Politika

Lučić: Ignorisanje ''Telekoma'' od strane Prištine bio bi opasan zakonski presedan

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

12:57

Lučić: Ignorisanje ''Telekoma'' od strane Prištine bio bi opasan zakonski presedan
Vladimir Lučić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor ''Telekoma Srbija'' Vladimir Lučić izjavio je da očekuje da će ta kompanija dobiti licencu za rad na teritoriji cele AP Kosovo i Metohija i naglasio da bi ignorisanje ''Telekoma'' od strane prištinskog regularnog tela predstavljalo opasan zakonski presedan koji nije viđen u Evropi.

Lučić je za TV Prva rekao da očekuje da će Priština odluku o dodeli frekventnog opsega za razvoj 5G mobilne mreže doneti posle izbora koje na AP KiM organizuju privremene institucije u februaru sledeće godine.

''Regulatorno telo u Prištini je usporilo tu odluku i verovatno će je doneti posle izbora, ali teško da će moći da zaobiđu 'Telekom', mada su imali nameru da frekventni spektar podele na dva prištinska operatera'', naveo je Lučić.

Istakao je da bi dobijanje te dozvole omogućilo da se ''Telekom Srbija'' proširi na čitavu teritoriju AP KiM i da poboljša kvalitet signala na prostoru gde žive Srbi. 

Lučić je kazao da je pravi momenat da se razreši pitanje treće licence na prostoru AP KiM i podsetio da je Briselskim sporazumom ''Telekom'' dobio privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju na području AP KiM gde žive Srbi, ali da je ograničen broj stanica, tako da je, kako kaže, loš kvalitet signala mobilne telefonije. 

"Telekom jedini u regionu ima ugovor sa Evropskom investicionom bankom"

Naveo je da je ohrabren razumevanjem stranih diplomata u Prištini, sa kojima je razgovarao o licenci i naglasio da bi, ako ignoriše Telekom kao operatera, Priština prekršila sopstvene zakone i diskriminisala jednu kompaniju samo zato što je srpska. 

''Ne postoji slučaj u evropskoj praksi da je regulator na ovaj način zaobišao operatera na nekoj teritoriji. Ne mogu da zamislim scenario da regulator krene u takvu avanturu, a da strane diplomate to ignorišu'', rekao je Lučić.  

Istakao je da su američke i evropske institucije prepoznale ''Telekom'' kao najvećeg operatera na Zapadnom Balkanu i najvećeg ''igrača'' u 5G razvoju, navodeći da ta kompanija jedina u regionu ima direktan ugovor sa Evropskom investicionom bankom i da je prva u Evropi koju će finansirati Američka izvozna banka. 

''Potpuno sam siguran da ćemo se, kako se stvari u regionu budu dešavale oko prekrajanja tržišta, proširiti i na Albaniju. Na kraju krajeva, imamo albanske korisnike u Srbiji, Crnoj Gori i u Severnoj Makedoniji koji su zadovoljni našim uslugana, a mi smo i ekskluzivni provajder albanskih kanala u Severnoj Makedoniji'', rekao je Lučić. 

Nova budućnost "Telekoma"

Govoreći o uspehu ''Telekoma'' na berzi u Dablinu, Lučić je rekao da se na toj berzi pokazuje prava snaga kompanije, kao i da je za tu kompaniju važno dobijanje kreditnog rejtinga od dve najveće globalne agencije. 

''To je nova budućnost 'Telekoma'. Svake godine imaćemo novi kreditni rejting i po vrednosti naših korporativnih obveznica na berzi videće se da li 'Telekom' uspešno posluje ili ne'', naveo je Lučić i dodao je da je bilo impresivno interesovanje svetskih investitora za obveznice ''Telekom Srbija''. 

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Srbija