Politika

Hercog: Veze između naših naroda sežu daleko u prošlost, prirodno da se u Beogradu osećamo kao kod kuće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

12:37

Hercog: Veze između naših naroda sežu daleko u prošlost, prirodno da se u Beogradu osećamo kao kod kuće
Hercog: Veze između naših naroda sežu daleko u prošlost, prirodno da se u Beogradu osećamo kao kod kuće - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Izraela Isak hercog je, u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće naveo da mu je čast i zadvoljstvo što je došao u Srbiju. 

"Veze između naših naroda sežu daleko u prošlosti i prirodno se osećamo kao kod kuće. Dugo godina vas poznajem kao ličnog prijatelja. Ovo je izuzetno dirljivo, s obzirom da u prethodnim bolnim mesecima su ljudi u Izraelu proživljavali teške trenutke", rekao je Hercog obraćajući se Vučiću.

Naveo je da je Srbija stala uz Izrael  posle 7. oktobra, i da je pozvala na puštanje stotina talaca.

"Vlada Srbije je osudila ubistvo izraelskih talaca, vi ste takođe bili domaćin izraelskim sportistama u Srbiji da im omogućite prijateljsko takmičenje. Topli odnosi naših nacija nisu novi, oni su praćeni bogatom zajedničkom istorijom i solidarnošću srpskog i jevrejskog naroda", naveo je Hercog. 

Istakao je i da su se tokom najmračnijih vremena Holokausta mnogi u Srbiji hrabro suprotstavljali nacistima, a neki su sopstvenim životom branili živote Jevreja.

On je dodao da narodi Srbije i Izraela neguju prijateljstvo i dobre odnose i istakao da kontinuirani ekonomki rast Srbije stvara neograničene mogućnosti za saradnju dve zemlje.

"Prisustvo članova delegacije je čvrst izraz izraelske posvećenosti produbljivanju naših ekonomskih i trgovinskih odnosa. Bezbroj je primera ekonomskog razvoja Srbije, kao što je izbor za domaćina Ekpo 2027", rekao je izraelski predsednik.

Izrael podržava evropski put Srbije

On je je rekao da Izrael podržava evropski put Srbije, kao i organizvanje izložbe Ekspo.

"Toliko toga tek treba da postignemo u različitim oblastima, političkim, strateškim, komercijalnim, kulturnim za dobrobit naših nacija", rekao je Hercog.

On je istakao da Srbija ima veliki potencijal u razvoju turizma i da je od početka godine posetilo desetine hiljada Izraelaca, koji su imali prilike da kako je rekao, otkriju lepote Srbije.

Izraelski predsednik se tokom obraćanja zahvalio Vučiću i naglasio da ga poznaje već dugi niz godina i smatra ličnim prijateljem, kao i da se nada da će ga uskoro ugostiti u Jerusalimu.

O rušenju helikoptera u Rafi

Hercog  je podsetio da se sinoć srušio helikopter izraelskih vazduhoplovnih snaga u Rafi, u južnom pojasu Gaze i da su tom prilikom poginula dva izraelska vojnika, a nekoliko ih je povređeno.

"Ovo je nažalost, bilo veoma bolno i teško jutro za narod Izraela, državu Izrael, gde smo izgubili drage naše sinove koji su pali u borbi ostavljajući iza sebe porodice. Oštro osuđujem stravični zločinački teroristički napad i izražavam svoju tugu i bol koji mi je naneo, a srce mi je sa borcima koji su sinoć poginuli u padu helikoptera", rekao je Hercog.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija