Politika

Barjaktarović: Geologija i rudarstvo su zamajac razvoja privrede, zahtev opozicije nerazuman

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

13:26 >> 13:37

Barjaktarović: Geologija i rudarstvo su zamajac razvoja privrede, zahtev opozicije nerazuman
Barjaktarović: Geologija i rudarstvo su zamajac razvoja privrede, zahtev opozicije nerazuman - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Društva geoloških inženjera Srbije dr Dejan Barjaktarović izjavio je danas da su geologija i rudarstvo zamajac razvoja privrede i poručio da građani ne treba toliko da budu zabrinuti oko eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, već da treba da puste Geološki zavod, Rudarsko-geološki fakultet i struku da kažu svoje.

On je za Tanjug rekao da to što je deo opozicije juče u Skupštini Srbije predao predlog izmene zakona kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, nerazuman i neracionalan potez, jer svako zaostajanje i odustajanje od istraživanja stvara nepovratne posledice.

Barjaktarović smatra da je na struku staru šest vekova udario neko ko se ne razume u to, ko ne zna šta je struka ili ko želi zlonamerno da je uništi i dodao da se danas traži da se prekine jedna civilizacijska tekovina, rudarstvo i geologija koji su bili osnova razvoja Srbije.

"Mi istražujemo nešto, dajemo podatke ovoj državi, a država i političari su ti koji na kraju odlučuju da li će da eksploatišu neku sirovinu ili ne. Ovaj potez ja lično smatram neracionalnim potezom, hoćete da nas vratite nazad u srednji vek bez razloga. Ajde da razgovaramo o promeni zakona koji je bio do 2006., i tu smo za, ali svako zaostajanje i odustajanje od istraživanja stvara nepovratne posledice", naveo je on.

Na pitanje šta konkretno običan građanin Srbije treba da zna o rudarenju litijuma i da li i o čemu treba da brine, Barjaktarović je rekao da sa trenutnog aspekta danas građani ne treba da brinu, jer ni struka još uvek ne zna sve podatke.

"Oni (Rio Tinto) treba da znaju da su došli u jednu civilizacijsku državu koja zna šta je geologija, rudarstvo i treba prema nama kao struci i prema građanima da se ponaša odgovorno. Kada dobijemo sve podatke mi ćemo da kažemo šta i kako", poručio je on.

"O struci mogu da govore samo oni koji su iz struke"

Geologija kao struka je uvek u službi građana i tu je da se bavi eksploatacijom ne samo litijuma nego i drugih sirovina, kao i za građevinu, hidrogradnju, hidrogeologiju, izjavio je Barjaktarović i dodao da trenutno, kada struka nema sve podatke, ne može da zna da li postoji problem kod projekta "Jadar".

"Osećamo da ima problema na osnovu nekih ranijih iskustava, ali narod ne treba ovoliko da bude zabrinut nego da pusti da Geološki zavod, Rudarsko-geološki fakultet kažu svoje", poručio je on.

Komentarišući to što je on lično optužio opoziciju da lažnom brigom za prirodna staništa, rudnu grudu, zelenu travu i čistu vodu, lažima, neznanjem i podmetačinama sebi daje na značaju i promoviše svoje stavove, Barjaktarović je rekao da su 95 odsto podataka koje se iznose u medijima netačni ili iz neznanja ili se zlonamerno zloupotrebljavaju, i istakao da o struci mogu da govore samo oni koji su iz struke, a ne političari.

"Ja nisam čuo u zadnje vreme da priča neko ko je iz geologije ili rudarstva, nego pričaju političari. Geologija i rudarstvo su zamajac razvoja privrede. Sad ništa ne valja, ajde da zatvorimo Kolubaru, Bor, pa ajde onda da zatvorimo sve, od čega ćemo da živimo", izjavio je on i dodao da smatra da ljudi nisu svesni da su se promenili tehnologija, interesovanje i potrebe savremenog društva.

Barjaktarović smatra da ne treba "unapred da se seče grana", već da treba da se sačeka sva dokumentacija i poručio da ne postoji zeleno rudarstvo, već samo manje ili više opasno.

"Pozivam ljude iz struke koji svojim kontradiktonim izjavama unose nemir da se malo smire, uzeli ste novac od njih, gledajte kako ćete njima da se opravdate, ali nemojte da zbunjujete narod", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija