Politika

Smajlović o Vučićevoj "a la kart" diplomatiji: Srbija svoju naizgled slabu poziciju pretvorila u prednost nad drugima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2024

-

14:00

Smajlović o Vučićevoj "a la kart" diplomatiji: Srbija svoju naizgled slabu poziciju pretvorila u prednost nad drugima
Smajlović o Vučićevoj "a la kart" diplomatiji: Srbija svoju naizgled slabu poziciju pretvorila u prednost nad drugima - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Novinari briselskog portala "Politico", Metju Karničnig i Una Hajdari su u autorskom tekstu o intervjuu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, između ostalog, pisali o tradicionalnom srpskom gostoprimstvu, ličnosti predsednika, ali je posebno mesto zauzela analiza njegove spoljne politike i pozicije Srbije u geopolitičkim i geostrateškim okolnostima u kojima se nalazi planeta.

Oni u prvom podnaslovu svog teksta kažu da se radi o "Vučićevoj šahovskoj tabli".

Izbalansirana politika predsednika Srbije privlači pažnju kada se uzme u obzir saradnja Srbije pod njegovim vođstvom i sa Kinom i Rusijom, ali i Briselom, tj. Evropskom unijom, Francuskom, Nemačkom, ali i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovakav pristup analizi politike predsednika Vučića i putu Srbije nije nov, ali je priznanje iz Brisela da multivektorska politika u nestabilnoj geopolitičkoj situaciji ipak ima svoje mesto, a o čemu su mnogo puta kroz svoje komentare govorili i mediji susednih zemalja, ističući uspeh Vučićeve spoljne politike.

Za Euronews Srbija je na ovu temu govorila novinarka Ljiljana Smajlović, komentarišući pisanje briselskog portala "Politico" u svetlu prilika u zemlji i regionu, te odnosa ka politici Srbije sa ove dve adrese.

Smajlović: Srbija je kroz diplomatiju "a la kart" sa "menija" birala predjela i glavna jela koja joj odgovaraju

Stav da se čini da takvu umešnost balansiranja, Vučiću priznaju i u Briselu i u komšiluku, Smajlović komentariše kao uspeh Srbije da svoju "naizgled slabu i ranjivu poziciju, pretvori u prednost nad drugima".

"Kada je počeo rat u Ukrajini, neki od naših suseda kao da su poverovali da im je nebo poslalo još jednu priliku da Srbiju dokrajče na Zapadu, da je prikažu kao 'babaroga' državu, ruskog 'trojanskog konja' na Balkanu. I stvarno, Zapad je od nas počeo da traži da dokažemo da nismo 'mali Rusi'. Beogradu je sugerisano da bi najbrže dokazao da nije remetilački faktor na Balkanu, odnosno da je privržen 'zapadnim vrednostima' i zajedničkoj evropskoj budućnosti, tako što bi brže bolje uveo sankcije Rusiji i ponašao se kao da je Srbija već članica EU i kao da više nema nikakvu samostalnost u odlučivanju o svojoj spoljnoj politici", kaže Smajlović i nastavlja:

"Nismo upali u tu zamku.  Srbija je svoju, naizgled slabu i ranjivu poziciju, uspela da pretvori u prednost nad drugim, poslušnijim ili već integrisanim državama na Balkanu. To je ono što Politiko označava 'diplomatijom a la kart'. Beograd nije uzeo fiksni meni već je, kao u dobrom restoranu, birao predjela i glavna jela koja najviše odgovaraju srpskom ukusu", smatra ona.

Euronews Srbija

 

Smajlović smatra da je ovakvim pristupom Srbija "razočarala svoje komšijske 'dušmane'", jer su iz njihovog ugla oni propustili svoju istorijsku šansu.

"Srbija je grdno razočarala svoje komšijske 'dušmane'. Mislim da tu nije toliko reč o zavisti, koliko o njihovom žaljenju što su propustili još jednu istorijsku šansu. Jer da je drugačije odigrala, Srbija se opet ne bi ni za jotu približila članstvu u EU, a u Savetu bezbednosti bi izgubila podršku svom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", objašnjava Smajlović.

Ona ističe da i autori u članku spoznaju da srpska saradnja, dobre veze, sa Rusijom i Kinom nisu "kobna greška", već komparativna strateška prednost u odnosu na susedne zemlje.

"Mislim da članak u Politiko predstavlja neku vrstu spoznaje nužnosti: nama dobre veze sa Rusijom i Kinom nisu 'kobna greška', kao kod junaka grčkih tragedija, nama su ti dobri odnosi pre komparativna strateška prednost u odnosu na komšiluk. Barem za sada, dok nam članstvo u EU nije u skorom izgledu", kaže ona.

"Balansiranje po žici je najkomfornija pozicija za Srbiju"

Srpski mediji su u reakcijama na nastup predsednika Vučića na 79. sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija pisali da Srbija "pravi mrežu prijatelja po celom svetu".

Smajlović smatra da se Srbija u međunarodnoj areni pozicionira onako kako mora i može, na način da brani svoje interese svim snagama.

"Mi radimo ono što moramo i možemo. Dakle, ovde treba odvojiti govor predsednika Vučića u Ujedinjenim nacijama koji je isticao naše glavne argumente da je međunarodno pravo prekršano na našem slučaju i da nam je teritorija oteta silom protivno povelji Ujedinjenim nacijama. To su argumenti koje mi moramo da ističemo na svim međunarodnim forumima", ističe Smajlović.

FoNet/Instagram/buducnostsrbijeav

 

Ona smatra da je Srbija postala "predmet požude" i na istoku i na zapadu, te da sadašnji trenutak pokazuje srpsko "balansiranje po žici".

"A druga stvar, sasvim druga stvar su ovi kontakti sa svim zemljama. Mi smo trenutno, naša relativno mala zemlja je postala predmet požude i na istoku i na zapadu. I ja bih rekla da sadašnji trenutak pokazuje da je zapravo to ono što mi zovemo balansiranjem na žici - nećemo da se svrstamo ni na jednu stranu, to jeste balansiranje na žici, ali mi se čini u ovim okolnostima da je to zapravo i za Srbiju najkonformnija pozicija i da ona jeste osnova da praviš dobre kontakte u svetu i da raste zapravo i značaj i ta neka poželjnost zemalja koje odbijaju da se svrstaju u ova dva, posebno ova dva najgora, rata koji se vode u svetu", kaže Ljiljana Smajlović.

Kako je najavljeno, do kraja novembra će početi jedna žestoka diplomatska ofanziva Srbije, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine. Takva diplomatska ofanziva će biti izvedena u skladu sa dobrim kontaktima koji su u prethodnom periodu stvoreni.

Smajlović ističe da za tvrdnje o stvaranju prijatelju u svetu postoji utemeljenje, s obzirom na to da tako stoje jasne činjenice po tom pitanju.

"Mislim da ima za to prostora, to nije neutemeljena tvrdnja, to 'pravimo prijatelje', i to nije zato što smo mi divna zemlja, nego što smo izabrali poziciju u međunarodnim odnosima koja je, ja mislim, logična i racionalna u ovo vreme", smatra ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija