Politika

Nastavljena sednica Skupštine Srbije o rebalansu budžeta, Aćimović za Euronews Srbija: Jačati izvoznu strategiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

16:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas je nastavljena rasprava o rebalansu budžeta za tekuću godinu, ali i o nekoliko drugih zakona. Prema obrazloženju Ministarstva finansija, reč je o pozitivnom rebalansu u kojem se, između ostalog, obezbeđuju veća sredstva za podsticanje nataliteta, poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu, ali i za neke kapitalne investicije.

Prema rečima resornog ministra Siniše Malog, država je u prvih osam meseci ove godine zabeležila povećanje prihoda od 133 milijarde dinara u odnosu na prvobitni plan, zbog čega je odlučeno da se ta sredstva preusmere na ono što je u ovom trenutku prioritet. Najveće povećanje budžeta dobilo je Ministarstvo odbrane, gotovo 50 milijardi dinara. Većina tog novca namenjena je za isplatu prve rate aviona Rafali, kao i za pripreme za uvođenje obaveznog vojnog roka.

Od kapitalnih investicija, najviše dodatnog novca usmereno je za projekat EXPO 2027 sa pratećom infrastrukturom, nacionalnim stadionom i prugom od Zemuna do stadiona, 43 milijarde dinara. Kao prioriteti za povećanje sredstava iz budžeta navode se i zdravstvo, koje je dobilo gotovo 30 milijardi dinara. Za socijalna davanja, pre svega za finansijsku podršku porodicama sa decom, izdvojeno je još gotovo 26 milijardi za subvencije u poljoprivredi, dodatnih 18 milijardi, a za prosvetu 12 milijardi dinara.

Sednicu je pratio reporter Euronews Srbija koji je rekao da je prvih sat vremena trećeg dana zasedanja proteklo dosta burno, a prvi govornik je bio lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas. On je poručio da će njegova poslanička grupa podržati predlog zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, zato što je, po njegovim rečima, važno podržati kada država sprovodi mere pronatalitetne politike.

Međutim, on je rekao da njegova poslanička grupa neće glasati za rebalans budžeta zbog toga što u njemu nema povećanih plata za zdravstvene i prosvetne radnike, "nema alimentacionog fonda, nema besplatnih udžbenika i obroka za sve đake u školama u Srbiji, a kako je rekao, nema ni ekstra poreza na profite kockarnica i kladionica".

Kada je reč o ostatku sednice, predstavnici vlasti su rekli da je ovaj rebalans skrojen tako da se realizuju svi ciljevi koje država zacrtala do 2027. godine, pre svega da se uspešno realizuje međunarodna izložba Ekspo.

Aćimović: Jačati izvoz

O rebalansu budžeta za Euronews Srbija govorio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Slobodan Aćimović. On smatra da je rebalansom budžeta izostavljena ideja da se ulaže u ozbiljnu izvoznu agenciju Srbije koja će uz državnu podršku, kao i marketinšku i logističku da gura naše prozivode ka velikim tržištima, sa kojima su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini.

Euronews TV

"Po mom mišljenju je jako bitno i preskočeno je u rebalansu budžeta, ali voleo bih da ne bude preskočeno u narednom budžetu za 2025. godinu, a to je još jača podrška nečemu što je naša izvozna strategija, a to je prehrambena industrija i poljoprivredna proizvodnja", rekao je Aćimović.

On je dodoa da je u psolednje vreme potpisano dosta sporazuma te smatra da bi trebalo da "radimo još jače i još više ka guranju naših proizvoda ka zemljama Briksa".

"Jer tamo je ekonomska budućnost. Neko će me kritikovati i reći da li ja znam da je dominantna pozicija Srbije u saradnji sa Evropom, ali možemo primetiti da tamo nisu dobri znaci i nije tako lepo ekonomsko vreme", rekao je Aćimović.

Na pitanje šta nam to što su prihodi povećani za nešto više od 130 milijardi dinara govori o ekonomiji naše zemlje, Aćimović odgovara da to govori da nam u ovom trenutku dobro ide.

"Ali opet naglašavam samo u ovom trenutku. Zamolio bih i naglasio, ovo je rebalans, ajmo da kad budemo pravili za sledeću godinu budžet ili kada ga budemo projektovali za naredne tri godine, da mnogo obazrivije idemo sa projekcijama prihoda. Jer, može da nam se desi da nam naša glavna izvozna tržišta, a ne sumnjivo su to još uvek evropska izvozna tržišta, malo stagnira i da nam malo zakaže i da onda tu imamo po tom osnovu slabiji izvoz i slabiju generalnu potrošnju kod nas u zemlji", zaključio je Aćimović.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija