Politika

Jevtić: Prištinska agencija dala u zakup objekte u Štrpcu bez saglasnosti opštine

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

19:55

Jevtić: Prištinska agencija dala u zakup objekte u Štrpcu bez saglasnosti opštine
Jevtić: Prištinska agencija dala u zakup objekte u Štrpcu bez saglasnosti opštine - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić saopštio je danas da je Agencija za privatizaciju u Prištini bez saglasnosti te opštine objavila poziv za davanje u zakup objekata na njenoj teritoriji, uključujući "Gradsku kafanu", hotel "Brezu" na Brezovici, "Partizanku" i "Ekspres restoran" u hotelu "Molika" na Ski-centru.

Jevtić je na Fejsbuku istakao da opština Štrpce obaveštava javnost da odluka dolazi nakon smene direktora Kosovske agencije za privatizaciju, koji je u prethodnom periodu pisanim putem upoznat sa stavom lokalne samouprave u Štrpcu. 

U saopštenju opštine Štrpce, koje je podelio, navodi se da je Jevtić je dopisom 23. jula obavestio generalnog direktora Agencije da se Opština Štrpce protivi procesu privatizacije ili davanja pod zakup nekoliko objekata u sklopu preduzeća "Ineks". 

"Dodatno, predsednik opštine Jevtić se pozvao na zakonsku odredbu prema Zakonu o lokalnoj samoupravi po kojoj predsednik opštine i opština imaju pravo na eksproprijaciju nepokrektne imovine koja je od javnog interesa", navodi se u saopštenju opštine Štrpce.

Dodaje se da je opština tu proceduru pokrenula dva puta, najpre Odlukom Skupštine donete 26. aprila 2013. godine koju je Vlada Kosova odobrila 28. avgusta 2018. godine.

"Ta odluka nije sprovedena, pa je ponovni zahtev za eskproprijaciju podnet 29. decembra 2021. godine, odmah nakon stupanja na dužnost aktuelnog predsednika opštine Dalibora Jevtića. Sve informacije sa protokolarnim brojevima navedene su u Dopisu od 23. jula 2024. godine", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je samo na osnovu tih činjenica Kosovska agencija za privatizaciju prekršila pravne norme, stavljajući javni poziv za davanje u zakup "Gradsku kafanu" koja se nalazi u centru Štrpca. 

Dodaje se da, što se tiče objekta hotela "Molika", Agencija nije obavila ni formalno nikakvu procedaralnu obavezu da o tome obavesti opštinu.

"Sve ovo vidimo kao još jedan vid političkog i institucioalnog nasilja koju aktuelni režim u Prištini sprovodi protiv interesa građana opštine Štrpce. Predsednik opštine Štrpce se od početka svog mandata bori protiv svih pritisaka Prištine da spreči sva etno-nacionalistička delovanja režima Aljbina Kurtija i ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme korake da spreči Kurtija u uzurpaciji života građana Štrpca, opština i njeni građani će se drugim mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv sprovođenja ove političke odluke. Pozivamo Kosovsku agenciju za privatizaciju da otkaže pomenuti javni poziv. Takođe, pozivamo članove borda "Ski-centra Brezovica" da se javno izjasne da li su oni dali saglasnost za nakaradnu odluku koju sprovodi Agencija za privatizaciju, jer bez saglasnosti pomenutog borda takva odluka nosi dodatnu konotaciju nelegitimne i nelegalne", ističe se u saopštenju.

Povodom ove odluke Kosovske agencije za privatizaciju predsednik opštine Dalibor Jevtić pokrenuo je proceduru za održavanje vanredne sednice Skupštine opštine Štrpce, dodaje se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija