Politika

Završen Samit Brdo-Brioni: Priliku za unapređenje regionalne saradnje obeležile "čarke" i kritike sporosti EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

12:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Završen je Samit Brdo-Brioni. Domaćin samita, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, poručio je liderima Zapadnog Balkana da je skup u Tivtu prilika za unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje. Dvodevni skup, međutim, više su obeležile međusobne "čarke" i to pre svega na relaciji Beograd-Podgorica.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Tivat je stigao sa zakašnjenjem. On je boravio u Hamburgu na Hamburškoj konferenciji o održivosti, te nije stigao na plenarnu sednicu procesa, već samo na svečani ručak. Uoči dolaska, Vučić se osvrnuo na optužbe da se Srbija mešala u lokalne izbore u Crnoj Gori, a naveo je i da će u Tivtu "političkoj i medijskoj sceni Crne Gore dati adekvatan odgovor".

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Tivta, ono što je trebalo da bude glavna tema samita, a to su sveukupni odnosi na Zapanom Balkanu, čini se da se u jednom delu pretvorilo u samo priču o odnosima Beograda i Podgorice.

Na konferenciji za medije, pak, koju su održali Milatović, hrvatski predsednik Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar poslate se poruke pomirljivog tona.

"Ja dok sam predsednik Crne Gore ću uvek slati dobrosusedske poruke. Smatram da moramo graditi mostove, pozvao bih sve lidere u regionu da stavimo fokus na izgradnju mostova. Ja mislim da je to odgovorna politika i mislim da je to politika koju naši građani očekuju da je vodimo".

Euronews/Stefan Goranović

 

Na ovo se osvrnuo i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Crna Gora je članica NATO. To znači da joj Srbija ili bilo ko treći, Hrvatska, neće ili ne može ništa. Dakle, ona je na sigurnom. Drugo morate da rešite sami. Vi ste dve povezane nacije, povezani narodi, ne vidim toliku pretnju Crnoj Gori, a o stilu i ukusima se ne raspravlja", rekao je Milanović.

Inače, na kraju samita, konferenciju za novinare održao je i predsednik Srbije. 

"Uopšte mi ne pada na pamet da se mešam u bilo kakve unutrašnje stvari. Pravite vi ovde koalicije kakve god hoćete, samo nemojte da vam Srbija bude kriva za sve jer nije Srbija ništa učinila protiv Crne Gore. Ako se neko o nekoga u našim odnosima ogrešio, onda je to svakako obrnuto. Šta je to Srbija učinila protiv Crne Gore? Je l' Srbija uzela 14 posto teritorije Crne Gore? Je li glasala negde za to da se uzme 14 odsto teritorije Crne Gore? Je l' se desilo to negde? Koliko znam nije", rekao je Vučić.

Kada je reč o procesu Brdo-Brioni, čini se da su domaćini želeli da pošalju jasnu poruku koju šalju svaki put kada se u okviru ovog procesa lideri Zapadnog Balkana okupe, hteli su da kažu da se zapravo rešavanjem regionalnih odnosa i poboljšavanjem odnosa brže ide ka EU uz kritiku Milanovića koji naglašava i sporost i preteranu birokratizaciju u EU. Milanović upozorava da ako proces bude u nedogled odugovlačen da će se izgubiti entizijazam koji se već evidento gubi. 

Pavković: Inicijativa Brdo-Brioni za klasu ispod svih ostalih

Samit Brdo-Brioni komnetarisao je za Euronews Srbija Miloš Pavković iz Centra za evropske politike. Na pitanje kako bi ocenio efekte ovog poslednjeg samita, Pavković je rekao "između dvojke i trojke".

Euronews Srbija

"Čini mi se da ovaj proces Brdo-Brioni kao regionalna inicijativa predstavlja samo jednu od mnoštva. Čini mi se da je ova Brdo-Brioni za klasu ispod svih ostalih jer nema konkretne efekte ni na regionalno povezivanje, ni na ubrzanje procesa pristupanja EU", rekao je on.

Govoreći o tome što je Vučić stigao kasnije, kao i da li je to neka poruka, Pavković kaže svakako, da je Vučić imao bitan sastanak u Hamburgu sa kancelarom Olafom Šolcom gde se razgovaralo o iskopavanju litijuma i proizvodnji baterija što šalje poruku da je proces Brdo-Brioni "drugorazredni na njegovoj agendi".

Na pitanje da li se ta inicijativa danas ozbiljno doživljava od strane svih članica procesa, Pavković kaže da s obzirom na to da učestvuju sve države ona pokazuje svoj integritet.

"To šalje ozbiljnu poruku da je inicijativa živa. Videćemo šta će biti rezultat inicijative, u poslednje dve-tri godine su izostali konkretni zaključci, a kad nema zaključaka ne možemo da merimo ni efekat inicijative", rekao je on.

Kada je reč o porukama sa Samita i o rečima predsednika Hrvatske da će zemlje kandidati za članstvo u EU "izgubiti strpljenje", Pavković kaže da tu već postoji jedan nivo zamora.

"Ja mislim da su tu države, pre svega Srbija i Crna Gora, ali i Severna Makedonijai Albanija, da su već izgubile poverenje. Srbija i Crna Gora pregovaraju od 2011, odnosno 2014, a i mnogo pre toga su započeli proces. Tu već postoji jedan nivo zamora, pre svgea u državama kandidatima. Očigledno su države razočarane i gube poverenje u proces iako postoji ponovno interesovanje EU za proširenje ja mislim da na Zapadnom Balkanu i dalje nisu potpuno ubeđeni da će doći do proširenja na primer do 2030", dodao je.

Šta piše u zajedničkoj izjavi?

Na sajtu predsednika Crne Gore danas je objavljena i zajednička izjava sa Samita u Tivtu, u kojoj se navodi da su se lideri Procesa Brdo-Brioni sastali su u Crnoj Gori u trenutku značajnih izazova za zajedničke evropske vrednosti. 

"Ponovo potvrđujemo naše nepokolebljivo uverenje da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju najperspektivniji i nezamenjiv put ka Evropi koja je celovita, slobodna i u miru. Sadašnji trenutak zahteva hrabre akcije kako bi se osigurala dugoročna stabilnost našeg kontinenta, stvarajući uslove u kojima mladi mogu ostati u regionu i napredovati u pravednim, prosperitetnim i održivim društvima", navodi se u izjavi.

Ono što je dogovoreno izloženo je u šest tačaka. Između ostalog, povrđuje se da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i dalje ključni preduslovi za trajnu i održivu stabilnost i prosperitet širom regiona, kao i integraciju u EU. Podržava se intenzivan i smislen strateški dijalog između Evropske unije i Zapadnog Balkana, a ceneći značaj Plana rasta EU za Zapadni Balkan, obavezuju se da ulože značajne napore kako bi osigurali investicije u regionu Zapadnog Balkana.

Ceo tekst pročitajte na ovom linku.

Komentari (0)

Srbija