Politika

Halačeva i diplomate EU u Užicu o projektu obnove tvrđave Stari grad

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

14:20

Halačeva i diplomate EU u Užicu o projektu obnove tvrđave Stari grad
Halačeva i diplomate EU u Užicu o projektu obnove tvrđave Stari grad - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva i zamenici ambasadora evropskih država posetili su danas hidrocentralu na Đetinji u Užicu gde su se upoznali sa projektom obnove tvrđave Stari grad koji delom finansira EU.

"Užice je mesto u kom je podrška EU vidljiva u svim sferama života, mi smo do sada podržali najrazričitije projekte od zdravstva do izgradnje vrtića, preko različitih ekoloških projekata", kazala je Halačeva nakon što im je predstaavljen projekat vodotornja na tvrđavi Stari grad koji delom finansira EU a sa ciljem da se tvrđava u potpunosti obnovi.

Ona je navela da očekuje da će podrška EU pospešiti privredni razvoj Užica i obogatiti turističku ponudu s obzirom na to da pomažu rekonstrukciji užičke tvrđave.

"Prošli put sam bila u Užicu jer smo za ceo okrug dali 11 transfuzioloških vozila, ali dolazim i iz privatnih razloga. Očekujem da ću uskoro imati i priliku da pogledam neku predstavu u rekonstruisanom Narodnom pozorištu Užice", zaključila je Halačeva.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević podsetila je na projekte koji su realizovani uz pomoć EU: otvoren prvi seoski vrtić u Karanu, rekonstruisan antituberkulozni dispanzer, izgrađena kišna kanalizacija u Krčagovu, detaljni plan regulacije Stari grad, rekonstruisano Narodno pozorište i otvoreno neolitsko naselje.

"U godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture organizovali smo niz događaja u kojima su učestvovale ambasade evropskih zemalja i na taj način smo uspeli da proširimo saradnju u oblasti kulture, ali otvorili i nova poglavalja u drugim oblastima", kazala je Raković Radivojević.

Ona je navela da su u toku dva značajna projekta koja se realizuju uz pomoć EU, rekonstrukcija vodotornja u donjem delu tvrđave Stari Grad vredna više od 900.000 dolara i rekonstrukcija krova Narodnog pozorišta Užice gde će biti izgrađena letnja scena, panoramski lift, postavljeni solarni paneli i zeleni zidovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija