Politika

Vučević sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Aleksićem o saradnji dve zemlje i položaju Srba u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

14:43

Vučević sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Aleksićem o saradnji dve zemlje i položaju Srba u Crnoj Gori
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsednikom Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama Budimirom Aleksićem o saradnji dveju zemalja u ovim oblastima i drugim temama važnim za Srbe koji žive u Crnoj Gori.

Premijer Vučević je poručio da Srbija pridaje veliki značaj regionalnoj saradnji i naglasio da razvijen i povezan region znači bolji život za sve njegove građane.

Vučević je ocenio da Srbija i Crna Gora imaju mnogo toga zajedničkog i da po prirodi stvari, treba da imaju najbliže odnose.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Aleksić je poručio da je za Crnu Goru saradnja sa Srbijom od izuzetnog značaja, kao i da će se se truditi da u narednim godinama odnosi dveju zemalja budu unapređeni.

Tokom sastanka je bilo reči o političkim i ekonomskim temama, kao i o razvoju infrastrukture, odnosima u regionu, regionalnoj stabilnosti i kulturnom povezivanju dve zemlje.

Sastanku su prisustvovali i ministar kulture Nikola Selaković i savetnik predsednika Vlade Predrag Rajić.

Selaković: Ministarstvo kulture otvoreno za saradnju na institucionalnom nivou uz pokretanje novih inicijativa

Osim premijera Vučevića, sa potrpedsednikom Aleksićem se sastao i ministar kulture Nikola Selaković, a na sastanku je istaknuta zajednička spremnost za unapređenje bilateralne saradnje u obostranom interesu.

U sadržajnom i konstruktivnom razgovoru Selaković i Aleksić su naglasili otvorenost zajačanje veza u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i verskih zajednica, imajući u vidu kulturlošku i duhovnu povezanost, kao i tradicionalno bliske veze dve zemlje.

Ministar Selaković je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin potpredsedniku Vlade Crne Gore u njegovoj prvoj službenoj poseti jednoj zemlji od stupanja na dužnost i založio se za dinamičniji razvoj saradnje između Srbije i Crne Gore na kulturnom i duhovnom polju.

Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

 

Na sastanku je dogovorena intenzivnija saradnja i održavanje zajedničkih manifestacija u narednom periodu, a ministar Selaković je uputio poziv potredsedniku Vlade Crne Gore za učešće u konkretnim događajima u oblasti kulture kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Ministar Selaković je ukazao da je jezik osnova svake kulture, te naglasio da "Vukov prelepi srpski jezik jeste ono što spaja i Srbiju i Crnu Goru i ono čime se naš srpski narod svakako ponosi".

Potpredsednik Vlade Crne Gore Budimir Aleksić je takođe istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je njegova prva međudržavna zvanična poseta upravo Republici Srbiji i zahvalio je svom domaćinu, ministru kulture, na lepom prijemu i otvorenom i sadržajnom razgovoru o mogućnostima saradnje između dve zemalje u oblasti nauke, umetnosti, kulture i obrazovanja.

Aleksić je ukazao da dve zemlje pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vera, kao i da se celokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku.

Ministar Selaković je napomenuo da je Ministarstvo kulture otvoreno za saradnju na institucionalnom nivou uz pokretanje novih inicijativa kako na polju pozorišne umetnosti, tako i u segmentu međumuzejske saradnje, izdavačke delatnosti i zaštite kulturnog nasleđa, te upoznao sagovornika sa velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija planira u oblasti kulture u okviru održavanja Specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo 2027. godine u Beogradu.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji na multilateralnom planu u okviru različitih organizacija, među kojima je i Forum slovenskih kultura, koji radi na promociji kulture slovenskih zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija