Politika

Petković: Za deo opozicije KiM samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

20:11

Petković: Za deo opozicije KiM samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena
Petković: Za deo opozicije KiM samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković rekao je da su pripadnici dela srpske opozicije pobegli danas sa sednice Odbora za KiM Narodne skupštine Srbije.

"Isti oni koji su zahtevali održavanje Odbora, nisu se ni pojavili, pa je jasno kako je za njih KiM samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena", napisao je on na društvenoj mreži X.
Petković je napomenuo kako je na pomenutoj sednici tri sata razgovarano o bezbednosti srpskog naroda.

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine ocenio je danas da je aktuelna bezbednosna situacija na prostoru AP Kosovo i Metohija izrazito nestabilna i napeta, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, kao i da je takvo stanje posledica kontinuiranih eskalatornih poteza Prištine i Aljbina Kurtija, "koji sračunato vrše svakodnevno institucionalno, fizičko i psihičko nasilje, destabilizujući situaciju i stvarajući nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji".

Istovremeno, Odbor je na sednici zatvorenoj za javnost pozvao međunarodnu zajednicu, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na privremene prištinske institucije, da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju sistematskog, sveobuhvatnog i široko rasprostranjenog nasilja nad srpskim narodom, da PIS bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru Dijaloga i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Odbor pruža punu podršku srpskom narodu i političkim predstavnicima srpskog naroda - Srpskoj listi na KiM da se na miran i demokratski način bore za svoja ljudska prava i bezbedan život i opstanak.  Odbor podržava nastavak konstruktivnog pristupa Beograda, koji ispunjava svoje obaveze iz Dijaloga i koji je jasno opredeljen za put normalizacije odnosa", zaključeno je na sednici, navodi se u saopštenju pres službe Narodne Skupšptine.

Istovremeno Odbor pozdravlja i pruža punu podršku paketu pravnih i socijalno-ekonomskih mera koji je Vlada Srbije na inicijativu predsednika Republike, usvojila u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji AP KiM.

"U tom smislu izražava posebno očekivanje da će posebno tužilaštvo koje će biti uspostavljeno u primeni navedenih mera maksimalno efikasno procesuirati sve nalogodavce, podstrekače, pomagače i izvršioce krivičnih dela počinjenih nad građanima Republike Srbije na prostoru AP KiM od strane režima u Prištini, predvođenog Aljbinom Kurtijem", navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija