Politika

Jovović: Svesno se diže panika oko litijuma, naučna zajednica ne sme tako da radi

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

13:25

Jovović: Svesno se diže panika oko litijuma, naučna zajednica ne sme tako da radi
Jovović: Svesno se diže panika oko litijuma, naučna zajednica ne sme tako da radi - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović izjavio je danas, govoreći o radu "Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalog rudnika litijuma na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji" autora Dragane Đorđević, da se u tom radu manipuliše ozbiljnim stvarima i svesno diže panika i poručio da naučna zajednica ne sme tako da funkcioniše.

Kako je naveo za Tanjug, jedan od glavnih razloga zašto su se on i njegove kolege odlučile da predaju dopis naučnom časopisu "Nature Scientific Reports" u kojem se traži ispravka ili povlačenje ovog rada, u kojem se govori o štetnosti na životnu sredinu eventualnog iskopavanja litijuma, jeste to što je od tog rada napravljeno da je to studija o proceni uticaja.

Jovović je napomenuo da jedan rad od nekoliko strana, čak i u pristojnom naučnom časopisu, ne može da bude dovoljan da bude studija kakva se zahteva ne samo po zakonu, već i kakvu struka očekuje.

On smatra da se u tom radu svesno manipuliše ozbiljnim stvarima na način da se o koncentracijama određenih zagađujućih komponenata u vodotokovima govori kao da se ranije tu ništa nije desilo, kao da je nešto tog trenutka izazvalo to povećanje.

"Ne kažete da je tu ključni razlog bio ogroman proboj jalovišta četiri godine ranije gde su koncentracije ranijih godina bile po 10 puta veće nego te koje ste vi izmerili, a to što ste izmerili i dalje je nekoliko desetina puta manje od graničnih vrednosti za pijaću vodu. Svesno se diže panika, mislim da naučna zajednica ne sme tako da funkcioniše. Dovoljno je bruke za nauku za objavljivanje takvih podataka", izjavio je profesor.

Na pitanje koje su analize sve urađene da bi on bio sasvim siguran u kvalitet životne sredine na koji neće uticati izgradnja rudnika, s obzirom na njegovu izjavu da "ne postoji ni jedan razlog da se kukuruz ne gaji 200 metara od kapija rudnika", Jovović je rekao da u studijama koje su okačene već više od dva meseca na sajtu kompanije Rio Tinto postoji spisak literature koja je korišćena da bi se ta studija uradila i da je ta literatura jako bogata.

"Biološki institut, razne međunarodne korporacije i kompanije koje se bave konsultantskim i istraživačkim poslovima u oblasti životne sredine, Poljoprivredni fakultet, sve su to bile osnovne podloge za našu studiju. Mi smo iz svih tih studija izvukli ono što je bitno i postavili u studiju. Sigurno ima i sad nešto što nedostaje, to je bila i ideja da se studije vide, da ljudi pročitaju i kažu šta fali", naveo je profesor.

Kada studije budu ušle u konačnu i zvaničnu proceduru, Jovović kaže da će se onda videti i ostala dokumentacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija