Politika

Vučević: Na jesen 2025. možemo očekivati prve klase Vojske Srbije iz regrutnog sastava

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

09:53

Vučević: Na jesen 2025. možemo očekivati prve klase Vojske Srbije iz regrutnog sastava
Vučević: Na jesen 2025. možemo očekivati prve klase Vojske Srbije iz regrutnog sastava - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da se na jesen 2025. godine mogu očekivati prve klase Vojske Srbije iz regrutnog sastava, a kada se podignu svi kapaciteti do maksimuma, Vojska Srbije planira da 20.000 regruta služi godišnje vojni rok. On je izjavio da je cilj Vlade da u martu pred poslanicima bude zakonski predlog o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka.

"Naš cilj je da smo u martu 2025. u Skupštini Srbije sa predlogom izmena zakona, kojima ćemo sve urediti - vraćanje obavezog vojnog roka za regrute od 18 do 30 godina, žene imaju pravo dobrovoljnog služenja vojnog roka, trajanje vojnog roka 75 dana", rekao je Vučević.

Premijer je rekao da ostaje da se definiše trajanje vojnog roka za one koji se opredele za civilno služenje.

"Trebalo bi da traje najmanje duplo za one koji ne budu redovno služili vojni rok.... Ne smemo i nećemo dozvoliti nepravedan odnos", izjavio je Vučević.

Objasnio je da će biti drugačiji uslovi služenja vojnog roka, navodeći da će biti "društveno prihvatljivo".

"Uslovi služenja vojnog roka će biti drugačiji, to neće biti povratak u 80-te i 90-te, to je nemoguće i nepotrebno. Služenje vojnog roka biće društveno prihvatljivo", rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Ponovio je da je predviđeno trajanje vojnog roka 75 dana i da je ideja da septembra 2025. godine Vojska Srbije bude spremna za prijem prvih generacija regruta.

"Mislim da je 75 dana društveno prihvatljivo, nećete izgubiti život, ni posao, ni studiranje, ni obrazovanje, ni emotivni život, za 75 dana neće stati svet...to je minimum za koji Vojska Srbije može da vas spremi da budete vojnik", rekao je Vučević.

Premijer je rekao da ostaje da se definiše trajanje vojnog roka za one koji se opredele za civilno služenje.

"Trebalo bi da traje najmanje duplo za one koji ne budu redovno služili vojni rok....ne smemo i nećemo dozvoliti nepravedan odnos", izjavio je Vučević.

"Verujem da će Brnabić zakazati skupštinsku sednicu na zahtev opozicije"

Vučević je izjavio da veruje da će predsednica Skupštine Ana Brnabić zakazati sednicu koju je zatražila opozicija na teme litijuma i situacije na AP Kosovo i Metohija, navodeći da Vlada i predsednik ne beže od razgovora na te teme.

Vučević je rekao da se vlast raduje razmeni argumentacije ili činjenica po pitanju litijuma.

"Verujem da će predsednica skupštine zakazati i novu sednicu vezanu za zahteve opozicije, po njihovom predlogu za izmenu i dopunu zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima", rekao je Vučević za TV Prva. 

On je objasnio da je opozicija tu temu predložila za vanredno zasedanje parlamenta, ali da je problem što od 1. oktobra počinje redovno zasedanje.

"Od 1. oktobra kreću redovna zasedanja i od tog trenutka skupština mora da ide. Opozicija je mogla da kandiduje tu temu za redovno zasedanje i da ne bude, da kažem, limitirana vremenskim okvirima i kalendarima", rekao je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija