Politika

Vučević:Vlada se izjasnila protiv zakona o litijumu, želimo da se o tome razgovara

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

14:09

Vučević:Vlada se izjasnila protiv zakona o litijumu, želimo da se o tome razgovara
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Miloš Vučević ocenio je danas da je dobro što je predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala sednicu o litijumu u redovnom zasedanju čime je raspršen narativ da neko, kako je rekao, ne sme da govori o toj temi, dodajući da je Srpska napredna stranka dajući kvorum opoziciju pokazala da želi da se o tome razgovara.

"Mislim da je dobro da svi građani naše države mogu da čuju argumente za i protiv i šta je prava priča i istina oko rudarstva, rudarenja, pa i litijuma", rekao je Vučević novinarima u Skoplju.

On je dodao da će učešće u raspravi u parlamentu uzeti ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja će, kako je rekao, pokušati da objasni poziciju vlade, odnosno ministarstva i sa stručne strane odgovori na postavljena pitanja.

"Što se tiče kvoruma, ja sam rekao da ćemo mi ispred SNS dati kvorum koliko fali opoziciji da sednica može da se održi, da ne bude da smo na taj način sprečili raspravu. To smo obećali i to smo uradili i time pokazali da želimo da se o tome razgovara", rekao je Vučević.

On je ocenio da je opozicija podnela loš predlog zakona i da se vlada o njemu negativno izjasnila.

"Mislimo da bi to bilo pogubno za Srbiju da donese takvu odluku i da ne dozvoli korisćenje prirodnih resursa koje imamo zato što neko nije na vlasti", rekao je Vučević podsetivši na komentar tog dela opozicije da "su za rudarenje u demokratskim uslovima".

"Da nam predavanja o Rio Tintu drže oni koji su doveli Rio Tinto…Ja ne mogu da verujem da će oterati Rio titno oni koji su ga doveli i koji kažu da su za rudarenje litijuma, ali u demokratskim uslovima", rekao je Vučević.

On je kazao da Srbija treba da vodi računa o sebi, a naveo je i primer Severne Makedonije koja je, kako mu je preneo premijer Hristijan Mickoski, zabranila rudnik iz nekog prethodnog perioda, a potom izgubila na arbitraži 450 miiona dolara.

"Pred nama je period od 24 meseca gde treba da dobijemo odgovore pre svega od struke, da li je to dobro za nas, da li ugrožana životnu sredinu… Kada dobijemo te garantije, onda možemo da pričamo o tom procesu kao potpunom", istakao je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija