Politika

Vučić o govoru u UN: Ako Bajden može da govori 25 minuta, mogu i ja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2024

-

16:41

Vučić o govoru u UN: Ako Bajden može da govori 25 minuta, mogu i ja
Vučić o govoru u UN: Ako Bajden može da govori 25 minuta, mogu i ja - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će tokom boravka u Njujorku imati puno važnih sastanaka sa svetskim liderima, kao i da će u okviru Generalne skupštine UN održati govor u utorak između 19.30 i 20 sati po srpskom vremenu i da će govoriti pre svega o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, kao i o AP KiM.

"Glavni deo za nas je 24. septembar, utorak, negde oko 19:30 ili 20 sati po srpskom vremenu. Tako da sad ne mogu baš tačno da kažem jer to nikad ne znate da li će neko da govori 10, 15 ili 20 minuta, da li će neko da se ne pojavi i tako dalje, ali to je to. Tako da mislim i verujem da ćemo imati mnogo, mnogo susreta", rekao je Vučić novinarima.

Kosovo i Metohija će biti najvažniji deo mog govora u UN, po rezoluciji 1244 Priština nema pravo na postojanje oružanih snaga, a oni su napravili svoju vojsku, nije to nešto što može da ugrozi našu vojsku, ali može opstanak Srba na KiM, poručio je Vučić.

Predsednik je kazao da će pažljivo pratiti ko o čemu govori, i da ako predsednik SAD Džo Bajden govori 25 minuta, može i on.

"Srbija će biti jednaka, ako mogu Lavrov i Erdogan da pričaju duže, mogu i ja. To što isključuju, neće moći da me isključe", rekao je Vučić.

Najavio je da će u ponedeljak krenuti i sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli po pitanju rezolucije u Srebrenici, kada smo uspeli da većinu sveta imamo na strani koja ne želi osudu Srbije.

"I to je veliki uspeh i mi ćemo se susresti sa Vang Jiem i sa Micotakisom i drugima", rekao je Vučić.

On je istakao da će dosta opširno, temeljno i ozbiljno govoriti pred UN.

"Svakako ću govoriti o poziciji Srbije, o njenom pogledu u budućnost, o onome što je važno za našu zemlju, a to je ekonomija, ali i o urušavanju i  narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava i danas ću o tome da govorim. Koliko je to ponekad tragikomično, kada jedni drugima ti veliki počinju prebacivati koliko puta su pogazili norme međunarodnog javnog prava. I njima to ne služi ničemu, osim da bi mogli da gaze kada gaze prava manjih zemalja i za međusobne prepirke kada ih gaze i jedni i drugi. A mi mali moramo da se vezujemo za to i da gledamo kako i na koji način da preživimo i kako da guramo napred", rekao je Vučić.

Danas susret sa Erdoganom

Kazao je da će danas imati bilateralu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom posle dugo vremena. 

"Imamo mnogo toga što bismo morali da prođemo zajedno. Postoje stvari zbog kojih nismo srećni, siguran sam da postoje i kod njih stvari zbog kojih oni nisu srećni u našem odnosu, ali postoji mnogo dobrih stvari koje razvijamo zajedno, od ekonomskih odnosa do svih drugih. Naša bilateralna razmena je do 2023. došla do 2,3 milijarde. Ove godine je već u prvih sedam meseci prešla 1,6 milijardi, tako da verujem da će rasti srpski izvoz rafinisanog bakra. Ono što uvozimo je nerafinisani bakar, a izvozimo rafinisani bakar i tu nam Ziđin strahovito mnogo pomaže. I verujem da na tome treba da radimo. Istovremeno smo predsednik Erdogan i ja postavili ciljeve da bi trebalo da se dođe do tri, pa zatim i do pet milijardi evra ukupne trgovinske razmene", rekao je Vučić.

"Mir je za nas od presudnog značaja, otvorio bi Srbiji mogućnost nove saradnje"

Predsednik Vučić izjavio je da je za Srbiju mir od presudnog značaja, navodeći da bi mir Srbiji otvorio mogućnosti za nove saradnje, na primer sa Rusijom.

"Naš je interes da dođe mir, naš je interes da Nemačka, Francuska idu napred. Imamo mnogo kompanija u Srbiji, kada one počnu da rade mnogo jače i više, tog sekunda će naš "as" biti veći. Za nas je mir od presudnog značaja", rekao je Vučić novinarima u Njujorku, na pitanje kako će Srbija da zadrži trenutnu ekonomsku i spoljnopolitičku poziciju zbog pritisaka i ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

On je istakao će mir Srbiji da otvori novu vrstu saradnje sa Rusijom, navodeći da sada "ako izvezete tri kutije šibica, reći će vam da ste poslali nuklearnu bombu".

"Bezbroj problema koje imate na svaki način. Pre tri-četiri godine smo izvozili, reeksportovali nešto - ja pogledam vrednost robe 13,4 miliona evra. To na dnevnom nivou potrošite za bilo koju državnu instituciju, to je bukvalno kikiriki kad pričate o velikim parama. A vi mi pričate da smo za godinu dana izvezli Rusima 13,4 miliona, ne znam kojih frižidera i televizora, a oni su iz tih frižidera i televizora vadili neke kompenzatore pa su to stavljali u dronove", rekao je Vučić.

Istakao je da država ne može ništa normalno da radi dok nema mira.

"Ljudi u svetu to vide. I sad smo na prekretnici - ili će se ući u ozbiljniji sukob, Amerikanci su nekako kontrolisali ovo na Bliskom istoku, nadam se da će i dalje da kontrolišu i da sačuvaju taj mir. Ako se ovako nastavi, bude li još neki pejdžer, onda je tu odneo đavo šalu. A u Ukrajini moraju svi da ulože napore, samo se prekine. Jer ako se ne prekine, onda će se ići do kraja i biće najgora katastrofa", ocenio je Vučić.

Kako je naveo, postoji mnogo oblasti u kojima treba stvari da se "pomere", kao što je sada započeto u oblasti zdravstva.

"Moraćemo dodatno, uz mnoga ulaganja koja su i pre toga postojala, moraćemo u energetici da dramatično menjamo stvari, ali i u mnogim drugim sektorima", rekao je predsednik Srbije.

Tanjug/MSP

 

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas počinje dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sednice u utorak, 24. septembra. Na Samitu o budućnosti učestvovaće brojni predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova, a među učesnicima je i predsednik Vučić, koji će govoriti na drugoj plenarnoj sesiji.

Predsednik kaže da je Samit o budućnosti nešto za šta su mnogi mislili da neće moći da funkcioniše.

"Antonio Gutereš je postavio pet tačaka, a to su održivi razvoj, dva su mir i bezbednost, pa energetika i klimatske promene, mladi i njihova budućnost, i poslednja je transformisanje upravljanja. Kroz rezolucije koje su donosile UN došlo se do toga da svi opet traže rešenja o multilateralizmu. Ali ono što ja mogu da kažem je da postoji globalni jug, i velike zapadne sile. Velike su razlike između njih, pa i oko načina finansiranja. Zapad neće da ruši svoju finansijsku arhitekturu", rekao je Vučić.

Tanjug video

 

Istakao je da postoje i razlike po pitanju mira i bezbednosti, kao i oko vladavine prava i upravljanja državama.

"Zapadne zemlje insistiraju na vrednostima koje su dobre i prihvatljive, ali ima delova koji vuku na vouk (woke) pokret. I postoje druge zemlje koje bi da istaknu porodične vrednosti. Biće i Šolc na ovom samitu, govoriću i ja. Verujem da će mi pet minuta biti dovoljno da iskažem sve što mi je potrebno. Posle toga ću imati bilateralu sa Erdoganom, posle dugo dugo vremena. Postoje stvari zbog kojih nismo srećni, ali postoji i mnogo dobrih stvari koje razvijamo. Naša razmena je 2023. izašla na 2,3 milijarde", rekao je predsednik.

Vučić kaže da nije siguran da li će se sastati sa Netanjahuom, pošto je pomerio dolazak u Njujork.

Podsetimo, u okviru dvodnevnog Samita o budućnosti održava se nekoliko sesija, a razgovaraće se o unapređenju globalnog sistema za sadašnje i buduće generacije, o jačanju multilateralizma za međunarodni mir i bezbednost, zajedničkoj digitalnoj budućnosti, zatim o transformisaranju globalnog upravljanja i Agendi za održi razvoj 2030. Uvodna obraćanja na Samitu imaće generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Generalne skupštine Filemon Jang.

Očekuje se da na današnjem samitu bude usvojen i završni dokument "Pakt za budućnost".

Predsednik Vučić će tokom boravka u Njujorku do 27. septembra imati bilateralne susrete sa više od 40 svetskih lidera, a u utorak će se obratiti učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Komentari (0)

Srbija