Društvo

Vučić sa paraolimpijcima: Ponosan sam na sva vaša postignuća, Vlada donela odluku o nagradama za medalje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

13:04

Vučić sa paraolimpijcima: Ponosan sam na sva vaša postignuća, Vlada donela odluku o nagradama za medalje
Vučić sa paraolimpijcima: Ponosan sam na sva vaša postignuća, Vlada donela odluku o nagradama za medalje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas učesnike Paraolimpijskih igara u Parizu i članove njihovih stručnih štabova, te istakao da je on lično ali i cela Srbija ponosna na sva njihova postignuća. Dodao je i da će i paraolimpijci za osvojene medalje dobiti isto novca kao i ostali sportisti. 

"Ponosan sam na svakog od vas koji ste učestvovali na ovim igrama i na sve to što ste doneli svojoj Srbiji i svima nama. I ne samo da ste nas učinili ponosnima svojim viteškim držanjem, već ste stvarali rezultate koji će ostati urezani u našim srcima. Svaka od medalja koje ste osvojili nosi priču o nesalomivoj volji, borbi i trudu", rekao je Vučić.

Kako je dodao, i zlatna medalja Dragana Ristića je dokaz da nema nepremostivih prepreka.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"A Nebojši Đuriću i toj srebrnoj medalji, već legendarnoj, koju su mu otimali, uzimali, a on je nije i borio se i izborio, pokazuje kolika je snaga ljudskog duha bolje i više nego bilo što drugo i bilo ko drugo. Draga Borislava, još dve medalje, ne znam ni šta da kažem, veliko hvala, dve veličanstvene srebrne medalje. Draga Nada Matić, uvek se pitam kako možete tako brzo da odigrate i kad pogledam te snimke, za mene je neverovatno da imate takve reflekse i da tako reagujete. Ali vam čestitam, znam koliko je truda, rada, borbe i volje u to uloženo", rekao je Vučić.

Čestitao je i Željku Dimitrijeviću na bronzanoj medalji u bacanju čunja, dodajući da je pokazao neverovatnu rešenost, neverovatnu istrajnost, kao i Mitru Palikući na uspehu u parastonom tenisu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Govoreći o nagradama za medalje, Vučić je rekao da ga bole priče da to finansiraju "preko štapa i kanapa, a ja ovde ne vidim ni štap ni kanap". Rekao je da će za zlatnu medalju paraolimpijci dobili 200.000 evra, za srebro 100.000 a za bronzu 60.000 evra.

"Sešćemo da dogovorimo kako da unapredite trenažni proces i da budete zadovoljni odnosnom države... Mi smo na vas ponosni, na hrabrost istrajnost. Hvala vam što ste podigli zastavu Srbije na Panteonu sporta i postavili na mesto na koje pripada"istakao je predsednik Srbije.

Paraolimpijski tim Srbije je na POI, koje su održane od 28. avgusta do 8. septembra, osvojio šest medalja. Prijemu u Predsedništvu Srbije prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović, kao i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj.

Dragan Ristić je osvojio zlato u parastreljaštvu. Parastonoteniserka Borislava Perić Ranković osvojila je dve srebrne medalje, po jednu u singl konkurenciji i u dublu u paru sa Nadom Matić. Do srebrnog odličja stigao je i paraatletičar Nebojša Đurić u bacanju kugle. Parastonoteniser Mitar Palikuća je osvojio bronzanu medalju u singl konkurenciji, kao i paraatletičar Željko Dimitrijević u bacanju čunja.

Đurić: Hvala državi i svima koji su pomogli da dostojno predstavimo Srbiju

Izuzetna mi je čast što sam ovde kao ponosan sportista koji je osvojio medalju za našu državu. Želim da se zahvalim državi Srbiji što je prepoznala naš, trud i zalaganje, izjavio je danas srpski paraolimpijac Nebojša Đurić na prijemu, koji je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za učesnike Paraolimpijskih igara u Parizu i članove njihovih stručnih štabova.

"Želim i da se zahvalim svim drugarima na osvojenim medaljama i ostalim sportistima koji nisu uspeli da dođu do odličja u Parizu, a bili su jako blizu. Svi su bili u Top pet, ali nažalost nisu uspeli. To je sport, dešavaju se i takve stvari. Želim da se zahvalim svima od srca, dali smo sve od sebe. Mislim da smo osvetlali obraz Srbije, kao što to radimo na svim takmičenjima", rekao je Đurić na prijemu u Predsedništvu Srbije.

Đurić je 30. avgusta osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle. Međutim, srpskom paraatletičaru su potom odlukom sudijskog žirija posle žalbe na rekvizit koji je koristio, poništeni svi rezultati na ovom takmičenju i ujedno je oduzeta srebrna medalja. Predstavnici Paraolimpijskog komiteta Srbije su zatim uložili žalbu, koja je na kraju usvojena, a Đuriću je vraćena srebrna medalja.

"Videli ste svi šta se tamo dešavalo, nije bilo lako. Hvala predsedniku Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoranu Mićoviću, celoj delegaciji, trenerima i mojim kolegama sportistima, svi smo se borili za našu Srbiju. Hvala i medijima koji su sve ispratili na najbolji mogući način", zaključio je Đurić, koji je potom u ime svih srpskih paraolimpijaca uručio simboličan poklon predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija