Aktuelno iz kulture

Laseri, vatrometi i zabava: Pariz potvrdio status prestonice elektronske muzike na zatvaranju Paraolimpijskih igara

Komentari

Autor: Guardian

09/09/2024

-

11:50

Laseri, vatrometi i zabava: Pariz potvrdio status prestonice elektronske muzike na zatvaranju Paraolimpijskih igara
Laseri, vatrometi i zabava: Pariz potvrdio status prestonice elektronske muzike na zatvaranju Paraolimpijskih igara - Copyright AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Vatrometima, laserima, brejkdensom i nastupima najvećih zvezda francuske elektronske scene zatvorene su Paraolimpijske igre u nedelju u Parizu.

Organizatori kažu da su ceremonijom želeli da pokažu da "Parižani znaju kako da se zabavljaju", pa su tako na sceni ugostili Žan-Mišela Žara, jednog od pionira elektronske muzike kao i di-džeja Martina Solviga.

Prethodno je Orkestar Republikanske garde svirao hit Glorije Gejnor "I Will Survive", dok su paraolimpijci paradirali sa zastavama svojih država.

AP Photo/Thibault Camus

 

Veliko iznenađenje večeri bili su nastupi slepih pevača iz Malija Amadua i Marijam, koji su izveli obradu pesme Serža Genzbura "Je Suis Venu te Dire que Je M’en Vais" prilikom gašenja olimpijskog plamena.

AP Photo/Michel Euler

Gašenje olimpijskog plamena

Pored toga, čuveni francuski trubač Andre Fejdi izveo je jednu od najdirljivijih verzija "Marseljeze" na ovogodišnjim Igrama.

"Ovo su najspektakularnije Paraolimpijske igre svih vremena", rekao je o ceremoniji Endrju Parsons, predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, nakon dvanaest dana takmičenja, na kojim je Srbija osvojila šest medalja.

Najviše priznanja dobili su paraolimpijci iz Kine, a sledili su ih Britanci i Amerikanci, piše Guardian.

AP Photo/Thibault Camus

 

Ove godine takmičilo se najviše zemalja u istoriji Paraolimpijskih igara - čak 169, a na ceremoniji ih je ispratilo 60.000 ljudi u publici.

Parsons je podsetio na potrebu za "prihvatanjem i akcijom", kada je reč o osobama sa invaliditetom i pozvao da se sruše granice prema njima i izvan sportskih terena - u obrazovanju, zapošljavanju, državničkim funkcijama i svetu zabave.

AP Photo/Michel Euler

 

Organizatori su prodali 12 miliona ulaznica za Olimpijske i Paraolimpijske igre zajedno, čime su oborili rekord koji je London postavio 2012. 

Sledeće Olimpijske i Paraolimpijske igre održaće se u Los Anđelesu (SAD) 2028. godine, a u tu čast, sinoć je američku himnu pevala Ali Stroker, prva glumica koji je u invalidskim kolicima glumila u brodvejskoj predstavi.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura