Politika

Đurić o rebalansu: Budžet grada uvećan za 5,1 milijardi dinara, nastavljamo da razvijamo Novi Sad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/09/2024

-

11:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je danas da je budžet tog grada uvećan za 5,1 milijardi dinara, kao i da grad nastavlja da se razvija. On je na konferenciji za novinare uoči početka 3. sednice Skupštine Grada rekao da je izvršenje budžeta Grada za prvih šest meseci na visokom nivou, kao i da će biti usvojene odluke o dodeli stanova za 32 porodice i nastavljena realizacija velikog broja projekata.

Prema njegovim rečima budžet za 2024. godinu utvrđen je u iznosu od 42 milijarde i 787 miliona dinara, a današnjim rebalansom budžet Grada uvećan je za pet milijardi i 168 miliona dinara i iznosi 47 milijardi i 956 miliona dinara, što predstavlja, istakao je, uvećanje za 12,08 odsto.

"Tekući prihodi uvećani su sa 37,7 na Z9,2 milijarade dinara, a ukupni prihodi i primanja Grada porasli su sa 40,2 na 44,9 milijardi dinara, što je skoro dva i po puta više nego 2012. godine, kada su ukupni prihodi i primanja budžeta iznosili 18,6 milijardi dinara. Rast budžetskih prihoda uzrokovan je rastom privrednih aktivnosti i rastom broja zaposlenih. U Novom Sadu ima 48.000 zaposlenih više nego 2012. godine. Bolji život Novosađana je ključ ovog rebalansa", rekao je Đurić.

Rekao je i da je veoma zadovoljan i izvršenjem budžeta za prvih šest meseci ove godine, kao i da su ukupni prihodi i primanja budžeta od januara do juna, ostvareni u iznosu od 19 milijardi 49 miliona dinara, što je 93,5 odsto u odnosu na budžetski plan za 6 meseci.

"Takođe, ukupni rashodi i izdaci za perod 1. januar - 30. jun izvršeni su od iznosu 16,6 milijardi dinara, što je 73,7 odsto rashoda i izdataka za prvih šest meseci tekuće godine, planiranih u iznosu od 22,5 milijardi dinara. Na osnovu ovih pokazatelja očigledno je da smo budžet isplanirali dobro, kao i da su prioriteti u pogledu izvršenja budžeta realno i dobro postavljeni i izvršeni", rekao je Milan Đurić.

Đurić je naveo i nekoliko investicija koje su realizovane tokom 2024. godine, među kojima su sportski kompleks u Futogu, prva faza biciklističke staze Novi Sad-Rumenka-Irmovo -Kisač-Čenej, prečistač otpadnih voda u Rumenki, izgradnja hrama u Krilovoj ulici, izgradnja atmosferske kanalizacije od Instituta u Sremskoj Kamenici do Rokovog potoka. Kako je dodao asfaltirano je više od 90 ulica, u ukupnoj dužini većoj od 40 kilometara.

"U toku su radovi na izgradnji kolektora atmosferske kanalizacije u Zoni Sever, a očekujemo da do kraja godine završimo izgradnju saobraćajnica na Mišeluku III, gde je već završena izgradanja atmosferske i fekalne kanalizacione mreže. U planu je da do kraja godine otpočnemo parterno uređenje centra, izgranju Atletskog stadiona i dvorane, kao i izgradnju javnog osvetljenja u naselju Bocke", rekao je gradonačelnik.

Kao značajne tačke dnevnog reda, on je istakao i dodelu stanova borcima prve kategorije, u Kisačkoj ulici broj 55, kao i predlog odluke o dodeli stambene podrške u Ulici Momčila Tapavice, naglasivši da će Grad nastaviti da obezbeđuje uslove za bolji život Novosađana.

Komentari (0)

Srbija