Region

Stopa suicida u Crnoj Gori, prema podacima SZO, u vrhu evropske lestvice

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

13:35

Stopa suicida u Crnoj Gori, prema podacima SZO, u vrhu evropske lestvice
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stopa suicida u Crnoj Gori je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u vrhu evropske lestvice, saopštili su danas iz Kliničkog centra Crne Gore (KC CG).

"Suicid je i dalje veliki javnozdravstveni izazov, sa više od 700.000 smrtnih slučajeva svake godine širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svakih 40 sekundi jedna osoba na svetu završi život suicidom, a svakih 11 minuta ta osoba je adolescent", naveli su iz KC CG.

Svako samoubistvo, ističu, ima dalekosežne društvene, emocionalne i ekonomske posledice i duboko pogađa, kako pojedince, tako i njegovu zajednicu.

"Stopa suicida u Crnoj Gori je, prema podacima koje imamo od Svetske zdravstvene organizacije, u vrhu evropske lestvice, i dvostruko veća od evropskog proseka", naveli su iz KC CG.

Ističu da ovaj poražavajući broj života izgubljenih od suicida govori u prilog tome da problem suicida u Crnoj Gori još uvek nije prepoznat od donosilaca odluka i kreatora zdravstvenih i socijalnih politika, i da mu se ne pristupa dovoljno posvećeno, odlučno i odgovorno.

"Prevencija suicida, a što podrazumeva i kreiranje strategije za prevenciju suicida, mora biti postavljena kao prioritet, a da bi mere sprečavanja ovog kompleksnog fenomena bile efikasne, one moraju uključivati saradnju brojnih društvenih sektora. Krajnje je vreme da svi, kao pojedinci, zajednice, institucije i Vlada, promenimo narativ i započnemo razgovor o problemu suicida i mentalnom zdravlju", naveli su iz KC CG.

Komentari (0)

Evropa