadaju u prijatelje Zapadnog Balkana, prijatelje proširenja. Dobro je da imamo prijatelje proširenja, ali pitanje je da li oni računaju da ćemo mi njima biti politički bliski prijatelji ako uđemo u EU i koliko tu ima ekonomskih motiva, a ima ih, jer Mađarska je vrlo involvirana u Srbiji, o Italiji da ne govorim, i Slovačka jeste, i Austrija jeste, dakle tu su izmešani i ekonomski i politički interesi", zaključila je Minić.

 

Komentari (0)

Srbija