Politika

U Marselju obeleženo 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

23:07

U Marselju obeleženo 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića
U Marselju obeleženo 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića - Copyright Tanjug/Ministarstvo za brigu o porodici/Dušan Veljović

veličina teksta

Aa Aa

U Marselju je obeleženo 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, a obeležavanju su prisustvovali Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju, izaslanik predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića i Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom.

Obeležavanje godišnjice započelo je na Belgijskom keju, u Staroj luci, na mestu na kom se iskrcao kralj Aleksandar, a nedaleko odatle, na mestu atentata, episkop zapadnoevropski Justin služio je liturgiju.

Ministarka Đurđević Stamenkovski položila je venac na spomenik kralju Aleksandru, a obeležavanje godišnjice nastavljeno je kod spomenika posvećenom francusko-srpskom prijateljstvu, gde je ministar Milićević položio venac u pratnji Kristofa Mirmana, prefekta regiona Provansa-Alpi-Azurna obala i ambasadorke Srbije u Francuskoj Ane Hrustanović.

Milićević je istakao da je kralj Aleksandar I Karađorđević posvetio život procesu ujedinjenja svih koji žive na našim prostorima, kao i da je kao “kralj Ujedinitelj dao je život u Marselju pre devedeset godina za ideju Srbije kao centra ujedinjenog regiona, tada mlade države Jugoslavije, kada smo postali moderna država i kada smo ušli u red velikih nacija”.

Dodao je da je san koji je sanjao Aleksandar Ujedinitelj i za koji je dao život nestao u ratnom vihoru, potpomognutom tadašnjim interesom svetskih sila da na Balkanu ne postoji jaka država koja vodi svoju politiku.

“Danas, devedeset godina nakon smrti našeg kralja Aleksandra, možemo da kažemo da je Srbija ponovo jaka. Srbija koja pokreće ceo region, Srbija koja ponovo ima sposobnost da okuplja i integriše, Srbija koja ima snagu da štiti svoje građane”, istakao je Milićević, a saopšteno iz njegovog kabineta.

On je ukazao da je, i u doba kralja Aleksandra, Srbija ponovo poštovana i glas je razuma i istine na međunarodnoj sceni u ovim turbulentnim vremenima. Milićević je dodao da je Francuska, kao zemlja u kojoj se obeležava godišnjica, ponovo u redu najbližih prijatelja Srbije i izrazio uverenje da će ta saradnja nastaviti da jača.

On je ponovo uputio poruku da srpski narod treba da bude jedinstven gde god bio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija