Politika

Đurđev: Cilj je Evropska unija, ali ne po cenu gubitka suvereniteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2024

-

10:44

Đurđev: Cilj je Evropska unija, ali ne po cenu gubitka suvereniteta
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, je govoreći o spoljnopolitičkim odnosima Srbije istakao važnost strateškog pozicioniranja Srbije u svetu koji se suočava sa političkim previranjima i polarizacijom, te naglasio da Srbija mora da ostane dosledna svojim nacionalnim interesima.

"Kada je reč o Kini, moramo shvatiti da je to naš drugi najvažniji ekonomski partner, odmah posle Rusije. Kineska podrška Srbiji u mnogim međunarodnim pitanjima, uključujući i nacionalni interes, neupitna je", kazao je Đurđev i dodao:

"Kina je pokazala dugogodišnju posvećenost Srbiji, podržavajući stavove koje naša zemlja zauzima, dok s druge strane, partneri sa Zapada često postavljaju uslove".

Đurđev je naglasio da, dok Kina i Rusija podržavaju Srbiju bez uslovljavanja, saradnja sa Zapadom nosi niz uslovljavanja i političkih pritisaka.

"Ni Rusija ni Kina nemaju apsolutno nikakve primedbe na saradnju Srbije sa Zapadom, dok Zapad ima niz zamerki na našu saradnju sa Istokom", istakao je Đurđev.

Đurđev se osvrnuo na odnose Srbije sa vodećim svetskim silama i ukazao na nedostatak poštovanja i pažnje Zapada prema Srbiji.

"Kada je u pitanju uvažavanje Republike Srbije, vidimo da su predstavnici Ruske Federacije i Kine mnogo češće posetili našu zemlju, dok politički lideri sa Zapada retko dolaze u Srbiju", rekao je Đurđev, ističući da je nedavna poseta Olafa Šolca, kancelara Nemačke, bila jedna od retkih izuzetaka, ali da Šolc nema veliki politički legitimitet ni u svojoj zemlji.

Đurđev je dalje istakao potrebu za očuvanjem suvereniteta Srbije u donošenju političkih odluka.

"Srbija je jedina evropska država koja nije podlegla antiruskoj histeriji i uspela je da pokaže da ima politički i državni suverenitet", rekao je on.

"Naš cilj je da uđemo u Evropsku uniju, ali ne pod bilo kakvim uslovima koji bi ugrozili naš suverenitet i interese", dodao je Đurđev.

Osvrćući se na izazove sa kojima se Srbija suočava u svom putu ka članstvu u EU, Đurđev je ukazao na stalne prepreke i nova uslovljavanja.

"Srbija je ispunila više uslova nego mnoge države koje su već članice EU, ali birokratija EU i dalje izlazi sa novim zahtevima", istakao je on.

Na kraju, Đurđev je naglasio da Srbija treba da bude realna i pragmatična u svojim spoljnopolitičkim odlukama.

"Moramo sarađivati sa svima koji žele da sarađuju sa nama, a da pri tome zadovoljavamo svoje interese ne ugrožavajući tuđe", zaključio je Đurđev, dodajući da će Srbija nastaviti da održava dobre odnose sa Kinom i Rusijom, koje su ključni partneri u pitanjima od nacionalnog značaja, uključujući i pitanje Kosova.

Đurđev je takođe naglasio da je važno da Srbija ostane otvorena za sve opcije, ali i da ostane čvrsta u zaštiti svojih interesa.

"Naša politika se ne sme zasnivati na povlađivanju i pristajanju na uslove koji bi ugrozili suverenitet Srbije", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija