Politika

Drugi dan Samita Frankofonije u Parizu, učestvuje Selaković

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

11:35

Drugi dan Samita Frankofonije u Parizu, učestvuje Selaković
Drugi dan Samita Frankofonije u Parizu, učestvuje Selaković - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U Parizu se danas održava drugi dan 19. Samita Frankofonije, na kojem učestvuje ministar kulture Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića.

Drugi dan samita počeće plenarnom sesijom, na kojoj će se anazirati dosadašnje aktivnosti i rad, a predviđeno je i tematsko plenarno zasedanje „Kreirati, inovirati i baviti se preduzetništvom na franucuskom u cilju zapošljavanja mladih“.

Potom će punopravne članice iza zatvorenih vrata održati zasedanje povodom prijema novih članica, a nakon toga će punopravne članice i novoprimljene punopravne članice diskutovati na temu međunarodne političke situacije i obnove multilateralizma.

Očekuje se da danas bude usvojena i Deklaracija samita i Rezolucija o situacijama krize, izlaska iz krize i konsolidacije mira u frankofonom području. 

Osim toga, danas će biti imenovana zemlja koja će biti domaćin sledećeg 20. Samita Frankofonije, a reč je o Kambodži.  

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Na kraju samita biće održana zajednička konferencija za medije predsednika Francuske Emanuela Makrona, generalne sekretarke Frankofonije Luiz Mušikivabo i kralja Kambodže.

Prvi dan samita održan je u zamku Viler – Kotre, nedaleko od Pariza, a  okupilo se više od sto učesnika, kojima je domaćin bio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Ministar Selaković upoznao je šefove državnih delegacija sa željom Srbije  da postane punopravni član Međunarodne organizacije Frankofonije i da na taj način ponovo potvrdi privrženost vrednostima koje i sama neguje i deli kao deo svoje kulture i nasleđa.

Ministar je podsetio da je u cilju postepenog ispunjavanja uslova za sticanje punopravnog članstva Srbija 11. oktobra 2018. godine postala pridruženi član Frankofonije i predočio da u našoj zemlji 4,3 odsto stanovništva govori francuski jezik, te da Vlada Srbije aktivno radi da se pospeši učenje i usavršavanje francuskog jezika u državnoj službi.

Ovo je posle 33 godine prvi put da je Francuska domaćin Samita Frankofonije. 

Međunarodna organizacija Frankofonije (OIF) okuplja 88 članica (54 punopravna člana, sedam pridruženih i 27 posmatrača) koje spaja upotreba i negovanje francuskog jezika. 

Glavna misija Međunarodne organizacije frankofonije, osnovane 1970. godine, je da promoviše francuski jezik širom sveta, ali je takođe odgovorna za promovisanje mira, kao i pružanje podrške obrazovanju i razvoju ekonomske saradnje između svojih država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija