Politika

Li Ming: Kina se protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

20:55

Li Ming: Kina se protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije
Li Ming: Kina se protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ambasador Li Ming izjavio je večeras da se Kina protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije i da je spremna da, zajedno sa Srbijom, očuva međunarodnu pravičnost i pravdu.

"Kina visoko ceni pridržavanje principa jedne Kine od srpske strane, takođe čvrsto podržavamo suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i nezavisno izabrani razvojni put Srbije, protivimo se bilo kakvim spoljnim silama koje se mešaju u unutrašnje stvari Srbije i spremni smo da zajedno sa Srbijom očuvamo međunarodnu pravičnost i pravdu", rekao je ambasador, na svečanosti povodom 75. godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

Li Ming je naglasio da je kineska strana u budućnosti spremna da sa Srbijom ruku pod ruku i rame uz rame, deleći i dobro i zlo, nastavi da gradi kinesko-srpske odnose u novoj eri, kao primer odnosa među zemljama.

"Osnovni razlog zašto je saradnja Kine i Srbije postigla plodne rezultate je strateško vođenje dvojice šefova država, a dve strane uspostavile su duboko političko međusobno poverenje", rekao je ambasador na prijemu kojem je prisustvovao i državni vrh Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ambasador je naglasio da je poslednjih godina, pod rukovodstvom predsednika Vučića, nacionalna snaga Srbije značajno povećana i život ljudi se neprekidno poboljšava. 

"Kina i Srbija rade zajedno na izgradnji ‘pojasa i puta’

dopunjujući međusobne prednosti u procesu ka modernizaciji i postignuti su plodni rezultati", rekao je on.

Ambasador Li Ming je podsetio da je prošle godine kad je stigao u Srbiju da preuzme dužnost, rekao srpskim prijateljima da je perspektiva saradnje između Kine i Srbije šira od mora i viša od neba,

"Danas još više čvrsto verujem da je ova rečenica tačna", rekao je on.

 Ambasador Li Ming je podsetio da Srbija i Kina dele slične nacionalne karaktere: "volimo nezavisnost i slobodu, ne plašimo se moći i potiskivanja i žudimo za prosperitetom i razvojem".

"Naše dve zemlje su prirodni i istinski dobri prijatelji i partneri", rekao je on i dodao da je čelično prijateljstvo Kine i Srbije koje postaje jače tokom vremena, dalo primer u međunarodnoj zajednici. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Podsetio je da je u oktobru 2023. godine, predsednik Vučić otputovao u Kinu na Treći forum za međunarodnu saradnju "Pojas i put" a da je u maju 2024. godine, predsednik Si Đinping boravio u državnoj poseti Srbiji, i da su dvojica šefova država objavila izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.      

"Postoji široka perspektiva za izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", rekao je Li.

Prema njegovim rečima, pojavio se i niz značajnih projekata infrastrukture i proizvodnih kapaciteta kao što su brze pruge između Srbije i Mađarske, HBIS Železara Smederevo, Ziđin, Linglong itd. i saradnja dve zemlje se razvija u nove oblasti kao što su visoka tehnologija, nova energija i biomedicina. 

"Sve više kineskih preduzeća dolazi u Srbiju da investira i posluje, srpska poslovna zajednica aktivno učestvuje na važnim platformama kao što su Kantonski sajam, Kineski međunarodni uvozni ekspo (CIIE), Kineski međunarodni sajam za investiciju i trgovinu (CIFIT) a uskoro će biti otvoren direktan let iz Beograda za Guangdžou”, rekao je on.

Podsetio je da je u julu stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije koji će dalje proširiti izvoz srpskih specijalnih proizvoda kao što su med, crno vino, meso, voće itd. u Kinu. 

"Od januara do jula 2024. godine, skoro 80.000 kineskih stanovnika posetilo je Srbiju, što je 72,1 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a ukupan obim trgovine između Srbije i Kine iznosio je 4.217 milijardi dolara i povećan je za 20 odsto od čega je izvoz Srbije u Kinu porastao za 51,5 odsto".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da su česte i razmene i bliske saradnje u oblastima zakonodavnih institucija, političkih partija, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture, sporta, lokalnih uprava, policijskih poslova, pravosuđa, sprovođenja zakona itd. između naše dve zemlje. 

Podsetio je da kineski i srpski narod imaju duboko tradicionalno prijateljstvo, čvrstu osnovu saradnje i zajedničke želje razvoja. 

Posebno je zahvalo predsedniku Vučiću na snažnoj podršci kinesko-srpskim odnosima.

Svečanost su između ostalog uveličali i kineski studenti koji studiraju u Beogradu izvođenjem pesme Tamo daleko.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, potpredsednici vlade, ministri, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili i ambadori Nemačke, Rusije, Ukrajine, Egipta, SAD.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prijem koji je počeo intoniranjem himni Srbije i Kine, organizovan je u znak sećanja na 1. oktobar 1949. godine kada je sa Tjenanmena - Trga nebeskog mira Mao Cedung pročitao proglas kojim je osnovana NR Kina, a čime je, prema rečima predsednika Si Đinpinga okončan period stogodišnjeg ponižavanja kineskog naroda i udaren temelj moćne države kakva je Kina danas.

Li Ming je pred početak svečanosti predsednika Vučića upoznao sa proizvodima pekare Hengsengdžaj iz grada Vejfanga u kojoj svi mogu naći proizvode za koje se smatra da donose sreću, a koji će se zajedno sa ostalim tradicionalnim radovima umetnika poput sečenja papira, naći na Festivalu sredine jeseni u Kineskom kulturnom centru 20. septembra.

Komentari (0)

Srbija